Előfizetés

Daruval mentették az újraélesztett beteget

A 8. emeleti lakásából az ablakon át mentettek meg egy idős, túlsúlyos, eszméletlen beteget a tűzoltók a Szegeden - írja a Délmagyar.

Vasárnap késő este érkezett segélyhívás a katasztrófavédelem szegedi műveletirányítási központjába a mentőszolgálattól. A mentők vasárnap késő este egy szegedi, Szamos utcai lakásban élesztettek újra egy idős férfit. A tízemeletes ház liftje működött ugyan, de méretei miatt alkalmatlan volt a hordágyhoz rögzített, életveszélyes állapotban lévő beteg szállítására. A lépcsőházi folyosón a beteg állapotát veszélyeztette volna a nyolcemeletnyi rázkódás, ezért a mentősök azonnal a katasztrófavédelem segítségét kérték a beteg mozgatásához.

A szegedi hivatásos egységek percek alatt a helyszínre értek. A lakóház melletti területen megtelepítették a gépezetes tolólétrát. A beavatkozást nehezítette, hogy sötétben, a mentőszolgálat munkatársaival együttműködve, egy életveszélyes állapotban lévő, túlsúlyos beteget kellett menteniük.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Nem kér "szájkosarat" a PDSZ

Nyílt levélben kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a nemzeti pedagóguskar hétvégén tartandó közgyűlésének résztvevőit, hogy utasítsák el az etikai kódexet.

Mendrey László, a szervezet elnöke hétfőn az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a megalkotói által legnagyobb jóindulattal létrehozott etikai kódex a pedagógus társadalom heves ellenérzéseit váltotta ki. Az ennek hatására történt módosítások ugyan tompít(hat)nak a leginkább kifogásolt passzusokon, a kódex egészének tartalmát, szellemiségét, megítélését azonban nem módosítják - írta.

A hazánkban érvényes jogrend - az élet minden területén - körültekintően gondoskodik a kötelezettségek teljesítésének számon kérhetőségéről, s a jogok érvényesülésnek feltételeiről. Nincs ez másképp a közoktatás területén sem. Indokolatlan a szabályok duplikálása, felülírása - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Gyakorló pedagógusként, a PDSZ elnökeként, arra kérte a levélben a résztvevőket, hogy ne legyen "póráz" a mindenkori kormányzat kezében, s ne rakjanak "szájkosarat" a saját fejükre.

Az etikai kódex elvetését kérte - a PDSZ-hez hasonlóan - nyílt levélben november 4-én a Pedagógusok Szakszervezete is.
A kódex a nemzeti pedagóguskar november 14-ei küldöttgyűlésének napirendjén szerepel.

Elhunyt Gyarmati István

Hetvenegy éves korában hétfőn elhunyt Gyarmati István zongoraművész - tudatta a MASZK Országos Színészegyesület.

Mint írják, Gyarmati István 50 éven keresztül működött közre számos színművész és operaénekes zongorakísérőjeként hazai és külföldi fellépéseken. Rolla Jánossal, Eötvös Péterrel együtt végezte a Zenei Konzervatóriumot, majd zongorakísérői vizsgát tett.

A művész 20 éven keresztül tanított és korrepetált az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) zeneiskolájában. A hazai művészvilág legnagyobbjait kísérte. Ars poeticája volt, hogy minden körülmények között meg kell teremteni a stabilitást, nyugodt hátteret annak, akivel dolgozik.

Gyarmati István kísérte többek között Ruttkai Évát, Darvas Ivánt, Gregor Józsefet, Bessenyei Ferencet, Szécsi Pált, Kazal Lászlót, Csákányi Lászlót, Sárosi Katit, Kabos Lászlót, Mensáros Lászlót és Simándy Józsefet.

Gyarmati István temetéséről később intézkednek.