Andy Vajnának kedvez az új szerencsejáték-törvény

Publikálás dátuma
2015.11.04. 17:19
Fotó: Thinkstock
Az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes szabályairól szóló törvény és egyes más jogszabályok módosításának vitájával zárta le szerdai ülését az Országgyűlés.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyi államtitkára részben uniós kötelezettségek teljesítésével indokolta a törvénymódosítást. Szerinte az adócsalás és adókikerülés egyik legfontosabb eszköze, hogy a hatóságok között az adóügyi együttműködés keretében az automatikus információcsere gondtalanul megvalósuljon. A szabályozás szerint valamennyi releváns számlainformáció az állami adóhatóság tudomására jut, azt automatikusan átadja az egyéb hatóságok képviselőinek, ezzel is csökkentve az adóelkerülés lehetőségét - részletezte.

Hornung Ágnes beszámolt arról is, hogy a törvénymódosítás következtében egyes pénzügyi intézményeknek egyes pénzügyi számlák esetében átvilágítási kötelezettsége lesz 2016. december 31-ig, illetve 2017. december 31-ig. A pénzintézetek mind magánszemélyek, mind jogalanyok esetében átvilágítják a számlákat, majd megosztják azt a nemzetközi hatóságokkal - magyarázta.

Az államtitkár közölte, a javaslat rögzíti, hogy a pénzügyi számlákat érintő automatikus információcsere során a szerzett vagy továbbított információ adótitoknak minősül, de a javaslat ezt az adótitkot feloldja, és kiveszi az adótitok köréből az átvilágítás során szerzett információkat, azok továbbíthatóak a külföldi hatóságnak.

Hornung Ágnes azt mondta, az előírások megszegésére szankciórendszert is bevezetnek a számlát kezelő intézménnyel szemben. Kiemelte, hogy a módosítás eredményeként növekedhetnek az adóbevételek, mert az adóhatóság tudomására jutnak a magas összegű, eddig a hatóság számára ismeretlen számlákon tartott megtakarítások, befektetések, jövedelmek.

A készpénztörvény módosítását egy európai bírósági ítélettel indokolta, ezért csökkentik ugyanis 60-ról 50 százalékra a szankciórendszer legmagasabb sávját az Európai Közösség területére belépő, illetve azt elhagyó pénz ellenőrzése esetén.

Hornung Ágnes a szerencsejáték-szervezéshez kapcsolódó módosítást technikai jellegűként írta le. A játékadó módosításáról közölte, új elem lesz, hogy az online kaszinójáték után 15 százalékos kiegészítő adót kell fizetni akkor, ha az online kaszinó bevétele nagyobb, mint "a földi kaszinó" bevétele ugyanazon tulajdonosnál. A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosításáról közölte, az online szerencsejáték továbbra is adómentes lesz amellett, hogy a külföldi jackpot rendszerből származó jövedelem adóköteles lesz.

Fidesz: igen a javaslatra

Galambos Dénes, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: elsődlegesen jogharmonizációs célú a javaslat. Kitért arra, hogy egyebek között módosítanák a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt, a felelős játékszervezésre vonatkozóan, és pontosítanák a gondnokság alá helyezést is. Új elemként említette az online kaszinók 15 százalékos játékadóját meghatározott feltételek esetén. Ezt akkor kellene fizetni, ha az online kaszinó több bevételt hoz, mint a normál.
Azt kérte támogassák az előterjesztést.

MSZP: lex Andy Vajnának kellene nevezni a törvényt

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka azt mondta: amit kitűztek a javaslattal, az helyes és jó irány. Az adócsalás és kijátszás elleni fellépés nemzeti érdek, amit nemzetközi keretek között kell véghez vinni - mutatott rá. Ezt a törvényt azonban lex Andy Vajna törvénynek kellene átkeresztelni - mondta, hozzátéve: a személyi jövedelemadóról és szerencsejátékról szóló törvényeket úgy módosítanák, hogy Andy Vajnát versenyképessé tegyék, aki az online kaszinózás iparágába is betörhetne így.  Megjegyezte azt is: magyar rendszerű jackpotból származó pénz nem lesz adóköteles, de ha online, más országbeli jackpot-rendszer alapján nyeri valaki, akkor igen. Ez nem tűnik EU-konform megoldásnak - közölte, hozzátéve: ez a kormány "saját család- és haverbarát".  Az MSZP nem támogatja a javaslatot - jelezte.

