Astra-ügy: a NAV adná vissza a baleseti adót

Törvénymódosítást nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a volt Astra-ügyfelek visszaigényelhessék az egyszer már befizetett baleseti adót. A károsultaknak az adóhivataltól kell majd kérniük a pénzt.

Az Astra Biztosító volt ügyfelei a román garanciaalaptól igényelhetik vissza a befizetett díjuknak azt a részét, ami arra az időre szól, amikorra már másik biztosítóval szerződtek - írja az enpenzem.hu. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja mellett azonban – köszönhetően a kormánynak – 2012. január elseje óta 30 százalékos baleseti adót is fizetniük kell az autósoknak, amit a biztosítási díjjal együtt szednek be. Amikor az Astra volt ügyfelei új biztosítóval szerződtek, akkor nemcsak a kgfb-díjat fizették meg duplán egy adott időszakra, hanem a baleseti adót is. (A román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 31-én vonta vissza az Astra Biztosító tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását.)

Mint a Nemzetgazdasági Minisztérium a közleményében írja: a törvény jelenleg is garantálja, hogy senki ne fizessen ugyanarra a kockázatvállalási időszakra kétszer baleseti adót. A szabály lényege az, hogy ha a biztosítási díj visszajár, akkor a biztosítónak a baleseti adót is vissza kell fizetnie. Vagyis a csődbe ment Astrának kellett volna visszafizetni a baleseti adót, de a cég a törvényben előírt kötelezettségét nem teljesítette – írja az NGM.

Ezért a gazdasági tárca törvénymódosítást nyújtott be a parlamentnek, hogy az astrások a nekik visszajáró baleseti adót visszakérhessék az adóhivataltól. A kérelemben a személyes adatok mellett a biztosítási szerződés kötvényszámát kell feltüntetni, és azt a bankszámlaszámot vagy postai címet, ahova a visszajáró adó kifizetését kéri a csődbe ment cég volt ügyfele. Azért, hogy a károsult astrások mielőbb megkapják a nekik visszajáró pénzt, a rendelkezés már a kihirdetését követő nap hatályba is lép. A kifizetéséket a NAV a kérelem beérkezését követő 30 napon belül teljesíti.

Szerző

Angyalfa-program: ajándékozás börtönben

Ahogy 1992 óta minden évben, így idén is meghirdeti az Angyalfa Alapítvány a karácsonyi ajándékozási programot, melynek keretében fogvatartott szülők gyermekeit ajándékozzák meg. Ez nem csak arra ad lehetőséget a fogvatartott számára, hogy gyermekét karácsonykor megajándékozza, hanem lehetőséget ad arra is, hogy kapcsolatot teremtsen, illetve tartson a családdal, hiszen mindig a börtönben lévő szülő kérése és a börtönlelkész támogatása alapján igyekszik összeállítani az alapítvány a megajándékozandók listáját, továbbá próbálják biztosítani a folyamatos lelki gondozást.

 Ez számtalan esetben hozzájárul ahhoz, hogy a börtönben lévő fél és a család között a kapcsolat több éven keresztül is megmaradjon, a szabadulás után pedig van hova visszatérnie a fogvatartottnak, ezzel is könnyítve és segítve őt a társadalomba való visszailleszkedésbe. Ezzel a programmal kiemelt eredményeket értek el abban - a gyerekeknek egy másik út megmutatásával -, hogy nem követték szüleik példáját.

,,Szeretnénk, ha az idei évbe is gyülekezetek, oktatási intézmények szervezetten vennének részt ebben a programban, ki-ki lehetősége és „kedve” szerint" - mondta Roszík Gábor evangélikus lelkész, a szervezet elnöke. Arra kéri a a programhoz csatlakozókat, hogy gyűjtsetek ajándékokat: játékokat, könyveket, tartós élelmiszert, csokoládét, szaloncukrot, tisztálkodó szereket, papír- írószert. Az összegyűjtött adományokat legkésőbb december 3-ig lehet eljuttatni a következő címre: Magyar Testvéri Börtöntársaság, 2100 Gödöllő, Lumniczer S. u. 4. Tavaly csaknem 700 gyermek kapott így ajándékot, közvetlenül a szülőtől a börtönben.

