Előfizetés

Orbán aláírta a kötelező betelepítési kvóta elleni petíciót Felcsúton

Publikálás dátuma
2015.11.07. 13:49
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd (részlet)
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a kötelező betelepítési kvóta elleni, Védjük meg az országot! című petíciót Felcsúton 2015. november 7-én. 

Az aktust megörökítő fotón a kormányfő mellett Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, mögötte Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester látható. (Meg egy hölgy hátulnézetből, akinek nevét/kilétét nem hozták nyilvánosságra.) 

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Századvég-ügy - A Liberálisok az Alkotmánybírósághoz fordulnak

A Magyar Liberális Párt a büntető törvénykönyv (Btk.) utólagos normakontrollal történő felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy a jövőben ne csak a titokgazda és a minősítésre jogosult szerv tehessen feljelentést az államtitkok illetéktelen kézbe kerülése miatt.

Fodor Gábor, az ellenzéki párt elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a problémára a Századvég-ügy irányította rá a figyelmét. Kiemelte, a törvény azért ellentmondásos, mert általában a titokgazdának is szerepe van abban, ha a rábízott információk kiszivárognak.

A politikus szerint a Századvég-ügyben ez azt jelentené: ha a kormány úgy adott ki minősített adatot a cégnek, hogy az ennek fogadására nem volt jogosult, akkor az államtitkok illetéktelen kézbe kerüléséért senki nem tehet feljelentést, csak a titokgazda, azaz a kormány. Mivel azonban a kormány maga is felelős és felelősségre vonható az esetleges bűncselekményért, nyilvánvaló, hogy soha nem tenne feljelentést - fejtette ki Fodor Gábor, aki szerint lehetővé kell tenni, hogy hasonló esetben bárki feljelentést tehessen. 

A Liberálisok elnöke közölte, jövő héten megkezdi az aláírásgyűjtést az Országgyűlésben, hiszen a normakontroll elindításához a képviselők negyedének aláírása szükséges. Fodor Gábor emellett felkérte az alapvető jogok biztosát is, hogy kezdeményezze a normakontrollt az Alkotmánybíróságnál.

Az ellenzéki politikus egy korábbi írásbeli kérdésére válaszolva Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, hogy a Századvég munkatársai 2013. október 21-én kaptak engedélyt a titkosított adatokba történő betekintésre, a Liberálisok szerint pedig ennek tudatában felmerül a kérdés, hogy a cég a korábban készített tanulmányaiban nem használt-e fel titkos adatokat.

Miskolcon és Nyíregyházán is szmogriadó van

Nyíregyházán - ahogy Budapesten is - a riasztási-, Miskolcon a tájékoztatási fokozat lépett életbe.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás. (A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként.) A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése.

Miskolcon  a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a küszöbértéket. (A tájékoztatási küszöbérték 75 mikrogramm köbméterenként.) A kerti hulladék,  valamint a tarló égetése a tájékoztatási fokozatát elrendelése után is tilos. Budapesten a szmogriadó riasztási fokozata lépett életbe szombaton.