Előfizetés

Gyorstalpalt gazdák

A kormány ragaszkodik az állami földek magánosításához. Ezért heteken belül árveréseket indít. Az árveréseken csakis magyarok és azon belül mezőgazdasággal rendszeresen foglalkozók vehetnek részt, vagyis olyan személyek, akik rendelkeznek némi ismerettel az agrárium területén. Az ilyen személyek listáját átnézve kiderül, hogy legtöbbjüknek fogalma nincs a mezőgazdaságról, sokan némi túlzással azt se tudják, miként néz ki a búza vagy a kukorica. Viszont van egy nagy előnyük: minden gondolkodás nélkül körül udvarolják a Kedves Vezetőt. A hiányzó tapasztalatot pedig könnyű pótolni: 200 ezer forint leperkálása ellenében részt vehetnek egy gyorstalpaló tanfolyamon, ahol pár hét alatt megtanulhatják a földművelés, az állattenyésztés és más agrárágazat tudományának minden csínját-binját. Hogy aztán ez a hirtelen szerzett ismerettömeg nem pótolhatja a sok évtizedes gyakorlatot, tapasztalatot? Senkit nem érdekel. A célt ugyanis elérték: a hű vazallusok megkapták a nekik joggal járó elismerésüket és a hatalmas birtokot. A földet pedig a közmunkára kényszerített addigi tulajdonosok fogják megművelni, gondozni - éhbérért. Ezzel a rendelkezéssel szinte az egész országot uralma alá vonta a Fidesz, hiszen alig maradt szabad földterület. A törvény szava érvényesült: a földek magyar kézben maradtak. A föld megművelésének tudománya pedig megszerezhető viszonylag könnyen. Engem ez a szituáció arra emlékeztet, amikor megépítenek egy hatalmas épületet, holott fogalmuk sincs arról, milyen funkciót adjanak neki. Majd menet közben kitalálják. 

Gázdrágító nyerészkedés

Az olcsó gáz négyötöd részét éveken keresztül átadták egy offshore cégcsoportnak, amelynek tulajdonosa szoros kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnökkel - erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan. Az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese álláspontja szerint a kormány tízszázalékos rezsicsökkentést lopott el az emberektől 2011 óta. 

Az országgyűlési képviselők kijelentette: a magyar állami gázforgalmazó mesterségesen magasan tartotta a gázárakat. Hiába csökkent szinte a felére lassan egy éve a földgáz ára, a Fidesz mégis a mai napig ugyanannyiért adja a földgázt, a távhőt és az áramot, mintha az energiapiacon nem lett volna semmilyen árcsökkentés. A politikus emlékeztetett arra is, hogy a kormány 2011-ben különleges jogokat adott az állami Magyar Villamos Művek (MVM) egyik leányvállalatának, az MVMP-nek arra, hogy az Ausztriában elérhető olcsóbb földgázt a magyar piacra juttassa, és a hazai földgázárakat letörje.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott, hogy ez volt a nagy gázmutyi első felvonása, melynek során 2011 és 2014 között az állami cég 1,4 milliárd forintot keresett, az offshore cég pedig több mint 70 milliárdot.

A második felvonást még botrányosabbnak nevezte, mint mondta, ez a „gázdrágító nyerészkedés”. Ezt a következtetést abból vonta le, hogy az MVMP hosszas küzdelem után végül kénytelen volt átadni azokat a szerződéseket, amelyekből kiderült, milyen áron tudtak földgázt vásárolni a Nyugat-Európában. Ezekben az állt, hogy a cég átlagosan köbméterenként 4,5-17 forinttal olcsóbban tudott földgázt beszerezni a saját értékesítési portfóliója számára, mint amennyiért a fideszes offshore cégcsoport földgázát segítette a magyar piacra. Számításai szerint így az MVMP a drágább földgázt segítette a magyar piacra, és ezzel beszerzési oldalon 50-60 milliárd forint árelőnyről mondott le, amivel mesterségesen magasan tartotta a magyar gázárakat.

A szocialisták azt javasolják, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődjenek a lakossági áramszámlák, és a távhődíjat szintén 10 százalékkal javasoljuk mérsékelni – mondta.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a gázdrágító nyerészkedés szereplőit felelősségre kell vonni: Németh Lászlónét, aki miniszterként az MVM feletti tulajdonosi jogokat gyakorolta és a gázdrágító szabályozást megalkotta és az MVM Zrt. és az MVMP akkori menedzsmentjét, mivel ők mondtak le a társaságcsoport számára elérhető százmilliárdos nagyságrendű előnyökről és közreműködtek a magyar gázfogyasztó emberek megkárosításában.

A sajtótájékoztató végén Tóth Bertalan közölte, hogy a MET Zrt. pert indított ellene, amiért nyilvánosságra hozta a gázdrágító nyerészkedéssel kapcsolatos szerződéseket. Természetesen állok a polgári per elébe és a nálam lévő szerződések alapján be fogom bizonyítani, hogy igazam van, vagyis minden állítás, amit a MET Zrt.-vel kapcsolatban mondtam, helytálló – jelentette ki a politikus.

Januártól alakul át az adóhatóság

Megváltozik az adóhatóság vezetési modellje, egy államtitkár és négy helyettes-államtitkár fogja irányítani - mondta Tállai András a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete éves szakmai konferenciáján. 

A Napi.hu tudósítása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervezeti átalakításával összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos elmondta azt is, hogy változik az adóhatóság státusza is, úgynevezett központi hivatal lesz. Az államtitkár az átalakítás további részének nevezte, hogy változik majd az adóhatóság felépítése, megszűnik a középszintű regionális adóhatóság és ezzel kétszintűvé válik a szervezet. A közeli jövőben gyakorlatilag is megtörténik az adó- és a vámterület teljes szervezeti és vezetésirányítási összevonása - idézik az államtitkárt, aki kiemelte: minden olyan szakemberre számítanak, aki szakértelmével, elkötelezettségével, valamint az újra és a változásra való nyitottságával a továbbiakban is segíti a munkát.

Tállai András szavai szerint kétarcú adóhivatalra van szükség, amely egyrészt ügyfélbarát, szolgáltató módon tájékoztatja és támogatja az ügyfeleket. Másrészt szisztematikus és hatékony ellenőrzésekkel kiszűri azokat a törekvéseket, amelyek az adófizetés elkerülésére, a társadalom megkárosítására irányulnak. A változásokat megalapozó új törvény a tervek szerint 2016. január elsején léphet hatályba.