Jobbik: újra Andy Vajnát hoznák helyzetbe

Volner János, a Jobbik vezérszónoka szerint ismét személyre szabott jogalkotással segíti a kormány a saját barátait és üzletfeleit. Ezt és nem az uniós jogharmonizációt szolgálja a javaslat, amivel újabb milliárdokat tennének Andy Vajna zsebébe - összegzett. Azt kérdezte, azzal, hogy ismét helyzet hozzák Andy Vajnát, mit szeretne meghálálni a kormány. Azt, hogy Andy Vajna megvásárolja a TV2-t és kormánypárti médiummá formálja? - firtatta. Eddig nem volt fontos minél nagyobb pénzt lehessen kaszálni a szerencsejátékokból - jegyezte meg.  Kitért arra is, hogy csak azok kaphattak online kaszinóra koncessziót, akik kaszinóra vonatkozóval rendelkeztek. Szóvá tette, hogy az online pénztárgépeket itt nem kellene bevezetni.  Mi ennek az oka, itt a legnagyobb az adófegyelem? - tett fel egy újabb kérdést.

NGM: csak technikai módosítás van a Ház előtt

Hornung Ágnes államtitkár a vitára úgy reagált: technikai módosítás van a Ház előtt, amely különösebb változást nem hoz a szerencsejáték adóztatásának rendszerében. Közölte: a módosítás egyik ága, hogy ha az online kaszinóból többletbevétele származik a tulajdonosnak, azt extra adó terhelje. Egy másik változtatás szintén pluszbevételt eredményez a személyi jövedelemadózásban - tette hozzá. A szerencsejátékból származó bevétel továbbra is adómentes lesz, a plusz adót az online játék esetében csupán a külföldi jackpot játék nyereményére vetnék ki.

Szerző

Rogán megfejtette Európa hatalmának titkát

Európának teljesen meg kell újulnia, ha Európa akar maradni, ha meg akarjuk őrizni az európai egységet - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén, szerdán a Városligetben.

Rogán Antal az egykori német politikus, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja mellszobrának avatásakor kiemelte: Európának kétezer éves története során sokszor kellett megújulnia, és erre mindig képes volt, ezért tudott fennmaradni. Ezek a megújulások mindig visszatérést jelentettek az eredeti keresztény értékekhez, ezt Adenauer is tudta - tette hozzá.

A miniszter kifejtette: Európa megújulása sosem arról szólt, hogy új erkölcsi és kulturális gyökerek kellenek a keresztény gyökerek helyett. Mindehhez azonban nem kell mindenkinek hívő kereszténynek lennie, hiszen a hitet nem lehet előírni, viszont ebben a civilizációban az ateista is keresztény, mégpedig kulturális értelemben - magyarázta. Felidézte: Adenauer szerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. 

Rogán Antal úgy látja, ezt ma sem lehet elfelejteni, és az európai civilizációnak azért volt mindig vezető szerepe a világban, mert a keresztény hagyományokra épített, mindig visszatért a keresztény gyökerekhez. Az elmúlt időben ugyanakkor több, főleg baloldali párt hátat fordított három alapvető értéknek: a munkának, a családnak és a nemzetnek - mondta.

Úgy vélte, semmit nem tanultak a történelemből azok, akik szerint a nemzetek ellenére lehet egységesíteni Európát. A jelenlegi migrációs válság megoldása ugyan az európai egység, de nem az uniformizálás, a felülről erőltetett kvótarendszer, hanem a határok közös védelme - közölte.

A miniszter elmondta: olyan ember emlékét őrzi a most felavatott szobor, aki a politikában azon kevesek közé tartozott, akiknek élete, teljes munkássága szinte osztatlan elismerést vált ki az utókorból, akik történelmi teljesítményt vittek végbe. Európát már hét éve gyötrik különféle válságok, és nem véletlenül figyelnek most Adenauerra, hiszen ő egy másik súlyos európai válságkorszak idején átlátta, hogy Európának gyökeresen meg kell újulnia, mert a tartós béke záloga egy újfajta európai egység lehet - közölte. Hozzáfűzte: azt üzenik ezzel a szoborral, hogy Európának követnie kell ezt az utat, teljesen meg kell újulnia, de nem mindegy, hogyan teszi ezt.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke kiemelte: Brüsszel nem új Moszkva, az Európai Unió egy olyan kísérlet, amelynek keretében 28 ország, 500 millió ember a jogállamiság alapján együttműködik, az EU a jogon alapul, a jog hatalmát jelenti, és így haladnak a közös jövő felé. Az európai jövő arról szól, hogy a szabadság és a demokrácia talaján állunk, az EU egység a sokszínűségben - mondta. Hozzátette: ha az EU kudarcot vall, mindenki kudarcot vall, mert csak a közös út áll az európai országok előtt.

