Emberi csontokat találtak a budapesti Hunyadi téren (fotó)

Publikálás dátuma
2015.11.05. 17:14
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az ügyet, bűncselekményre, idegenkezűségre utaló adat eddig nem merült fel. Az MTI úgy tudja, több mint harminc éve ott lévő csontokat fordított ki a földből egy munkagép.Szerző

LMP: a fideszes családpolitika nem javít a demográfiai helyzeten

Publikálás dátuma
2015.11.05. 17:06
Illusztráció/Thinkstock
A fideszes gazdaság- és családpolitika alkalmatlan a demográfiai trendek megfordítására és a magyar családok itthon tartására. Így reagált az LMP  társelnöke Orbán Viktor kormányfőnek a Budapesti Demográfiai Fórumot megnyitó beszédében elhangzott szavaira.

Szél Bernadett közleményében azt írta: az elmúlt évek egyoldalú családpolitikája elhanyagolta azoknak a feltételeknek a megteremtését, amelyek mellett reális lehetőség lenne a gyermek melletti, stabil megélhetést adó munkavégzés. A kormányfő továbbra sem vesz tudomást a kivándorlás problémájáról, miközben a szülőképes korban lévő magyar nők 6-8 százaléka már külföldön él - tette hozzá.

Fő probléma Magyarországon nem az alacsony gyermekvállalási kedv, hanem hogy a kívánt gyermekek nem, vagy nem itthon születnek meg - hangsúlyozza Szél Bernadett, kiemelve:  a magyar fiatalok 2-3 gyermekre vágynak, de ebből csak 1-2 felnevelését vállalják ténylegesen. Orbán Viktornak szembe kell néznie azzal, hogy az elmúlt évek családpolitikai lépései elhanyagolták a napközbeni gyermekellátás fejlesztését, a rugalmas munkával szembeni előítéletek lebontását és az otthoni munkamegosztás elősegítését. Ezzel szemben az LMP következetesen kiállt a nők munkaerőpiaci egyenlősége mellett, számos javaslatot tettek a napközbeni gyermekelhelyezés radikális bővítésére, a rugalmas munkavégzés elősegítésére, a közszféra családbaráttá tételére, a nők bérhátrányának csökkentésére és a gyermekgondozási szabadság apák általi igénybe vételének ösztönzésére - tartalmazza a közlemény. 

Szerző

A ködös, hűvös hajnalok után hétvégén akár 20 fok is lehet

Publikálás dátuma
2015.11.05. 16:34
Illusztráció/Thinkstock
Pénteken az Alföld szűkebb térségében hosszabb ideig, néhol tartósan megmarad az éjjel képződő köd, arrafelé elvétve ködszitálás is előfordulhat. Az ország más területein ugyanakkor gyorsan kitisztul az idő, megszűnik a párásság, és napos, száraz idő ígérkezik. Hajnalban -5, +3, napközben a tartósan ködös részeken 4-8, a napos területeken 10-16 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton derült, napos, és borult, párás területek egyaránt lesznek, de fokozatosan zsugorodik a ködtakaró. Közben nyugat felől átmeneti felhősödés várható. Helyenként - főleg északon - kisebb eső is előfordulhat. Hajnalban - 2, + 3. napközben  5-16 fok között alakul a hőmérséklet. ( a tartósan ködös helyeken lesz csak 5-7 fok.) 

Vasárnap eleinte többnyire erősen felhős, párás, ködös idő várható. Legtovább keleten maradhat meg a köd. Északkeleten, keleten helyenként kisebb eső is előfordulhat. Időnként megélénkülhet a szél. A leghidegebb órákban plusz 3-8 fok lehet. A legmagasabb hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, az ország északkeleti harmadában viszont csak 8-11 fok lesz. Szerző