Előfizetés

Kis híján agyonvert egy részeg embert a biztonsági őr

Életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a Zala Megyei Főügyészség egy nagykanizsai biztonsági őr ellen, aki olyan súlyosan bántalmazott egy férfit, hogy az csaknem belehalt a sérüléseibe - tájékoztatott a főügyészség szóvivője csütörtökön.

Pirger Csaba felidézte, hogy a nagykanizsai autóbusz-pályaudvar 53 éves személy- és vagyonőre március 10-én, az esti órákban is szolgálatban volt, amikor 22 óra után a váróteremben meglátott egy erősen ittas férfit, aki a padon feküdt. Közölte vele, hogy távozzon, majd elhagyta a várótermet.

Később a biztonsági őr azt látta, hogy a férfi még mindig a váróteremben van. Miután a helyiséget be kellett zárnia, ismét kiküldte az ittas embert, de az néhány perccel később, már csak a harmadik felszólításra indult ki az utcára. Az őr nem sokkal később azt látta, hogy a férfi ismét a buszpályaudvar felé tart, de azt mondta neki, hogy ne akarjon oda visszamenni. Miután testközelbe kerültek, az ittas férfi hadonászni kezdett, mire a biztonsági őr a jobb, majd a bal kezével olyan erővel ütötte fejbe, hogy a sértett hanyatt esett, feje pedig a betonnak csapódott. Az eszméletlenül elterült férfihoz a biztonsági őr ezután mentőt hívott.

Az ügyészség vádirata szerint az ittas férfi olyan életveszélyes sérüléseket szenvedett, ami a halálához is vezethetett volna, ha nem kap időben szakszerű egészségügyi ellátást. A biztonsági őr ellen ezért életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emeltek vádat.

Az Iszlám Állam pokolgépe okozhatta a légi katasztrófát

Publikálás dátuma
2015.11.05. 09:14
Gyászolják a katasztrófa áldozatait. FOTÓ: Alexander Aksakov/Getty Images
A brit külügyminiszter szerint "jelentős a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezet okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

A brit kormány szerda éjjel bejelentette, hogy teljesen leállítja a légiforgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőtere között. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről repülőtérről szállt fel. A brit külügyminisztérium módosította utazási útmutatóját is, felszólítva a brit állampolgárokat arra, hogy a legszükségesebb eseteket leszámítva ne látogassanak Sarm-es-Sejkbe.

Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek adott szerda éjjeli nyilatkozatában kijelentette: a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (COBRA) este áttekintette a rendelkezésére álló összes információt, és ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az orosz Airbus katasztrófáját "jelentős eséllyel" robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe.

A brit külügyminiszter nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján vonta le ezt a következtetést. Nem sokkal korábban a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője is azt mondta, hogy a brit kormány szerint az orosz repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "igencsak elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja.

Hammond külügyminiszter szerdai éjjeli nyilatkozatában kijelentette, hogy brit repülésbiztonsági szakértők megvizsgálták Sarm-es-Sejk repülőterének biztonsági helyzetét, és a kormány ennek alapján döntött "nagy sajnálkozással, nagyon nem szívesen" a brit állampolgárok sarm-es-sejki utazásaira vonatkozó útmutatás módosításáról. 

Hammond hozzátette: mostantól nem indulnak Nagy-Britanniából utasszállító repülőgépek az egyiptomi üdülőhelyre. A brit kormány néhány órával korábban bejelentette, hogy a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába induló járatokat is "késlelteti" a repülőtér biztonsági helyzetének felülvizsgálata idejére.

Hammond szerint a Sarm-es-Sejkben tartózkodó briteket a brit kormány az egyiptomi hatóságokkal és a légitársaságokkal együttműködésben hazaszállítja. Becslések szerint jelenleg hozzávetőleg kétezer brit turista tartózkodhat Sarm-es-Sejk térségében.

A brit külügyminiszter elnézést kért a brit turistáktól. Közölte: tudja azt is, hogy mindez "milyen óriási" hatással lesz az egyiptomi gazdaságra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány a brit állampolgárok biztonságát minden egyéb megfontolás elé helyezi, "érje ezért bármilyen kritika". Az első, igen éles kritika az egyiptomi külügyminiszter részéről érte a brit kormányt.

Számeh Sukri a BBC-nek nyilatkozva "elsietettnek és megalapozatlannak" nevezte London szerdán bejelentett intézkedéseit, amelyeket szerinte az eddigi vizsgálatok nem támasztanak alá. Sukri szerint a brit lépéseknek katasztrofális hatásai lesznek az egyiptomi turizmusra.

"Veszélyben" a nemzetállam

Publikálás dátuma
2015.11.05. 07:21

Új rohamra indult az M1 szerint a parlament jobboldala a nemzetállam címszavával. Mi tagadás, ilyen kis államnak lehet oka, hogy védekezzék az elidegenedés ellen, ha van miért és ki ellen. Ezúttal az Unió gonosz kvóta terveit kell elhárítani. Vészképek villantak föl a szónoklatokban, Tuzson Bence igencsak nagy képzelőerőről tanúskodott, ha vállalni kellene néhány ezer szerencsétlent, ők kultúránkat szennyeznék be, egyéniségünket döfnék hátba. Példa is volt bőségesen. A magyarság helyett az „európaiságot” igyekeznek ránk tukmálni, ezzel veszne a magyar. Körülnézek Európában, az Unió háza táján, sehol sem lelek azokra, akik gonosz szándékból kiirtanák a németséget, a franciaságot, a hollandságot, az itáliai jellemet. Szép volna ez a nemzetállam jelszó, ha nem idézné föl a harmincas évek „Egyedül vagyunk” Oláh György-i tragikus szellemiségét. Nagy drámákat okozott.