Mint mondta, sosem lehet elfelejteni, hogy a közép-európai népek szabadságvágyának köszönhető a német egység. Ezt a tapasztalatot meg kell őrizni, bármilyen viták is legyenek az országok között - mutatott rá. Hans-Gert Pöttering közölte: az EU-ban vannak többségi döntések, ezt el kell fogadni, de mindenképpen figyelembe kell venni a kisebb országok véleményét.

A migrációs válsággal kapcsolatban kifejtette: az emberi méltóság az alapja mindennek. A muzulmánok többsége békés, és nem lenne jó, ha az látszana, hogy az EU vízágyúkkal, szögesdróttal védekezik menekültek ellen. Ugyanakkor nem lehet mindenkit befogadni, aki nehéz helyzetben van - vélekedett. Úgy látja, beszélni kell arról, hogy miként védjék meg az EU külső határait. Egyúttal különbséget kell tenni azok között, akik politikai üldöztetés elől menekülnek és azok között, akik gazdasági okok miatt jönnek, mindazonáltal közös európai megoldásra van szükség - mondta.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte: a második világháború végére Németország a megsemmisülés szélére jutott, ezért Konrad Adenauer óriási feladatra vállalkozott hazája újjáépítésével. Meg kellett találnia az ország helyét a kétpólusúvá vált világban, és ehhez megújította a német politikai intézményrendszert, működőképessé tette a demokráciát, kiszámíthatóvá tette a gazdasági és politikai környezetet, beindította a gazdaságot - sorolta. Mint mondta, az egykori kancellár az EU létrejöttében is kezdeményező szerepet játszott, és az általa elképzelt unió "a szabad nemzetállamok közös Európáját" jelentette.

Schmidt Mária szerint Adenauer mindenképpen sikeres politikus volt, "kiváló diplomáciai érzék, eltökéltség és vízió" jellemezte, célja a német újraegyesítés reményének életben tartása volt. A korábbi kancellár a szabadságot tartotta a legtöbbre, megértette annak "semmivel nem pótolható jelentőségét", és tudta, hogy csak szabad és öntudatos német polgárok tehetik sikeressé és büszkévé hazáját - vélekedett.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője elmondta: ma Európa egyik alapító atyjára emlékeznek, egy nagy európai államférfira. A szobor avatása felszólítás a jövő generációnak, hogy folytassák Adenauer munkáját, az európai egység megvalósítását békében és szabadságban - közölte. Hozzátette: Adenauer mindig azt mondta, hogy Európa egyszer egy nagy közös ház lesz, a szabadság háza.

Az ünnepséget követően fogadást tartanak a Terror Háza Múzeumban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében. Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság alapító kancellárja volt, kancellárságának (1949-1963) alapvető lépései máig meghatározzák a Német Szövetségi Köztársaság belső struktúráját és külpolitikai irányultságát.

Szerző

Rogán megfejtette Európa hatalmának titkát

Európának teljesen meg kell újulnia, ha Európa akar maradni, ha meg akarjuk őrizni az európai egységet - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a budapesti Konrad Adenauer út és -szobor avatási ünnepségén, szerdán a Városligetben.

Rogán Antal az egykori német politikus, a Német Szövetségi Köztársaság első kancellárja mellszobrának avatásakor kiemelte: Európának kétezer éves története során sokszor kellett megújulnia, és erre mindig képes volt, ezért tudott fennmaradni. Ezek a megújulások mindig visszatérést jelentettek az eredeti keresztény értékekhez, ezt Adenauer is tudta - tette hozzá.

A miniszter kifejtette: Európa megújulása sosem arról szólt, hogy új erkölcsi és kulturális gyökerek kellenek a keresztény gyökerek helyett. Mindehhez azonban nem kell mindenkinek hívő kereszténynek lennie, hiszen a hitet nem lehet előírni, viszont ebben a civilizációban az ateista is keresztény, mégpedig kulturális értelemben - magyarázta. Felidézte: Adenauer szerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. 

Rogán Antal úgy látja, ezt ma sem lehet elfelejteni, és az európai civilizációnak azért volt mindig vezető szerepe a világban, mert a keresztény hagyományokra épített, mindig visszatért a keresztény gyökerekhez. Az elmúlt időben ugyanakkor több, főleg baloldali párt hátat fordított három alapvető értéknek: a munkának, a családnak és a nemzetnek - mondta.

