A szír menekültek többsége hazatérne

A szír migránsok többsége hazatérne, ha véget érne a háború hazájukban - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A szakértő szerint a menekültek még akkor is elindulnának, ha teljesen romos házakba kellene visszatelepülniük. Hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy mindenki vissza fog menni, vagy hogy megszűnne a menekültáradat. A szíriai harcok beszüntetése mellett ezért továbbra is szükség lenne arra, hogy a török-görög határon megállítsák a menekülteket - mondta.

Szerző

Soros visszaüzent Orbánnak

A tőzsdeguru, üzletember szerint az alapítványa által közzétett hatpontos terv segít fenntartani az európai értékeket, amiket ezzel szemben Orbán Viktor lépései aláásnak - olvasható a Klubrádió honlapján.

A Bloomberg által lehozott közlemény szerint a magyar politikus célnak tekinti a nemzeti határok védelmét, de ezen törekvésében számára akadályt jelentenek a menekültek. Soros György esetében viszont ez pont fordítva van: az ő programja a menekültek védelmét célozza, viszont a nemzeti határokban lát gátat. Előzőleg Orbán Viktor nemzetközi baloldali összeesküvést emlegetett a menekültválság kapcsán és többször kifejezetten Soros Györgyöt nevezte meg a jelenlegi folyamatok támogatói között. Ezek célja az európai nemzetállamok tudatos gyengítése a magyar kormányfő álláspontja szerint.

Szerző

Kötelező biztosítás - Hétfőn közlik az új díjakat

Hétfőn hirdetnek kötelező biztosítási tarifákat a biztosító társaságok azoknak, akiknek az év végén jár le a kötelező gépjármű felelősségbiztosításuk (kgfb), és ezzel elkezdődik a kampány, amely az idén már csak 2 millió autóst érint.

A mintegy 4,2 milliós magyar járműállományból már csak azok kötelező biztosítása jár le az év végével, amelyekre azt 2010 előtt kötötték. Az azóta vásárolt járműveknél a vásárlástól számítva egy évig tart a biztosítás hatálya, akkortól lehet másik biztosítót választani.

A biztosítók év közben is módosíthatják a kgfb díjaikat, annyi a kikötés, hogy azokat 60 nappal korábban kell meghirdetni. Így azoknak a társaságoknak, amelyek a jövő év január elsejétől új díjjal akarnak szerződést kötni az ügyfelekkel, szintén meg kell hirdetniük a tarifákat november másodikán a saját internetes felületükön, valamint a felügyelet és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) honlapján.

Az MTI által korábban megkérdezett online alkuszok 10-15 százalékos díjemeléssel kalkulálnak, így a kampányban az átlagdíj 14 ezer forint körül alakulhat. Akik váltanak, azoknál várhatóan ezer forint lesz az a küszöb, amelynél már olcsóbb biztosítót választanak - vélekedtek.

Eddig az online alkuszok elemezték leggyorsabban az új díjakat, tesztelve, hogy melyik üzemeltető csoportok részére lesznek drágábbak, vagy éppen olcsóbbak a biztosítások. Most hétfőn délelőttre ígérték az első változatokat.

Szerző