Kovács-Béla mentelmi joga Polt Péteren múlik

Megérkezett a Legfőbb Ügyészségre (LÜ) az a hivatalos értesítés, amely Kovács Béla, az Európai Parlament (EP) képviselője mentelmi jogának felfüggesztéséről szól - közölte az LÜ Kommunikációs és Sajtóosztálya csütörtökön.

Közleményükben emlékeztettek: az EP október 14-én függesztette fel Kovács Béla mentelmi jogát. A részletesen indokolt határozatot úgy fogadták el, hogy előtte az EP jogi bizottsága gondosan megvizsgálta az ügyet, Polt Péter legfőbb ügyésztől kiegészítő információkat kért és július 14-én személyesen is konzultált vele. Mint írták, az október 14-ei határozat kimondta, hogy Magyarország alaptörvényének megfelelően a legfőbb ügyész és az ügyészség függetlenek, alkotmányos feladataikat külső szervektől függetlenül végzik, és az ártatlanság vélelmét tiszteletben tartva járnak el.

"Az Európai Parlament határozata rámutatott arra, hogy nem találta semmi jelét annak, hogy a mentelmi jog felfüggesztését a képviselővel szemben politikai kár okozása céljából indított eljárással összefüggésben kérték volna" - tartalmazza a Legfőbb Ügyészség közleménye. Felidézték: a jogi bizottság 14 igennel, 2 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el a határozati javaslatot, amelyet az EP nyílt szavazással fogadott el.

A Legfőbb Ügyészség az Európai Parlamentnek a mentelmi jog felfüggesztéséről hozott határozatát - a további szükséges intézkedések érdekében - a Központi Nyomozó Főügyészségnek küldi meg. Az ügy előzménye, hogy Polt Péter legfőbb ügyész - a Központi Nyomozó Főügyészség addigi nyomozása eredményeképpen - 2014. május 12-én diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az EP elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát.

Szerző

Botrány! Féláron adott el az V. kerület egy Deák téri irodát?

Publikálás dátuma
2015.11.05. 10:34
Forrás: Facebook
Egy Deák téri ingatlanhoz juthatott hozzá az V. kerület ingatlaneladási ügyeit intéző ügyvédi iroda 154 millió forint helyett 78 millióért - írja Juhász Péter a Facebook-oldalán. Az Együtt politikusa rendkívüli ülést kezdeményezett a polgármesternél, hogy kiderüljön: összejátszott-e az ügyvéd az értékbecslővel. 

Újabb botrány van készülőben az V. kerületben: a belváros ingatlaneladásait intéző ügyvédi iroda vehetett nagyon kedvezményesen lakást az önkormányzattól. Juhász Péter, az Együtt politikusa kedden a Facebook oldalán jelentetett meg részleteket az eladásról, azt írta: a Deák téri, 237 négyzetméteres ingatlan 154 millió forintot ér (felújítva 192 milliót), ennek ellenére 78 millióért jutott hozzá a Sándor Zsolt vezette ügyvédi iroda.

"Kezdeményeztem Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesternél, hogy rendkívüli ülésen döntsön a belvárosi képviselő testület a fentiekről. Levelet küldtem ellenzéki képviselőtársaimnak, mert az ő támogatásuk is kell ahhoz, hogy kötelező legyen összehívni az ülést. Mert kiderült, hogy már 3 éve is drágábbra értékelték az ingatlant. Mert kiderült, hogy a napokban háromszoros árért adtak el ingatlant a házban. Mert kiderült, lenne, aki megvenné 78 millió helyett 145-ért." - írta Juhász a közösségi oldalon.

Juhász azt követeli, hogy a kerület indítson vizsgálatot annak kiderítésére, hogy összejátszott-e az ügyvéd az értékbecslővel, hogy ilyen alacsony árat állapítson meg, és amíg ez a vizsgálat tart, addig ne bízza meg ezeket a cégeket az önkormányzat. Azt is szeretné elérni, hogy ezentúl két értékbecslés kelljen minden ingatlanértékesítéshez a Belvárosban.

Ahogy korábban a Népszava is beszámolt róla, Juhász Péter a Rogán Antal ellen vezette önkormányzat ellen is tett feljelentést, hiszen "látszott és látszik ma is, hogy rendszerszintűen játszották át ezeket az ingatlanokat. Abban az ügyben harmadszor hosszabbította meg az ügyészség a nyomozást, most éppen október végéig, tehát akkor várhatjuk, hogy ismét meghosszabbítják, vagy pedig lezárják az ügyet. Én is várom az eredményt" - nyilatkozta korábban a Népszavának a politikus.

Az Együtt alelnöke a budapesti Alkotmány utca 21. szám alatti ház bejárata előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol arról beszélt, hogy az önkormányzat az épületben 150 millió forintért, vagyis 178 ezer forintos négyzetméteráron adott el egy 840 négyzetméteres ingatlant. Hangsúlyozta, hogy az utcában átlagosan négyzetméterenként, 800 ezer és 1,1 millió forint közötti összegért árulják a lakásokat.

A politikus felszólította Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármestert, ne írja alá azt a szerződést, amelynek alapján a valós árnál legalább hatvanmillió forinttal kevesebbért adnának el egy belvárosi ingatlant. 

Nem ez az első „érdekes” belvárosi ügy, hiszen korábban Juhász Péter a belvárosi ingatlanbotrányokkal kapcsolatban üzletszerűen, bűnszervezetben való hivatali visszaéléssel vádolt meg politikusokat, így a kerület korábbi polgármesterét, Rogán Antalt is. A feljelentés szerint az önkormányzat vagyongazdálkodása nem volt kiszámítható, az önkormányzat saját szabályait sem tartotta be, és a vagyonvesztés mértéke túlmegy a hanyagság, a gondatlanság, a hozzá nem értés körén, szándékos bűncselekményt valósít meg. Juhász szerint a kerület vezetése több milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.

Szerző

Durva: 16 migránst zsúfolt egy autóba az embercsempész

Tizenhat határsértőt egy személyautóba zsúfoló embercsempész ellen emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség - tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc közölte, hogy a szerb férfit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. A vádirat szerint a férfi Szerbiában állapodott meg megbízójával, hogy a mások által a zöldhatáron átkísért migránsokat 200 euró fejében Röszke közeléből Bécsbe szállítja. Július 6-án este érkezett Magyarországra. Megbízóitól egy egyterű autót kapott, amelyből kiszerelték a hátsó üléseket, hogy többen elférjenek benne.

A vádlott éjszaka Röszke külterületére hajtott, ahol felvett 16 - szíriai, eritreai és pakisztáni - határsértőt. A beszállás közben azonban észrevette, hogy a rendőrök fölfedezték, ezért a kocsi tolóajtaját nyitva hagyva megpróbált elmenekülni. A járőrök kétperces üldözés után tudtak csak elé vágni és megállítani. Az eredetileg hétszemélyes, öt köbméteres légterű gépkocsiba a migránsok csak álló helyzetben összegörnyedve fértek be, a zsúfoltság már rövid időn belül egészségügyi és pszichés tüneteket, testi és lelki gyötrelmeket okozott volna nekik.

Szerző