Előfizetés

Az Együtt az uniós kvóták mellett gyűjt aláírásokat

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja aláírásgyűjtést indított az európai uniós kvóták alkalmazása, egy új kitoloncolási politika, az eddiginél szigorúbb feltételekhez kötött menekülttámogatási rendszer és a menekültek emberséges fogadása mellett - mondta a párt elnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: az Együtt a közös európai megoldást támogatja, egy erős Európában hisz, miközben a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett a kvóták ellen, az MSZP pedig pálfordulást hajtott végre az ügyben. Az ellenzéki párt szerint Orbán Viktor miniszterelnök tévútra viszi az országot, mert a kerítésépítésnek nincs értelme és embertelen is; azzal Magyarország csak "átpakolta" a problémát Szlovéniába, Ausztriába, de nem oldotta meg azt.

Az Együtt örül annak, hogy más ellenzéki pártok is gyűjtenek aláírásokat a kvóta alkalmazása mellett, ebben a tekintetben álláspontja nem áll távol a DK-étól - válaszolta egy kérdésre Szigetvári Viktor. Hozzátette, nem egyeztettek az ügyben, azt viszont reméli, hogy a DK az elnöke által támogatott egykulcsos adóhoz viszont nem gyűjt aláírásokat, mert azzal az Együtt nem ért egyet.

Az Együtt a főváros mellett a megyei jogú városokban is gyűjt aláírásokat.

Moszkvai ingatlanügy - Felmentést kértek a vádlottak

Ártatlanságukat hangsúlyozták és felmentést kértek az utolsó szó jogán tett felszólalásaikban a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség 2008-as eladásával kapcsolatban indult büntetőper vádlottjai kedden a Budapest Környéki Törvényszéken.

Több vádlott koncepciósnak nevezte az ellenük hat évvel ezelőtt indított büntetőeljárást, amelyben a bíróság tervei szerint két hét múlva hirdeti ki ítéletét. 

A per elsőrendű vádlottja, Székely Árpád volt moszkvai nagykövet arról beszélt: a térképre ránézve is látható Oroszország és Magyarország között a nagyságrendi különbség. Felidézte, az ingatlan értékesítésekor a Magyar Köztársaságnak követelései voltak Oroszországgal szemben: a KGST összeomlásából adódó veszteség, ingatlanügyek, továbbá a KGST két bankjába még a Magyar Népköztársaság által befektetett több millió dollár. Hangsúlyozta, ezek döntő többségét a magyar állam a mai napig nem tudta behajtani Oroszországon, úgy fogalmazott: "ezek az erőviszonyok, ezt látni kell".  

Az eljárás során korábban kiderült, hogy az orosz főváros szívében, nem messze a kormányzati negyedtől található ingatlannak csak a felépítményi része volt a magyar állam tulajdona, a telek az orosz államé volt. Egy 1973-ban megkötött kétoldalú egyezmény értelmében pedig az orosz kormány egyetértése nélkül azt nem lehetett eladni vagy átengedni másnak, az orosz kormánynak tulajdonképpen vevőkijelölési joga volt, a védelem a per során azt hangoztatta, hogy az ügyben ezért nincs is értelme piaci értékről beszélni. 

Székely Árpád külön kitért arra is, hogy szerinte az ügyészség szelektív módon kezelte a bizonyítékokat. Erre példaként említette, hogy a vádhatóság egyszer azt rótta a terhére, hogy nem volt meghatalmazása az értékesítésre, később pedig azt, hogy nem alkudozott a vevővel. Úgy vélte, az ügyészség elvonta a vádlottak védekezésének jogát azzal, hogy elutasította a védelem bizonyítási indítványait, alkalmilag válogatott a jogsegélyek között, továbbá azzal vádolta a vádhatóságot, hogy iratokat szivárogtatott ki a sajtónak, és számos nyomozati lépésről ők is így értesültek. 

Székely Árpád mellett Horváthné Fekszi Márta, az egykori Külügyminisztérium volt államtitkára is azt hangsúlyozta, hogy nem követett el semmilyen bűncselekményt, sőt szerinte a per egyetlen vádlottja sem. Több évtizedes állami szolgálatáról úgy nyilatkozott: büszke arra, hogy az állam érdekeit szolgálhatta, akár beosztottként, akár vezetőként tette ezt. Hangsúlyozta: soha nem adott szóban utasítást, soha nem semmisített meg hivatalos iratot, munkáját átláthatóan, transzparensen végezte a külügyi apparátussal együtt. 

Székely Árpádhoz hasonlóan ő is azt emelte, ki, hogy orosz féllel tárgyalni rendkívül bonyolult és komplex, az ilyen tárgyalások során "nem azonosak az erőviszonyok".  

