Hobo őszinte kitárulkozása

Publikálás dátuma
2015.11.03. 06:50
FOTÓ: Népszava
Új, egyszemélyes produkcióra készül a Nemzeti Színházban Földes László Hobo. A Halj meg és nagy leszel! című est szövegét maga Hobo írta és az elmúlt hetven év önéletrajzi visszatekintésére vállalkozik. Az előadás, ahogy Hobo fogalmazott, felfogható „egy exhibicionista gyónásának, vagy egy ripacs imájának.” 

Eredetileg önparódiának szánta a szerző az estet és csupán a dalszövegekben gondolkodott, zene nélkül, de aztán Vidnyánszky Attila rendezővel konzultálva egy megírt darab született meg, amely az elmúlt évtizedek személyes történeteit rögzíti. Vidnyánszky Attila több mint tíz előadást készített már korábban Hoboval, de a Nemzeti Színház igazgatója szerint a mostani produkció kilóg ebből a sorból. Mégpedig azért, mert Vidnyánszky szerint zavarba ejtően személyes, kitárulkozó, őszinte, köntörfalazás nélkül fogalmazó.

A szerző saját életének fordulópontjait érintve mesél különböző sztorikat, és ez a direktor szerint is leginkább gyónásnak illik be. Az est úgy született, hogy Hobo elkezdte írni a történeteket, amit aztán a rendezővel csaknem a felére megrövidítettek és a szöveghez kerestek dalokat. Így az esten természetesen Hobo és bandája játszik, zenei vezető Póka Egon, a díszletet Alexandr Belozub jegyzi. Az előadást először november 5-én este a Kaszás Attila teremben láthatja a közönség.

Egy másik izgalmas projekttel is foglalkozik Földes László, amely az Úton lenni boldogság címet kapta. Egy gyűjtemény létrehozásáról és közreadásáról van szó, amely Hobo életművét tartalmazza és a jövőben a tervek szerint felsőoktatási tananyagként is használható majd. A projekthez 500 könyv készült el, amelyhez 500 pendrive tarozik, ám ezek nem kerülnek bolti forgalomba, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírandó pályázaton nyerhetik el az iskolák. A gyűjtemény létrehozását a Nemzeti Kulturális Alap 12 millió forinttal támogatja.

A könyv dalszövegeket, fordításokat, novellákat, verseket, színpadi munkákat tartalmaz. A pendrive-on 36 album – a hozzátartozó szövegekkel és műfordításokkal – több koncert, videoklip, film és színházi előadás kapott helyet. Az interneten a gyűjtemény a hoboarchívum.hu címen érhető el.

Szerző

Állami szerepvállalást várnak a quaestorosok

Publikálás dátuma
2015.11.03. 06:26
Quaestorosok a Kossuth téren FOTÓ: MTI, Kovács Attila
Ismét utcára vonultak a Quaestor-károsultak. A Kossuth téren tüntetők előtt Pápa Levente, az Együtt Párt alelnöke elmondta, hogy az ellenzéki párt egy törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek lényege: az Országgyűlés módosítson a Quaestor-törvényen. Ez a jogszabály ugyanis csak kezességről beszél az állam szerepvállalása kapcsán a kártalanítások során. Ehelyett készfizető kezességre lenne szükség, hiszen az előbbi csak hosszan elhúzódó perek kapcsán érvényesíthető, míg az utóbbi azonnali fizetési kötelezettséget ír elő, miként az az betét- és befektetésvédelmi alapok (OBA és a Beva) helyátállásainál megszokott.

Az MSZP is arra kéri a Fidesz volt és jelenlegi frakcióvezetőjét, Rogán Antalt és Kósa Lajost, vegyék rá a képviselőcsoport tagjait arra, hogy támogassák a készfizető kezesség Quaestor-törvénybe történő beemelését. Szakács László szocialista képviselő tegnapi sajtótájékoztatóján "pofátlan hazugságnak" tartotta azt a kijelentést, hogy 98 százalékát kártalanították a károsultaknak. Emlékeztetett arra, hogy 220 milliárd forint tűnt el, ebből 86 milliárd forintot fizettek ki, és csak a fiktív részvények után adtak kártalanítást. Kálmán-Pikó István Quaestor-károsult közölte, kétszer is megrabolták a károsultakat: először amikor tönkrement a cég, másodszor a nyáron amikor a Quaestor-alap felfüggesztette a kifizetéseket. Elmondása szerint ő és a felesége kevesebb mint a felét kapták meg a nekik törvény szerint járó kártalanítási összegnek, pedig befektetéseik értéke nem haladta meg a hatmillió forintot. A Befektető-védelmi Alap (Beva) október 17-én azt állította, hogy több mint 31 ezer Quaestor-ügyfél október közepéig megkapta a részére, a hiányzó kötvények után járó kártalanítást a kifizetésre kijelölt OTP Banktól, ezzel pedig a jogosultak több mint 98 százaléka hozzájuthat az őt megillető összeghez.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a kormány kerítse elő a Quaestor-ügy során "eltűnt" pénzeket és adjon számot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) "asszisztálásával eltűnt" mintegy 160 milliárd forintról. Vadai Ágnes úgy fogalmazott: hónapok óta nincs meg a "fideszes Quaestor-bróker" által ellopott pénz, de amikor közeleg egy-egy olyan tüntetés, amelynek résztvevői kártalanítást követelnek, a Fidesz mindig elkezd ígérgetni és hitegetni.

