"Ez így nem fog menni!" - Hiller élesen bírálta a kormányt

Az MSZP szerint átfogó fizetésemelésre van szükség a felsőoktatásban és a kutatásban, elfogadhatatlan a kormánynak csak a tanársegédeket és adjunktusokat érintő javaslata, annak átdolgozására van szükség.

Hiller István, az ellenzéki párt oktatási kabinetvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nem fogadható el a kormány javaslatának sem a módja, sem a fizetésemelés mértéke. A politikus szakmailag rossz megközelítésnek tartja, hogy a felsőoktatás szereplői közül kiemelnek egy réteget, a tanársegédeket és az adjunktusokat, és nekik adnak béremelést. Hozzátette: ez egy tanszéken, egy intézeten belül olyan feszültséget okoz, amely az oktatás minőségét rontja. Az Országgyűlés alelnöke azt is vitatta, hogy a fizetésemelés felét az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodniuk bevételeikből. Ez így nem fog menni! - szögezte le.

Szerinte egy pedagógusképzéssel foglalkozó intézménynek gyakorlatilag nincsen külső bevétele, míg a Műegyetemnek van ilyen bevétele, így az részben biztosítani tudja az emelés fedezetét. Hiller István szerint ezzel a megoldással egyenlőtlenségek jönnek majd létre: az egyik tanársegéd több pénzt kap majd, míg a másik intézményben dolgozó nem.

A szakpolitikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a béremelésből nem lehet kihagyni a Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatát. Jelezte, az átfogó bérrendezés a nem oktatói-kutatói státusban dolgozókra is vonatkozna. Hiller István ismertetése szerint a felsőoktatás területén az ötven százalékos béremelés költsége nettó 45 milliárd forint lenne, azt javaslatuk szerint a 2016-os tanévtől kellene bevezetni.

A szocialista képviselő szerint a 2016-os fedezetet a költségvetés módosításával kell előteremteni, míg 2017-es összeget a gazdasági növekedésből lehet biztosítani. Azt is javasolta, hogy a mindenkori gazdasági növekedés egytizedét az oktatásra, a kutatásra fordítsa a mindenkori kormány.

Kérdésre válaszolva Hiller István elmondta, a leghatározottabban ellenzi és megengedhetetlennek tartja, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kétharmados többségbe kerülhet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) minden testületében. Az NKA egy közös kincs, nem a kormányé, nem az éppen aktuális hatalomé, hanem az állam legjelentősebb kultúraszponzoráló intézménye, így az a kultúráé - fogalmazott. A Népszabadság kedden arról írt, hogy novemberben tárgyalhatja a kormány azt az előterjesztést, amely a Fekete György által elnökölt MMA-t megkerülhetetlenné tegye a NKA művészetfinanszírozási döntéseiben.

Szerző

Szigetvári nekiment Gyurcsánynak is

Az Együtt elnöke szerint a baloldali pártoknál történt fejlemények nem szolgálják egy új ellenzék megteremtését. Szigetvári Viktor Facebook-bejegyzésében azt írta: az Együtt a józan középúton jár, és ha ehhez nem talál partnert, akkor önállóan, egyenes gerinccel néz új szövetségesek iránt a civilek és a politikán kívül rekedtek körében. Szigetvári közleményében élesen bírálta az egész ellenzéket, köztük Gyurcsány Ferencet is, amiért már támogatja egykulcsos adórendszert.

Az Együtt elnökének keddi Facebook-posztjában a többi között azt kifogásolta, hogy egyes ellenzékiek úgy készülnek 2018-ra, hogy volt kádereiket már most biztonságba helyezik a kormány "kebelén". Az örökségvédelemben most ezt történt a szocialista Hiller István kollégáival - írta Szigetvári Viktor, aki szerint ezzel nem a kormányváltásra készülnek.

A Népszabadság online kiadása hétfőn számolt be arról: "Kötelékben repültek vissza az utóbbi időben Hiller István egykori bizalmi emberei a magyar államigazgatásba, a Miniszterelnökség fennhatósága alá".

A pártelnök bírálta Gyurcsány Ferencet, a DK vezetőjét, aki szerinte immár támogatja egykulcsos adórendszert. Szigetvári Viktor azt is szóvá tette, hogy két a nagyobbik ellenzéki párt követ el mindent annak érdekében, hogy megakadályozza az új ellenzék politikusainak kiválasztását demokratikus előválasztással. Sajtóhírek szerint sem az MSZP, sem a DK nem támogatja, hogy előválasztáson válasszanak ki minden baloldali jelöltet a 2018-as választásra.

Az Együtt vezetője azon véleményének is hangot adott, hogy nem tanultak az elmúlt évek megosztott magyar politikájának tragédiáiból egyes ellenzékiek, ha a rendőrtábornokok elhibázott politikai koncepcióra épített pere kapcsán - a történelemhamisító Fideszt csak ellenpontozni akarva - úgy emlékeznek 2006 őszére, hogy akkor minden rendőri beavatkozással minden rendben volt. 

Ha a DK-s Vadai Ágnes csak arra képes, hogy az egyik oldal politikai vallására ellenvallást építsen, és ne fogadja el árnyaltan, hogy 2006 őszének sok vesztese és sok felelőse volt, akkor nem segíti a 2018-as kormányváltást - közölte. Szigetvári Viktor úgy összegez: ezek a fejlemények nem szolgálják az új ellenzék megteremtését, és csak 2014 kudarcát ismételnék meg 2018-ban. De ebben az Együtt nem lesz társa senkinek, mert mindenkinek változnia kell - hangoztatta.

A pártelnök szerint az Együtt tisztában van gyengeségeivel, és azzal, amin változtatnia kell. Leszögezte: az Együtt politikája lényegét megtalálta. "Mentesen a jobb- és baloldali demagógiától, mentesen a politikai vallások és ellenvallások hazugságaitól, a józan középúton járunk" - fogalmazott. Szigetvári Viktor szerint ha ehhez nem találnak partnert, mert mások nem tesznek meg mindent az új ellenzék megteremtéséért, akkor önállóan, egyenes gerinccel néznek új szövetségesek iránt a civilek és a politikán kívül rekedtek körében.

Szerző

Polgármestert választanak Lápafőn

Polgármestert és képviselőket választanak vasárnap a Tolna megyei Lápafőn önfeloszlatás miatt kiírt időközi választáson.

Horváth Sándor, a helyi választási iroda munkatársa kedden elmondta: a négy képviselői mandátumért hét, a polgármesteri tisztségért két független jelölt indul. A lápafői testület július 21-én képviselői kezdeményezésre oszlatta fel magát - tette hozzá. A polgármester-választás két jelöltje a 2014. októberi választáson független polgármesterré választott Takács Zsolt és az akkor is függetlenként induló Kirtyán Károly. A 181 lakosú településen 139 választópolgár szavazhat az időközi választáson.

Szerző
Témák
polgármester