Újabb teher a kereskedőknek

Először kihúzták, végül mégis visszarakták a fogyasztóvédelmi referenst az adminisztráció csökkentéséről szóló törvényjavaslatban - írta a Blokkk.com szakportál.

Így marad, sőt bővül a hatás- és feladat köre a még 2013-ban létrehozott, a boltok által azonban feleslegesnek tartott intézménynek. Az új szabályok szerint a nagy láncoknál kötelező lesz megyénként - ahol áruháza van - egy fogyasztóvédelmi referens alkalmazása. A referensnek a vállalkozás fogyasztókat érintő tevékenységét kell figyelemmel kísérnie, illetve feladata az alkalmazottak részére fogyasztóvédelmi tárgyú oktatás, képzés szervezése, továbbá kapcsolatot tartás a fogyasztóvédelmi hatósággal, békéltető testületekkel, valamint a fogyasztóvédelmi feladatokat is ellátó állami szervekkel - mindez a bürokráciacsökkentés jegyében.

Szerző
Témák
kereskedők teher

Újabb üdülőt vettek a jegybanki alapítványok

A jegybank hat Pallas Athéne alapítványa 890 millió forintért vette meg a Matolcsy György MNB-elnök felesége által vezetett Balatonakarattya területén álló MÁV-gyermeküdülőt – értesült az Átlátszó.hu. A hírportál szerint a hathektáros területen 2016 nyarától oktatási és konferencia-központot hoznak létre, és oda települ a Magyar Vezetéstudományi Iskola is. A jelenlegi bérlő társaság magánszállásokat működtet és fesztiválokat rendez a vízparti ingatlanon.

Az üdülő tulajdonjogát az ugyancsak állami tulajdonban lévő MÁV Vagyonkezelő Zrt. pályázatán nyerték el. A kiírás ugyan Balatonkenesét tartalmazott, ám a több mint hat hektáros, jelentős vízparti területtel rendelkező ingatlan már nem Keneséhez, hanem a szomszédos Balatonakarattyához tartozik. Matolcsy Györgyi függetlenként tavaly nyerte el Balatonakarattya polgármesteri címét Fidesz-támogatással.

Szerző

Széchenyi kártya mérleg: 1500 milliárd forint hitel

Publikálás dátuma
2015.11.10. 06:23
Varga Mihály FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Meghaladta az 1500 milliárd forintos hitelösszeg a csaknem másfél évtizedes Széchenyi Kártya Program, amelynek célja, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára olcsó kölcsönt nyújtson, az állam évi négymilliárd forintos garanciavállalása és kamattámogatása mellett. 

A 2002-ben a kkv szektor finanszírozási lehetőségeinek javítására, Demján Sándornak, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége akkori elnökének ötletéből, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve létrehozott Széchenyi Kártya Programhoz benyújtott hiteligénylések száma megközelíti a 300 ezret, amelyből eddig több mint 224 ezer hitelügylet jött létre. Ma már forgóeszközhitelt, beruházási hitelt is igénybe lehet venni a kártya révén. Népszerűvé vált az Agrár Széchenyi Kártya, ahol tavaly ősz óta a maximálisan igényelhető hitelösszeg már eléri az 50 millió forintot.

Magyarországnak az Európai Unióba történt belépését követően két újabb konstrukció is megjelent a palettán: a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel. Ezek az uniós pályázatoknál automatikusan igénybe vehetők.

Az első Széchenyi Kártyát 2002-ben, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején adták át, ezt megelőzően forgóeszköz-finanszírozásra, átmeneti likviditási nehézségek áthidalására csak korlátozott lehetőségek álltak a mikro-, kis- és középvállalkozások rendelkezésére. A gazdasági világválság éveiben a Széchenyi Kártyának kiemelkedő szerepe volt a munkahelyek megőrzésében.

A Széchenyi Kártyáról szóló tegnapi összejövetelen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszámolt arról, hogy a mikro-, kis- és középvállalatoknál jelenleg kétmillióan dolgoznak, a programhoz kapcsolódó többletadó-bevételt évi 40-45 milliárd forintra becsülik.

Szerző