Balog Zoltán;PM;Szabó Tímea;gyermekéhezés;

2015-11-08 15:19:00

Nyílt levél Balog miniszternek a gyermekéhezés ügyében

A nol.hu-n megjelent, általunk is szemlézett interjú után talán nem volt nagyon könnyű, de mégis egy nagyon korrekt, nagyon udvarias hangú nyílt levelet írt Balog Zoltánnak Szabó Tímea, a PM társelnöke. A levél egyfajta "kaukázusi krétakör," - még annyiban is, hogy itt is a gyerek, illetve a gyerekek a tét - ezért a politikus felajánlja: háttérbe vonulnak, ő pedig - ha éppen ez kell a sikerhez -  személyesen kész visszavonni aláírását a gyermekéhezés felszámolását célzó, civil szervezetek által készített országgyűlési határozati javaslatról.  Ám akkor "adják be azt sajátjukként (...) Vonuljanak úgy be a történelembe, mint akik tényleg megoldották az gyermekéhezés problémáját, és nem rácsaptak a segítséget nyújtó kézre".

Az elmúlt napokban elkeserítő vita alakult ki a magyarországi gyermekéhezéssel kapcsolatban - írja a levélben Szabó Tímea, kiemelve, hogy a civilek által elkészített Nemzeti Minimum javaslatról, és a Minimum Koncertről Balog Zoltán személyesen is tárgyalt a kezdeményezőkkel, valamint hogy valamennyi "történelmi-, és megkeresett kisegyház, civil szervezetek, kutatók, önkormányzatok és Önök is" egyetértettek abban, hogy a probléma súlyos.

Aztán jött a Népjóléti bizottság ülése. Jöttek a kormánypárti képviselők, akik talán nem értve, de biztosan megölve a szellemiségét egy év erőfeszítéseinek, egészen máshogy kezdtek a Nemzeti Minimumról beszélni. Nem a megértés, az együttműködés, hanem a vádaskodás, a megbélyegzés hangján, „baloldali támadássá” silányítva az - eleveníti föl az eseményeket a PM-es politikus.

Szabó Tímea hangsúlyozza: érzékelhető, hogy van kormányzati akarat a gyermekéhezés felszámolása, ahogy azt is elismeri, tettek már ezért lépéseket.

Ám munka még van bőven, ötvenezer gyermek naponta éhezik. Azok is súlyosan nélkülöznek, akik a bölcsődében, óvodában ingyen kapnak enni, mert sokan közülük nem jutnak ételhez délután 4 és másnap reggel 8 óra között. Félmillió gyermek részesül rendszeres gyermekvédelmi támogatásban, akik hétvégén, a szünetekben nem jutnak minden nap meleg ételhez. A nyári gyerekétkeztetés a rászoruló gyerekek egyharmadát éri el. A téli, tavaszi, őszi szünet elképesztő probléma, étkeztetés csak azon a néhány településen van, ahol az önkormányzat ezt kínkeservvel megoldja. Több tízezer csecsemő a születésétől három éves koráig nem jár semmilyen intézménybe, így nem jut érdemi segítséghez még védőnői segítséggel sem. És akkor még nem beszéltünk a várandós anyákról, az étkeztetés megoldatlan logisztikai nehézségekről, az önkormányzatok kínlódásáról.

Szabó Tímea a levélben azt kéri: november 16-án, amikor az Országgyűlés plenáris ülésen tárgyalja a Nemzeti Minimum javaslatot, támogassák azt!  Amennyiben pedig nem sikerül meggyőzni a frakcióikat, hogy a közös javaslatot támogassák, akkor ő - csatlakozva más ellenzéki felajánláshoz - visszavonja aláírását a beadványról.

Adják be azt sajátjukként, és én támogatni fogom. Biztos vagyok abban, hogy a civilek megértik majd, hogy ez nem az ügy mögül való kihátrálásunkat jelenti majd, hanem annak pont ellenkezőjét. Vonuljanak úgy be a történelembe, mint akik tényleg megoldották az gyermekéhezés problémáját, és nem rácsaptak a segítséget nyújtó kézre. Mennyire menő lenne, ha pont önök mondhatnák el, hogy a kormányzásuk alatt felszámolták a gyermekéhezést Magyarországon, nem? Mert, hogy ezt a nemzeti szégyent nagyon sürgősen fel kell számolni. Nem 2017-ben. Most - zárja a nyílt levelet Szabó Tímea, a PM társelnöke, országgyűlési képviselő.