A Császár a célpont?

Feltáró vizsgálat indul a Német Labdarúgó Szövetségben (DFB), mivel hétfőn lemondott tisztségéről Wolfgang Niersbach elnök annak nyomán, hogy a 2006-os németországi világbajnokság szervezőbizottsága 6,7 millió eurót utalt át 2005-ben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA). A német válogatottat 2014-ben vb-címhez segítő szövetségi kapitány, Joachim Löw sajnálja Niersbach lemondását. Elmondta, a DFB-elnökével kialakult jó kapcsolat volt az egyik fő oka, hogy 2018-ig meghosszabbította a szerződését.

A szövetség élére átmenetileg Rainer Koch alelnök és a ligát vezető Reinhard Rauball – aki szintén alelnök a szervezetnél – állt. Koch közölte, felkérik a világszerte Császárnak nevezett Franz Beckenbauert, a kilenc évvel ezelőtti vb szervezőbizottságának elnökét, hogy "intenzívebben kapcsolódjon be a vizsgálatba".

A Süddeutsche Zeitung tegnap közölte, a DFB belső vizsgálata során találtak 2000-ből egy szerződéstervezetet, amely előnyöket ígért a FIFA végrehajtó bizottságának egyik tagjának. A dokumentumon – mely négy nappal azelőtt keletkezett, hogy a németek megkapták a rendezési jogot – a Bild szerint Beckenbauer aláírása látható. A kedvezményezett tag a trinidadi Jack Warner volt, aki 2011-ig többek között a FIFA alelnöke volt, idén szeptemberben pedig korrupció miatt örökre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől.

Szerző

Életük meccsét vívták az angol szurkolók

Malcolm Glazer 2005-ös manchesteri szerepvállalásával új időszámítás kezdődött a helyi United labdarúgócsapatánál. A klubjukat féltő drukkerek nem fogadták sok szeretettel az amerikai üzletembert, sokáig tartott az Old Traffordon a fanatikusok tiltakozása. 

Ekkor alakult meg a szurkolók csapata, az FC United of Manchester, amely azóta is töretlenül halad a professzionális ligák felé, jelenleg a hatodik vonalban szerepel. Támogatásuk akkora, hogy sokszor a magyar NB I-es gárdák megirigyelnék a nézőszámukat, de ehhez hozzátartozik, hogy itt találtak menedéket azok a szurkolók, akiket kitiltottak az angol Futball Liga mérkőzéseiről.

Összecsapásaikon nem a megszokott brit hangulat uralkodik, hiszen szakadatlanul űzik a győzelem felé kedvenceiket, ha úgy adódik görögtüzek használatával is. Eddigi legnagyobb sikerükön, mikor a Rochdale ellen győztek idegenben a 2010-es FA-kupa 1. fordulójában, ezrek kísérték el őket az idegenbeli összecsapásra. Azóta a klub tovább fejlődött, saját edzőközponttal is rendelkezik, és továbbra is United-szurkolók tízezreinek támogatását élvezi.

Hétfőn este pedig ismét megmutathatták magukat, hiszen az FA-kupa főtábláján – miután kiverték a Sporting Khalsát – saját otthonukban fogadták az angol első ligában, vagyis az ottani harmadosztályban szereplő Chesterfieldet. Noha a United of Manchester mindent elkövetett, hogy két nappal korábban rendezzék a meccset, a szövetség nem engedett, így „csak” háromezer szurkoló láthatta, hogy a profi ellenfél 4-1-re győz, s továbbjut. A tündérmese véget ért…

Szerző

Botrány: guillotine fejfájásra

Publikálás dátuma
2015.11.11. 06:54
Marija Szavinova nem is indulhatott volna Londonban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Felszólította az orosz sportminisztérium a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA), hogy a nyomozás során tartsa magát a tényekhez és a bizonyítékokhoz. Ahogy már megírtuk, a WADA vizsgálóbizottsága hétfőn Oroszország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek, amelynek elnöke, Sebastian Coe a hét végéig adott határidőt a helyzet tisztázására.

A jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására doppingmintákat manipulált. Az orosz sportminisztérium leszögezte, a vizsgálati anyag nem tartalmazott meglepetéseket. Az illetékesek tudtak az Orosz Atlétikai Szövetség problémáiról, és meghozták a megfelelő intézkedéseket: új elnököt és főedzőt választottak, valamint megfiatalították az edzői stábot. Az ügy kapcsán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai testülete is vizsgálatot indított, mivel Mutko az orosz fociszövetség és a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságának elnöke is egyben, emellett a FIFA és az európai szövetség végrehajtó bizottságának tagja.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a most "felrobbant doppingbomba" az NDK-s időket idézi, csak éppen nem hosszú évek elteltével akadnak fenn a rostán a sportolók, az edzők és a sportvezetők. "Hamarosan más országok és más sportágak is sorra kerülnek. Lesznek itt még meglepetések" – vélekedett a magyar szakember.

Az orosz sportolók atlétikában a második helyen végeztek a 2012-es londoni olimpián 8 arany-, 5 ezüst- és 5 bronzéremmel. Ha a sportágban elért eredményeiket nem vennénk figyelembe, akkor is megtartanák az összesített éremtáblázaton elért negyedik helyezésüket. Az orosz sportújságírók természetesen nem hagyták szó nélkül a kirobbant botrányt. Jevgenyij Szljusarenko szerint a "WADA egy guillotine-t ajánlott a fejfájás kezelésére", míg Oleg Szamonajev arról írt, hogy "szét kell zúzni az egész orosz sportmenedzseri rendszert, és megpróbálni nagyon gyorsan valami újat felépíteni, különben az atlétáik csak a televízión keresztül nézhetik a riói olimpiát".

Szerző