Telenor Youth Forum 2015.;Nobel Békeközpont;

2015-11-05 06:14:00

Esélyegyenlőség mobiltechnológiával

Mi a közös a Pakisztánból származó Fatimaban, a bulgáriai Gretaban, valamint a magyarországi Anettben és Tamásban? Mindannyian fiatalok, lelkesek és elkötelezettek az oktatás és a tudásmegosztás fejlesztése iránt, így 21 társukkal részt vehetnek a Telenor Youth Forum rendezvényén Oslóban december 8. és 11. között.

A Telenor-csoport és a Nobel Békeközpont idén harmadik alkalommal hirdette meg a Youth Forum-programot, mely idén arra a kérdésre keresi a választ, hogyan biztosíthat esélyegyenlőséget a mobiltechnológia az egész világon mindenkinek. A 13 Telenor-országból 2000 fiatal küldte be ötleteit a tudásmegosztás és az oktatás előtt álló kihívások megoldására. A hazai zsűri a legjobbnak ítélt nyolc pályázót meg is hallgatta, akik közül négyen jutottak be a nemzetközi döntőbe. Közülük választotta ki a nemzetközi zsűri Anettet és Tamást, akik december 8. és 11. között Oslóban oszthatják meg gondolataikat a témáról.

A hazánkat képviselő Sóti Anett 27 éves, és egy tehetséggondozó program trénere, Zalányi Tamás pedig a Szegedi Tudományegyetem 19 éves hallgatója. Anett pályázatában azt fejtette ki, hogy milyen változásokra lenne szüksége az oktatásnak. Szerinte az internet világában nem azt a tudásanyagot kellene bemagoltatni a fiatalokkal, mely egy-két perces kereséssel elérhető a weben, hanem arra kell megtanítani őket, hogyan használják és integrálják ezeket az információkat eddigi ismereteik közé.

Tamás pedig olyan applikációt hozna létre, amely segítségével a harmadik világban élő fiatalok hat-nyolc fős csoportokban tanulhatnának kortársaiktól. A kis társaság egyszerre biztosítaná az interaktivitást, valamint a kapcsolatépítés és a más kultúrák megismerésének lehetőségét. Így olyan készségekre tehetnének szert a tanulók, melyek a későbbiekben munkába állásukat is segíthetik.

„A Youth Forum résztvevői olyan egyedi ötleteket és gondolatokat hoznak magukkal, melyek különböző nézőpontokon alapulnak, és más-más társadalmi helyzetükből fakadnak. Ők ott is lehetőségeket látnak, ahol mások csak akadályokat. Azt szeretnénk megvitatni velük, hogy a Telenor és a mobiltechnológia hogyan lehet része a változás elősegítésének és a tudáshoz való hozzájutás fejlesztésének” – mondta Sigve Brekke, a Telenor-csoport elnök-vezérigazgatója. A Telenor a nyolc hazai elődöntőst mobileszközökkel és egyéves Hipernet-előfizetéssel jutalmazta.