Hiller, korlátok között

Én is becsülöm Hiller Istvánt. Amiből viszont egyáltalán nem következik, hogy azonos platformra kerültem Orbán Viktorral. A kormányfő és a közöttem lévő párhuzam – már ha bárkit érdekel az én személyes viszonyom a kormányfővel -, ezzel nagyjából meg is szűnik. Illetve nem: többször jeleztem már, hogy hasonlóan a miniszterelnökhöz én is nagy focirajongó vagyok, bár nekem még nem sikerült eddig egyetlen stadiont sem építenem, de még csak anyagilag támogatnom sem. (Bár…Ha a felcsúti komplexumra gondolok, egy picit benne vagyok én is, még a kazánházban is – hommage á Makovecz…)

De félre immár a privát közlésekkel, tekintsük közügynek Hiller István megszólalását. A volt oktatási és kulturális miniszter, egykori MSZP elnök, akit ugye a ma egyedüliként említésre méltó szocialista politikusnak tart Orbán Viktor, nagy vihart kavart interjút adott az Info Rádiónak (persze érdemes csínján bánni a jelzőkkel; manapság tulajdonképpen semmi nem kavar nagy vihart, az sem, ha a szemünk láttára lopják szét az országot). Hiller az interjújában – sokak számára olybá tűnt – igyekezett megfelelni az országvezető bizalmának és úgy nyilatkozott, hogy noha ő nem szereti a déli határunkon feszülő kerítéseket, de mondjon már valaki valami jobbat. Vagyis pontosan azt mondta, amit Orbán és a Fidesz, és amivel önmagukat ünneplik: Európában egyedüliként ők oldották meg a migránskérdést, védték meg a hazát is, vele együtt szolgálták és védték Európát. Azok a kritikák, amelyek szerint a magyar kormány semmi egyebet nem tett, mint elterelte a menekülteket más irányba, illetve helyenként még brutálisan is bánt az ideérkezőkkel, plusz egyáltalán nem a közös európai fellépést szolgálta, egy pillanatra sem érintették meg a magyar kormányfőt. És a jelek szerint Hiller Istvánt sem.

Még egyszer: Hiller, akit mostanság még elnök-esélyes szocialista politikusként is emlegettek, valóban azon kevés baloldaliként szoktak említeni, aki józan, művelt és kiegyensúlyozott szereplője a hazai közéletnek. Hogy Orbán miért dicsérte őt, azt nem tudni, de azt igen, hogy Hillernek kár volt ily gyorsan rászolgálni erre a dicséretre. És nem azért, mert kijelentésével éppenséggel szembe ment pártja álláspontjával – az MSZP persze nem mindig képviselte saját véleményét elég karakteresen -, és nem is azért mert a Fidesszel azonos álláspontra helyezkedett, horribile dictu egyetértett Orbánnal; az ilyesmi egy normális demokráciában nem tartozik a megkövezendő bűnök közé, hanem mert egy igazi baloldali ember, egy baloldali párt képviselője, nota bene parlamenti alelnöke, nem mond, de nem is gondol ilyet.

A menekültek áradatát látva és ismerve a helyet, ahonnan menekülnek, a szolidaritás, a segítség az elsőrendű szempontja a magát baloldalinak nevező embernek. Is. Mint ahogy a folyamatosan a keresztény értékekre hivatkozó magyar kormányfőnek is. De Orbánról és a hozzá kapcsolódó politikai társaságról tudjuk, hogy mondataikat nem a keresztény értékek, hanem a pillanatnyi politikai érdekek határozzák meg (gondoljunk csak a derék kereszténydemokratákra, akik most a gyermekek éhezése elleni közös akciót torpedózták meg, méghozzá hitükben megingathatatlanul).

Vajon mi késztette Hillert erre az elfogadhatatlan kijelentésre? Mi szépet és hasznosat lát a szögesdrótban? Tényleg úgy véli, hogy ennél nincs jobb megoldás? Vagy azt akarta, hogy a Fidesz-féle gondolkodás népszerűsége hadd sugározzon át rá is egy kicsit? Eddigi munkája, megszólásai, kissé barokkos, cizellált eszmefuttatásai alapján jó lenne kizárni az olcsó népszerűség hajhászást. Talán azt is félredobhatjuk, hogy valóban elnöki ambíciói vannak és a felmérések szerint az MSZP szavazóinak többsége sem idegenkedik a kerítésektől. De, ha ilyen jóindulatúak vagyunk, akkor milyen választ találhatunk a kérdésünkre. Mit akarhat Hiller? Mert – szeretném megőrizni a jóindulatomat – azt nem hihetem, hogy így is gondolkodik…

Szerző

Ijesztő hír a veszprémi beállóról

Publikálás dátuma
2015.11.07. 06:59
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Újabb agyrázkódást szenvedett Andreas Nilsson csütörtökön az Oroszország elleni felkészülési mérkőzés elején, miután az MVM Veszprém férfi kézilabdacsapatának a svéd beállója ütközött egy orosz játékossal.

A svéd válogatott csapatorvosa azt mondta, hogy a 25 éves Nilssonnak ez már a hatodik agyrázkódása volt, ami veszélyeztetheti a pályafutását: memóriazavart, koncentrációs nehézséget és fejfájást okozhat. A játékos szerint ennyire nem súlyos a helyzet.

Szerző

Bernd Storck szűkített a keretén

Publikálás dátuma
2015.11.07. 06:57
Bernd Storck Fotó: Shaun Botterill/Getty Images
Úgy fest, Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya valóban nagyon kedveli Kleinheisler László játékát. A Videoton által „jegelt” középpályás ugyanis túlélte a keretszűkítést, és annak ellenére készülhet a norvégok elleni, jövő heti Európa-bajnoki pótselejtezőre, hogy a klubjában egyetlen percet sem kapott ebben az idényben.

Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, Orbán Viktor miniszterelnök egyik nagy kedvence azért van „büntetésben”, mert nem hosszabbította meg a szerződését a bajnokcsapattal. Kleinheisler mások mellett azt a Varga Rolandot is kiszorította, aki hétről-hétre remekel a szárnyaló Ferencvárosban…

A bő keretből a korábban bejelentett sérülteken kívül kikerült Banai Dávid, Nagy Gergely, Botka Endre, Korhut Mihály, Kalmár Zsolt, Bódi Ádám és Sallai Roland. A keret itthon játszó tagjai szombatra pihenőt kaptak, majd vasárnap találkoznak újra, akkor már a légiósokkal is kiegészülve folytatódik a munka Telkiben.

A Norvégiába utazók névsora

Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe).

Védők: Bosnjak Predrag (Haladás), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Lang Ádám (Videoton FC), Leandro (Ferencváros), Vanczák Vilmos (FC Sion)

Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Videoton), Kovács István (Videoton), Nagy Ádám (Ferencváros), Pintér Ádám (Ferencváros).

Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Pekár László (Puskás Akadémia), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Szalai Ádám (Hoffenheim).

Szerző