Előfizetés

Megkezdődött a kerítésépítés a szlovén határon

Több helyen egyszerre megkezdődött a kerítésépítés a horvát-szlovén határ szlovén oldalán - jelentették hírügynökségek, illetve szlovén és horvát televíziók.

A HRT horvát közszolgálati tévé híradása szerint katonák földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést húznak fel a határnál, és pengedrót-akadályokat fektetnek le az épülő drótkerítés mentén. A szlovén média szerint egyszerre több helyen kezdődtek meg a munkálatok a 670 kilométere közös határszakaszon. Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli sajtóértekezletén azt közölte, hogy Szlovénia "műszaki akadályokat, szükség esetén akár kerítést is" fog létesíteni horvátországi határán.

Bukaresti tragédia - Két újabb fiatalt gyászolnak szüleik

Publikálás dátuma
2015.11.11. 11:48
Illusztráció/Thinkstock
A két újabb áldozat Nagy-Britanniában vesztette életét: hét másik súlyos sérülttel együtt vasárnap szállították őket külföldi gyógykezelésre egy intenzív osztállyá alakított NATO-repülőgéppel. De hiába. Az október 30-i bukaresti tűzvész halálos áldozatainak száma elérte az ötvenet.

A bukaresti Colectiv klubban október 30-án egy rockkoncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton. A tragédia éjszakáján 26-an haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta - főleg a tragédia utáni második héten - folyamatosan nőtt az áldozatok száma. Az igazságügyi orvostani intézet az utólagos laborvizsgálatokra alapozva a héten azt közölte, hogy a helyszínen talált áldozatok többségének halálát a belélegzett mérgező gázok okozták. Valamennyiüknél szén-monoxid- és hidrogéncianid-mérgezést állapítottak meg, 18 áldozat szervezetében pedig ezek koncentrációja egyértelműen meghaladta a halálos adagot.

Ami a kórházban ápolt súlyos égési sérültek felépülési esélyeit illeti, az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. Az áldozatok nemcsak a megégett légutak és bőrfelületek miatt vannak életveszélyben, hanem az elszenvedett mérgezés utóhatásai miatt is.

Szombaton a román hatóságok megkezdték a szállítható állapotban lévő súlyos sérültek áthelyezését külföldi kórházakba. A román egészségügyi minisztérium utolsó összesítése szerint a bukaresti kórházakban 76 sérültet ápolnak, közülük 24-en vannak válságos és súlyos állapotban. További 28 ember külföldön kap orvosi ellátást Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban és Németországban. A külföldi kórházakban eddig a bukaresti tűzvész hét áldozata halt meg.

lásd még: Megérdemelték a halált a bukaresti áldozatok?

Karácsonyi jutalmat kapnak a tanárok Szlovákiában

Az oktatási minisztérium bejelentése szerint az iskolák közel 71 000 alkalmazottja rendkívüli karácsonyi jutalmat kap összesen 9,6 millió euró értékben. A hír szépséghibája, hogy nem Magyarországon, hanem Szlovákiában.

A minisztérium szóvivője, Beáta Dupaľová Ksenzsighová szerint a novemberi fizetésükkel fogják megkapni, egyenként mindenki 100 eurót – írta a bumm.sk a TASR hírügynökség hírére hivatkozva. Juraj Draxler oktatási miniszter elmondása szerint a pénzügyminiszterrel együttműködve találták meg a szükséges eszközöket. „Tudom, hogy egy háztartásban az ünnepek előtt gyorsan eltűnik 100 euró, de örülnék neki, ha a nyilvánosság annak egyértelmű jeleként fogná fel, hogy gondolunk a tanárok anyagi helyzetére” – magyarázta Draxler. A miniszter szerint továbbra is érvényes, hogy a jövőben új alapokra kell helyezni az oktatásügy finanszírozását. Draxler szerint a következő időszakban jelentősen emelni kell az oktatásra szánt összeget, ilyesféle garanciát tartalmaznia kell a kormány programjának is.