Szerző
Frissítve: 2015.11.04. 22:18

Lapról hangra - Főállású Angyal

Publikálás dátuma
2015.11.05. 06:15
A látássérült Főangyal az ország iskoláiban népszerűsíti a Lapról Lapra programot FORRÁS: VODAFONE
Egy év alatt 30 iskolában több mint 5 000 gyermek és fiatal vett részt a látássérült énekesnő, Agárdi Szilvia által tartott érzékenyítő előadásokon országszerte. A Vodafone eddigi legfiatalabb, megválasztásakor mindössze 19 esztendős Főállású Angyalának köszönhetően jelentősen bővültek a látássérültek tájékozódási, művelődési és szórakozási lehetőségei is. A Lapról hangra oldalon 12 hónap leforgása alatt 40 százalékkal nőtt mind az önkéntes felolvasók, mind az elérhető cikkek száma, így mára a folyamatosan frissülő weboldalon több mint 3 000 újságcikk közt válogathatnak a látássérültek.

Agárdi Szilvia a Vodafone Főállású Angyalaként immár egy éve segíti az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkáját. Szilvia célja kettős. A Lapról hangra program országos népszerűsítésével a Magyarországon élő mintegy 80 000 látássérült tájékozódási, művelődési, és szórakozási lehetőségeinek jelentős bővítéséhez kíván hozzájárulni a csupán nyomtatott formában hozzáférhető újságok, folyóiratok interneten történő meghallgathatóságának és letölthetőségének biztosításával. Ugyanakkor legalább ilyen fontos számára, hogy érzékenyítő előadásokkal küzdjön az - akár jó szándékú - megkülönböztetés, valamint a társadalmi előítélek ellen, és közelebb hozza egymáshoz a látók és látássérültek világát.

Szilvia 12 hónap alatt több mint 30 iskolában 5 000 látó gyermek és fiatal, illetve tanáraik számára tartott érzékenyítő előadásokat. A program során szerte az országban bemutatta a Lapról hangra kezdeményezést, a résztvevők megismerkedhettek a látássérültek életével, nehézségeikkel, valamint megtanulhatták azt is, hogyan tudnak hatékony segítséget nyújtani számukra a mindennapokban.

„Az egyik legmeghatóbb pillanat az volt, amikor Szilvi feltett egy kérdést, és mindenki lelkesen jelentkezett, hogy válaszolhasson. Pár másodperces néma csöndet követően egyszerre tört ki a nevetés mind a gyermekekből, mind a tanárokból. Annyira magával ragadott bennünket az előadás és a Szilviből áradó közvetlenség, hogy egész egyszerűen elfelejtkeztünk arról, hogy nem látja a kezeket a levegőben. És ami még furcsább, egyáltalán nem éreztük kellemetlennek, hogy nevetünk a jeleneten.” – mondta az egyik iskola pedagógusa.

Szilvia munkájának köszönhető a Lapról hangra oldalon található cikkek, és a felolvasók számának ugrásszerű növekedése is. A 2011-ben létrehozott oldalra 3 év alatt, 2014 szeptemberéig 2 000 cikket töltött fel 750 felolvasó. Egyetlen esztendő leforgása alatt közel 40 százalékkal nőtt meg az élő szóban, emberi hangon hallgatható cikkek, írások, illetve a felolvasók száma is. Jelenleg 3263 cikket hallgathatnak meg a látássérültek 1200 felolvasótól. A bővüléshez jelentős mértékben hozzájárult az az idén áprilisban kötött megállapodás is, amelyben három neves oktatási intézmény – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a GNM Színitanoda és a Komlósi Oktatási Stúdió – vállalta, hogy hallgatói egy tanéven keresztül havonta összesen több mint 300 cikket töltenek fel a Lapról Hangra oldalra, ily módon járulva hozzá az oldalon elérhető tartalmak folyamatos bővüléséhez és frissüléséhez.

„A látássérültek számára különösen fontos, hogy a felolvasó képes-e színessé, élővé tenni az olvasott szöveget, hogy kellemes-e a hangja, stílusa. A kommunikációs, illetve beszédkészség-fejlesztő képzésében részesülő hallgatók által felolvasott szövegek még a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlták!” – mondta Agárdi Szilvia, a Vodafone Főállású Angyala.

Szintén az elmúlt év vívmánya az a két, mobiltechnológián alapuló, nemzetközi szinten is egyedülálló alkalmazás, amellyel lényegesen egyszerűbbé vált az önkéntes felolvasók számára a cikkek okostelefonról történő feltöltése, a látássérültek számára pedig ezek meghallgatása. A Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával készült Lapról hangra Felolvasói Alkalmazás illetve a Lapról hangra Olvasói Alkalmazás ingyenesen letölthető, és Android 4.0-ás, vagy ennél magasabb verziójú operációs rendszeren működtethető.

Szerző