Úgy vélte, semmit nem tanultak a történelemből azok, akik szerint a nemzetek ellenére lehet egységesíteni Európát. A jelenlegi migrációs válság megoldása ugyan az európai egység, de nem az uniformizálás, a felülről erőltetett kvótarendszer, hanem a határok közös védelme - közölte.

A miniszter elmondta: olyan ember emlékét őrzi a most felavatott szobor, aki a politikában azon kevesek közé tartozott, akiknek élete, teljes munkássága szinte osztatlan elismerést vált ki az utókorból, akik történelmi teljesítményt vittek végbe. Európát már hét éve gyötrik különféle válságok, és nem véletlenül figyelnek most Adenauerra, hiszen ő egy másik súlyos európai válságkorszak idején átlátta, hogy Európának gyökeresen meg kell újulnia, mert a tartós béke záloga egy újfajta európai egység lehet - közölte. Hozzáfűzte: azt üzenik ezzel a szoborral, hogy Európának követnie kell ezt az utat, teljesen meg kell újulnia, de nem mindegy, hogyan teszi ezt.

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke kiemelte: Brüsszel nem új Moszkva, az Európai Unió egy olyan kísérlet, amelynek keretében 28 ország, 500 millió ember a jogállamiság alapján együttműködik, az EU a jogon alapul, a jog hatalmát jelenti, és így haladnak a közös jövő felé. Az európai jövő arról szól, hogy a szabadság és a demokrácia talaján állunk, az EU egység a sokszínűségben - mondta. Hozzátette: ha az EU kudarcot vall, mindenki kudarcot vall, mert csak a közös út áll az európai országok előtt.

Mint mondta, sosem lehet elfelejteni, hogy a közép-európai népek szabadságvágyának köszönhető a német egység. Ezt a tapasztalatot meg kell őrizni, bármilyen viták is legyenek az országok között - mutatott rá. Hans-Gert Pöttering közölte: az EU-ban vannak többségi döntések, ezt el kell fogadni, de mindenképpen figyelembe kell venni a kisebb országok véleményét.

A migrációs válsággal kapcsolatban kifejtette: az emberi méltóság az alapja mindennek. A muzulmánok többsége békés, és nem lenne jó, ha az látszana, hogy az EU vízágyúkkal, szögesdróttal védekezik menekültek ellen. Ugyanakkor nem lehet mindenkit befogadni, aki nehéz helyzetben van - vélekedett. Úgy látja, beszélni kell arról, hogy miként védjék meg az EU külső határait. Egyúttal különbséget kell tenni azok között, akik politikai üldöztetés elől menekülnek és azok között, akik gazdasági okok miatt jönnek, mindazonáltal közös európai megoldásra van szükség - mondta.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója felidézte: a második világháború végére Németország a megsemmisülés szélére jutott, ezért Konrad Adenauer óriási feladatra vállalkozott hazája újjáépítésével. Meg kellett találnia az ország helyét a kétpólusúvá vált világban, és ehhez megújította a német politikai intézményrendszert, működőképessé tette a demokráciát, kiszámíthatóvá tette a gazdasági és politikai környezetet, beindította a gazdaságot - sorolta. Mint mondta, az egykori kancellár az EU létrejöttében is kezdeményező szerepet játszott, és az általa elképzelt unió "a szabad nemzetállamok közös Európáját" jelentette.

Schmidt Mária szerint Adenauer mindenképpen sikeres politikus volt, "kiváló diplomáciai érzék, eltökéltség és vízió" jellemezte, célja a német újraegyesítés reményének életben tartása volt. A korábbi kancellár a szabadságot tartotta a legtöbbre, megértette annak "semmivel nem pótolható jelentőségét", és tudta, hogy csak szabad és öntudatos német polgárok tehetik sikeressé és büszkévé hazáját - vélekedett.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője elmondta: ma Európa egyik alapító atyjára emlékeznek, egy nagy európai államférfira. A szobor avatása felszólítás a jövő generációnak, hogy folytassák Adenauer munkáját, az európai egység megvalósítását békében és szabadságban - közölte. Hozzátette: Adenauer mindig azt mondta, hogy Európa egyszer egy nagy közös ház lesz, a szabadság háza.

Az ünnepséget követően fogadást tartanak a Terror Háza Múzeumban a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében. Konrad Adenauer a Német Szövetségi Köztársaság alapító kancellárja volt, kancellárságának (1949-1963) alapvető lépései máig meghatározzák a Német Szövetségi Köztársaság belső struktúráját és külpolitikai irányultságát.

Szerző