Alapszabály: fenntarthatóság és boldogság

Életünk alapszabályának a fenntarthatóságnak kellene lennie - nyilatkozta az mta.hu-nak Amano Hirosi (Hiroshi Amano) Nobel-díjas japán fizikus, a budapesti Tudományos világfórum egyik kiemelt előadója.

A tudós a WSF pénteki, A tudomány az innovációs ökoszisztémában című plenáris ülésén fejti ki gondolatait. Amano Hirosi, Akaszaki Iszamu (Isamu Akasaki), valamint Nakamura Sudzsi (Shuji Nakamura) 2014-ben részesült megosztott fizikai Nobel-díjban a kék fényű LED-ek (világító diódák) feltalálásáért.

A három japán fizikus kutatásai nyomán kifejlesztett fehér fényű LED-fényforrások hatásfoka 50 százalék fölött jár, szemben a volfrámszálas izzólámpa mindössze 4 százalékával. A diódák hatékonysága jelentős energiamegtakarítást tesz lehetővé, hiszen a kék LED-ek fényessége napjainkban eléri a 300 lumen/wattot, míg a fénycsöveké csupán 70 lumen/watt. Az optoelektronika területén elért eredményeik a LED-témakörön kívül is jelentősek, hiszen kutatásaik nyomán sikerült a mobil távközlésben, radarokban és a rádiócsillagászatban alkalmazott nagyfrekvenciás nagyteljesítményű tranzisztorokat (HEMT) kifejleszteni. A LED-es technológia nélkül nem lehetne olcsó és kiváló minőségű síkképernyőket és kijelzőket sem gyártani.
"Életünk alapszabályának a fenntarthatóságnak és a boldogságnak kellene lennie. Meggyőződésem, hogy a kisebb energiafogyasztásnak köszönhetően az emberek boldogabbak lesznek" - válaszolta a Nobel-díjas kutató arra a kérdésére, hogy értékelése szerint miért fontos az általa végzett munka.

A fizikus, aki korántsem csak az anyagtudományok iránt érdeklődik, kifejtette: korunk legsúlyosabb problémája a globális felmelegedés. "Azzal is törődnünk kell, hogy egyenletesen növekvő, nagy hatékonyságú rendszereken alapuló, vagyis fenntartható társadalmat hozzunk létre. Az egyik japán elemző cég számításai szerint a világ teljes villamosenergia-termelő kapacitása már 2023-ra vagy 2025-re nem fogja tudni kielégíteni az emberiség villamosenergia-szükségletét. Ezért még 2023 előtt alacsony fogyasztású és nagy teljesítményű rendszereket kell kifejlesztenünk" - mondta a tudós.

A kutatókat, tudománypolitikusokat, diplomatákat és döntéshozókat összehozó budapesti World Science Forum kapcsán Amano Hirosi úgy nyilatkozott, hogy az innovációban igenis szerepe van az államnak és partnerségre van szükség a három legfontosabb szereplő: az ipar, a kormányok és az akadémiai szféra között.

Az interjú teljes szövege a Magyar Tudományos Akadémia honlapján olvasható.

Szerző

Visszavonták a sajtót megfigyelő törvényt

Noha a kormány cáfolta, hogy titkosügynököknek a sajtóba beépítése lenne a szándéka a belügyminiszter által jegyzett törvénymódosítással, információink szerint tartva egy, az internetadós tüntetéshez hasonló tömegtiltakozástól, a Fidesz saját módosító javaslattal húzza ki a törvényből ezt a passzust - adta hírül az Origó.

Elismerte a Fidesz, hogy jogilag aggályos a sajtókémtörvényként elhíresült kormányjavaslatban a titkosszolgálatok munkatársainak a tartalomszolgáltatókhoz történő beépítésére vonatkozó passzus, ezért Vas Imre fideszes képviselő módosító javaslatot nyújtott be, kihúzva a tervezet szövegéből a szakmában és az ellenzékben is feszültséget keltő passzust.

A Fidesz azt mérlegelte: vagy megvárják, míg az internetadó terve elleni méretű tiltakozásba, tízezres utcai tüntetésekbe csap át a közvélemény ellenszenve a törvény szövege szerint akár a sajtó titkosszolgálati megfigyelését lehetővé tevő javaslat ellen, vagy inkább kihúzzák ezt a passzust a szövegből, és megelőzik a politikailag jelentős kárt okozó eseményeket.

A Fidesz váratlan lépése előtt nem sokkal, szerdán délután még a kormány - Rogán Antal minisztériuma útján - igyekezett mindenkit megnyugtatni: a Pintér-féle javaslatot az ellenzék tudatosan félreértelmezi és félremagyarázza, mert abban
nincs szó arról, hogy online újságok/tartalomszolgáltatók szerkesztőségeibe kerülnének titkosszolgálati munkatársak".

Csakhogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkársága alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye azonban a laikus szemlélőben több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol.

A cáfolat ugyanis úgy szólt, hogy a Pintér-javaslat csupán azt teszi lehetővé, ami eddig is így volt, hogy a távközlési szolgáltatóknál - például T-Com, Telenor - legyenek ilyen alkalmazottak. Ez esetben viszont kérdés, hogy ami eddig is így volt, azt miért kell újdonságként beleírni egy törvénybe.

Éppen erre hívta fel a figyelmet még az eredeti Pintér-javaslathoz benyújtott módosítójában az MSZP frakcióvezető-helyettese is. Harangozó Tamás ebben azt írta, hogy pontosabb definíció híján a kormányjavaslat "akár olyan rendkívül tág értelmezést is megnyithat, ami alapján a hírportálokat, rádiókat, televíziókat üzemeltető cégek is ebbe a kategóriába eshetnek." Az ellenzéki politikus továbbra is kifogásolja ugyanis, hogy a kormányjavaslat jelentősen kiterjesztené azon szervezetek, szolgáltatók és létesítmények körét, ahová munkatársakat helyezhetnek el a titkosszolgálatok. Így például az önkormányzati hivatalokhoz.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Szerző

Nincs tanítás, mert nincs fűtés

Fűtés hiányában mintegy három hete szünetel a tanítás a tiszabői általános iskolában, előreláthatólag a jövő hét elején áll vissza a megszokott rend az intézményben, ahol 308 gyermek tanul és 26 pedagógus tanít - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) kunhegyesi tankerületi igazgatója.

Szabó István elmondta: a fűtést biztosító mindkét kazán tönkrement az elmúlt hetekben, az egyiken jelenleg nyomáspróbát végeznek, pénteken szállítják az iskolába.

Közölte, tudtak arról, hogy elavult a fűtési rendszer az oktatási intézményben, ezért még a szezon kezdete előtt próbafűtés volt, amelynek során kiderült: az egyik kazán nem működik. Mivel a berendezés szivattyúját már a múlt tanévben is többször javítani kellett, nem jelentett meglepetést, hogy nem működik, a másik viszont akkor még jó volt - jelezte.

Hozzátette: nem számítottak arra, hogy komoly gond lehet, hiszen egy kazán is alkalmas az épület fűtésére. A problémát az okozta, hogy az októberben kezdődő fűtéskor kilyukadt a másik kazán is. Felidézte, hogy ekkor egyeztettek az iskola igazgatójával, aki az őszi szünet előtti héten két nap rendkívüli szünetet és tanítás nélküli munkanapokat rendelt el, a gyerekek egy-egy csoportja számára pedig budapesti kirándulást szerveztek.

A tankerületi igazgató utalt arra, bíztak abban, hogy az őszi szünet végére sikerül befejezni az egyik kazán javítását, de a két és fél tonnás berendezés szétszerelésekor kiderült ki, a hőcserélő rész teljesen szétégett, így a gyerekek az őszi szünet után sem járhatnak iskolába. A tanulók számára sportprogramokat, kirándulásokat szerveztek és szerveznek ezekben a napokban is.

Szabó István elmondta: az évtizedekkel korábban készült kazánok javítását a gyártó cég már nem vállalta. A bontás során kiderült, hogy az elmúlt években nem megfelelő módon kezelték és tartották karban a berendezéseket, s jórészt emiatt hibásodtak meg.

Megjegyezte, hogy a javítás több százezer forintba kerül, az összeg a felső határát súrolja annak, amelyet saját hatáskörében még elrendelhet. Új kazánt venni fenntartóként esélyük sincs, hiszen mintegy 18 millió forintos költséget jelentene - közölte.
Szólt arról, hogy a kunhegyesi tankerület "életében" nem egyedüli a tiszabői iskola esete, hiszen korábban a tiszaburai oktatási intézményben is problémák voltak a fűtéssel.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Klik feladata fenntartóként a karbantartás, az állagmegóvás, az esetleges fejlesztésekről a tulajdonos - többnyire az illetékes önkormányzat - dönt, az finanszírozza.

Bruna László (Fidesz-KDNP), Tiszabő polgármestere a szoljon.hu-nak elmondta: erejükhöz mérten próbálnak segíteni ebben a helyzetben. Túl nagy összeget emésztene fel a fűtési rendszer teljes korszerűsítése, de mindenképpen arra törekednek, hogy az iskolába járó több mint háromszáz gyermek ellátása megoldott legyen - nyilatkozott a hírportálnak. "Egyébként is úgy vélem, mi jobb gazdái lehetnénk az iskolának, ezért keressük a lehetőségét, hogy esetleg átvegyük az intézményt, illetve az egyházi fenntartás lehetősége is felmerült"- mondta a településvezető.

Szerző