A DK színeiben politizáló független képviselő kijelentette, a kormányváltás után az igazságszolgáltatás felelősségre fogja vonni az ügy elkövetőit és azok segítőit. Szerinte nem lehetett volna végrehajtani egy ilyen mértékű pénzügyi csalást, ha a Fidesz abban nem lett volna nagy mértékben érintett. Miért maradhatott a helyén az ügy után az MNB-t vezető Matolcsy György, miért lehet még mindig miniszterelnök Orbán Viktor és külügyminiszter Szijjártó Péter, hogyan maradhatott legfőbb ügyész Polt Péter? - tette fel kérdését a politikus.

Miután nem tudott kézzel fogható eredményeket felmutatni, új feladatot kap a Quaestor eddigi felszámolóbiztosa. Szombati Zsigmond a Szanálási Vagyonkezelő vezérigazgatója lesz, az intézmény heteken belül létrejöhet - írja a Világgazdaság. A vagyonkezelő, amelynek elindítását az MNB korábban bejelentette, az állam és a Szanálási Alap tulajdonában van. A Szombati Zsigmond irányítása alá kerülő szervezet feladata, hogy a szanálás alatt álló intézmények (mint az MKB Bank) jogait, eszközeit és forrásait átvegye.

A Figyelő értesülése szerint elbukhat a Quaestor-törvény az Alkotmánybíróságon, ami felboríthatja az egész kárrendezési folyamatot. Emellett - ahogy a hetilap írja - kellemetlen lenne a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal miniszternek is, ugyanis frakciótársaival együtt ő volt a benyújtója az előterjesztésnek.

Szerző

Újabb fricska a bankoknak

A kormányzat megtalálta a módját, hogy a kétharmados jogszabályok módosítása nélkül a közeljövőben - várhatóan kötelező jelleggel - megvalósuljon az önkormányzatok kincstári számlavezetése.

Ezzel a bankok újabb komoly üzlettől esnének el, hiszen az önkormányzatok nagyjából 600-700 milliárd forintnyi betétet tartanak náluk, amiből a bankoknak kamatok és díjak formájában bevétele származik. A probléma eddig az volt, hogy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nem tud betéteket gyűjteni és hitelezni, pedig ezek nélkül az önkormányzatok pénzügyeit nem lehet kezelni - írja a Napi.hu.

Az átalakítás nyomán az adóhatósági tevékenység továbbra is önkormányzati feladat marad, a beszedett adó viszont a MÁK vezetett önkormányzati számlákra kerül. A kincstár pedig az adószámlákról számlakivonatot bocsát ki az adóhatósági tevékenység ellátásához az önkormányzatok számára.

Az új rendszerben egyrészt a helyhatóságok átmeneti és tartós megtakarításait kizárólag állami értékpapírokba lehet majd elhelyezni. Másrészt pedig az önkormányzatok kormányzati hozzájárulással továbbra is vehetnek fel majd hitelt a pénzpiacon kereskedelmi bankoktól, pénzintézetektől.

Harmadrészt a kényszerű folyószámla-hitelezést azzal vennék ki a rendszerből, hogy az önkormányzati adóbevételeket - közte a legnagyobb volument jelentő helyi iparűzési adót (hipa) - a számlavezető MÁK időarányosan megelőlegezi és átutalja, pontosabban átvezeti az önkormányzat fizetési számlájára - derül ki a gazdasági portál birtokába került kormányzati anyagból. A MÁK átalakításának és az önkormányzati pénzek átirányításának tervét a Nemzetgazdasági Minisztérium is megerősítette.

Szerző