Hatalmas leépítés a világhírű brit banknál

Hatalmas leépítést jelentett be kedden a Standard Chartered (StanChart), a brit bankszektor egyik legpatinásabb pénzintézete, miután eredményei messze elmaradtak a várakozásoktól.

A londoni székhelyű, befektetési tevékenységét elsősorban az ázsiai feltörekvő piacokra összpontosító cég a Londoni Értéktőzsdén kedden ismertetett beszámolójában közölte, hogy 139 millió dolláros adózás előtti veszteséggel zárta a szeptemberrel zárult negyedévet.

A StanChart a tavalyi azonos időszakban 1,53 milliárd dollár adózatlan eredményt ért el, és az elemzői várakozások konszenzusos átlaga az idei naptári év harmadik negyedére is 913 millió dolláros adó előtti profitot valószínűsített. A pénzintézet 1998 óta most először jelentett negyedéves veszteséget. A cég maga is "kiábrándítónak" nevezte a legfrissebb gazdálkodási adatokat, és beszámolójában az eredmények meredek romlását elsősorban a kínai gazdaság növekedésének lassulásából, valamint a nyersanyagárak globális zuhanásából eredő hatásokkal magyarázta.

A harmadik negyedévben elért 3,68 milliárd dolláros bevétel 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi azonos időszak bevételétől, és negyedéves összevetésben is 10 százalékkal zuhant. A bank volt a londoni tőzsde irányadó FTSE-100-as részvényindexének legnagyobb vesztese a keddi kereskedésben: a Standard Chartered papírja kedd délelőtt 6,3 százalékos mínuszban járt.

A pénzintézet vezetője, Bill Winters kedden bejelentette, hogy a cég megválik 15 ezer alkalmazottjától. Ez több mint 17 százalékos leépítés, a StanChart 86 ezer embert foglalkoztat világszerte. A bank emellett 5,1 milliárd dollárnyi tőkét kíván felhajtani zártkörű részvénykibocsátással, 465 pennys kibocsátási árfolyamon, ami 35 százalékos diszkontnak felel meg a hétfői londoni záróárfolyamhoz mérve. A Standard Chartered a brit bankszektor egyik legpatinásabb, hosszú múltra visszatekintő bankcsoportja, amelynek két fő alkotóelemét, a Standard Bankot és a Chartered Bankot egyaránt a viktoriánus érában, a XIX. század közepén alapították. A két pénzintézet 1969-ben egyesült, felvéve mai nevét.

Szerző
Témák
leépítés

Fontos segítség az Astrásoknak

Publikálás dátuma
2015.11.03. 11:28
Illusztráció: Thinkstock
Erkölcsi kötelessége a kormánynak, hogy ami a törvény alapján visszajár az állampolgároknak, azt meg is kapják. Még akkor is, ha egy csődbe ment külföldi biztosító helyett kell helytállni. A károsult biztosítottak az adóhivataltól kérhetik vissza a nekik visszajáró baleseti adót - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A törvény jelenleg is garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót.  A szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie. Vagyis a csődbe ment Astrának kellett volna visszafizetni a baleseti adót, de a cég a törvényben előírt kötelezettségét nem teljesítette.

A kormány azonban nem hagyja, hogy az Astra mintegy 180 ezer magyar ügyfelét – a biztosító mulasztása miatt - kár érje. Amennyiben a gazdasági tárca javaslatát az Országgyűlés elfogadja, a károsult Astrások a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhetik az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele. Azért, hogy a károsult Astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéséket a NAV a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti - írták a közleményben.ű

Korábban írtukJövőre 13 biztosító társaság emeli a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítási (kgfb) díjait. Átlagosan 1500-2000 forinttal kell többet fizetni. Rácz István, a Biztosítás.hu alkusz portál ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy a tapasztalatok szerint a legtöbb autós 3000 ezer forintos emelésnél fontolja meg a biztosító váltást, ezért a társaságok valószínűleg az elkövetkező években sem emelik ennél nagyobb mértékben a díjaikat.

A biztosítási díjak emelkedését az is indokolhatja, hogy egyre csökken a január 1-jén váltók aránya. Az alkusz portál ügyvezető igazgatója megjegyezte, mára az összes autós kevesebb mint fele tartozik közéjük, 4-5 év múlva már minimálisra csökkenhet, illetve megszűnhet az év végi kgfb kampány.

A közelmúltban bajba került Astra biztosító ügyfelei közül 30-40 ezren még mindig nem döntöttek arról, mely biztosítóhoz kötik át kötelezőjüket. Emiatt az idei kampányban biztosítást váltók száma akár újra megközelítheti majd a tavalyi negyedmilliós szintet - közölte a portál.

Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója is az átlagdíjak akár 15 százalékos növekedését valószínűsítette. Újdonság, hogy egy, a tavaly az élmezőnyben végző biztosító nem is hirdetett külön tarifát a kampányra, és az is előfordul, hogy a január elsejei évfordulóhoz nem kedvezmény, hanem pótdíj kapcsolódik - tette hozzá a vezérigazgató.

Szerző

Csányi dollármilliárdos! A világ leggazdagabbjai között az OTP-vezér

Publikálás dátuma
2015.11.03. 09:35
FOTÓ: Népszava
A világ leggazdagabbjainak táborába kerül Csányi Sándor. A bankár nevével a Forbes The World's Billionaires List márciusi számában találkozhatunk majd a világ leggazdagabb emberei között. Az OTP Bank vezérigazgatója az első magyar ebben az elitklubban - írja a Blikk.

Csányi szereplése a listán váratlan lehet, hiszen tavaly még Magyarországon sem volt első helyen. Az eltelt egy év viszont elég volt ahhoz, hogy 120 milliárd forinttal növekedjen a vagyona. Valójában persze nem ennyit gazdagodott a leghíresebb magyar bankár, hanem eddig nem lehetett látni pénzügyi befektetéseinek jó részét. A Forbes azonban most kikérte Csányi szingapúri érdekeltségeinek és befektetési alapjának legfrissebb jelentéseit, amelyből kiderült, sokkal nagyobb vagyont tart Távol-Keleten, mint azt eddig sejtették.

Voltak azonban sikeres pénzügyi akciói is a bankárnak. Az évtized üzleteként emlegetett TriGranit-felvásárlás is gazdagította például 10 milliárddal - írja a Blikk.

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, a Forbes magazin magyarországi kiadásának legfrissebb, az augusztusi számban megjelent, legnagyobb magyar családi vállalkozásokról készített listán Csányi Sándort és családját még megelőzte a jászberényi Kasza-család. Akkor azt írták az OTP-vezérről, hogy családi vállalkozása a Bonafarm, amelyet fia, Csányi Attila irányít, és a legnagyobb mezőgazdasági, illetve élelmiszer-ipari cég az országban (többek között a Sole-Mizo, a Herz és a Pick márkák tulajdonosa) - a lap úgy tudja - további akvizíciókra készül. Az orosz embargó ugyan hátrányosan érintette a cégcsoportot, de agrártámogatásokból így is bőven kijutott még tavaly is a cégcsoportnak. A Bonafarm becsült értéke 87,5 milliárd forint.

Szerző