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. korábbi vezérigazgatója írásban nyújtotta be felszólalását, amelyet távollétében az eljáró bíró olvasott fel. E szerint Tátrai Miklós a mesebeli Mekk Elek egyik történetéhez hasonlította az ügyet, amelyben a tető, vagyis a konkrét ügyben a vád előbb elkészült, mint az azt tartó falak. Úgy vélte, a nyomozás nem tények, hanem egy az elsőrendű Székely Árpád által az állásából elbocsátott tanú és egy újságíró alkalmi szövetsége alapján indult, hamis okirati bizonyítékokon és látszatszakértőkön alapszik, a nyomozás eredménye pedig a kormányzat és az ügyészség együttműködése. 

Császy Zsolt, az MNV Zrt. értékesítési igazgatója arról beszélt: "divatja van" annak, hogy a "politikai leszámolásokat büntetőjogi köntösbe öltöztetik". Azt hangsúlyozta: az eljárás alapbűncselekménye Székely Árpád ügyészség szerinti hűtlen kezelése, ugyanakkor nem történt bűncselekmény, így ő maga sem lehet annak bűnsegédje. Szerinte ebben az ügyben a hat éve húzódó eljárás már önmagában ítélet, és ugyancsak azt kérte a bíróságtól, hogy "igazságos felmentő ítéletet hozzon".

A per további vádlottjai ugyancsak azt kérték, hogy a bíróság bűncselekmények hiányában mentse fel őket.     

A vád szerint 2008 márciusában az elsőrendű vádlott, Székely Árpád akkori moszkvai nagykövet a felettesei tudta nélkül írta alá az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról szóló adásvételi szerződést. A többi vádlott pedig erről tudva bűnpártoló módon próbálta őt fedezni, mentesíteni cselekménye büntetőjogi következményei alól. Az ingatlant ugyanis a magyar állam 23,7 millió dollárért értékesítette, ám a vevő nem sokkal később már ennek négyszereséért, több mint 100 millió dollárért adta tovább az ingatlant, ami miatt Oroszországban is indult büntetőeljárás. 

Az ügyészség szerint az ügyletből a magyar államnak több milliárd forint meg nem térült hátránya keletkezett, hiszen a moszkvai ingatlan egy 2008-as - a védelem által vitatott - értékbecslés alapján több mint 108 millió dollárt ért. 

A kirendeltség épülete Moszkva belvárosában, kormányzati épületek, drága szállodák és metrómegálló szomszédságában állt, nem messze a Moszkva folyótól. 

Az ügyészség Székely Árpádot hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta volt államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két, vezető beosztású és egy beosztott munkatársát bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolja.

Lakásban karácsonyozhatnak a "servúdi" erdő lakói

Publikálás dátuma
2015.11.10. 14:35
Horváth Sándorné Katalin leendő otthonának ablakában. Kispesten. MTI: Kovács Tamás
Az Utcáról Lakásba! Egyesület és A Város Mindenkié csoport Kispesten is elindította “Kunyhóból lakásba” programját. Az idei program során két eddig üresen álló szociális bérlakásba költözhetnek még karácsony előtt a kispesti servúdi erdőben élő hajléktalan emberek. A leendő bérlők és önkéntesek részvételével megkezdődtek a rossz állapotban lévő kispesti szociális bérlakások felújítási munkálatai. A munkában részt vesz Klein Dávid hegymászó is - írja a Város Mindenkié a honlapján.

A „servúdi” (Kút-tói erdő) kunyhók lakói tavaly év végén kerültek nehéz helyzetbe, az erdészeti hatóság bírságot szabott ki rájuk és elrendelte a kunyhók lebontását. A Város Mindenkié csoport elérte, hogy az önkormányzat ne támogassa az elhelyezés nélküli kunyhóbontásokra vonatkozó tervet, és ajánljon fel szociális bérlakásokat a fedél nélkül maradt embereknek. Az önkormányzat egyelőre két lakást ajánlott fel.

<span>Klein Dávid hegymászó egy épület felújításán dolgozik Kispesten</span>/Fotó: /<span>Kovács Tamás</span>Klein Dávid hegymászó egy épület felújításán dolgozik Kispesten. Fotó: /Kovács Tamás

A „Kunyhóból lakásba” program szakmai tartalmát, és az eddig üresen álló és lakhatatlan lakások felújítását az Utcáról Lakásba! Egyesület valósítja meg. Az elsőként lakhatást szemléletnek megfelelően, amely a lakáshoz jutást nem a hajléktalan emberekkel végzett szociális munka céljának, hanem a kiindulópontjának tekinti, a beköltözőket az Utcáról Lakásba! Egyesület szociális munkásai segítik abban, hogy hosszú távon megőrizzék önálló lakhatásukat. Az AVM aktivistái hisznek abban, hogy az érintett családok esetében minden szempontból fenntarthatóbb megoldás az önálló lakhatás az intézményes elhelyezéshez képest.

Az eredeti cikket itt olvashatja.

Önkéntesek dolgoznak egy épület felújításán Kispesten. MTI: Kovács Tamás

Önkéntesek dolgoznak egy épület felújításán Kispesten. MTI: Kovács Tamás