Előfizetés

Mikulás az Alma együttessel

Publikálás dátuma
2015.11.11. 18:12

Ha valaki megemlíti az Alma együttest kevés, olyan kisgyerekes szülőt találna ma Magyarországon, akinek nem mond semmit ez a név. Ma van a szülinapom, Bogyó és Babóca, és még sorolhatnánk sok, az együtteshez köthető dalcímet, amelyet anyák, apák és gyermekek már biztos hallottak – nem is egyszer - otthon, televízióban, rádióban, CD-ről vagy élő koncerten.

S hogyan jutott el idáig, Magyarország egyik, de talán elmondható, hogy a legismertebb gyermekzenekara?

Egy gimnáziumi barátság nyomán, 1996 nyarán alakult meg az akkor még négytagú zenekar. Rögtön ezután több tehetségkutató versenyt nyertek, majd baráti segítséggel megjelent első CD-jük (akkor még kazettán) a rendkívül fantáziadús „Alma" elnevezéssel, amelyből több száz darabot jótékonysági célra ajánlottak fel. A hangzóanyagot a Marczibányi téri Művelődési Házban művészeti mentoruk, Bródy János ajánlásával mutatták be.

Kezdetben felnőtteknek zenéltek. Rendszeres klubesteken léptek fel a Virányosi Közösségi Házban, olyan vendégművészekkel, mint Huzella Péter, Dinnyés József, Sebeők János, Szvorák Kati, Kútvölgyi Erzsébet, Papp János, Vörös István, Sólyom Tamás, énekesek, színészek, művészek, írók. Emellett több zenés színházi és irodalmi produkcióban is részt vállaltak. Közös produkciók születtek Maksa Zoltán humoristával (Kész röhej - címmel), illetve neves színművészekkel mint Halász Judittal, Hegedűs D. Gézával, Papp Jánossal, Lukács Sándorral. Számos színházi produkció zenéje is az Alma Együttes- illetve a zenekarvezető, Buda Gábor nevéhez fűződik: A macskaprém kalapos hölgy, Két hold van a poharamban, Hogyan lett a grimbuszból krampusz?, Jégvirág, Almaszósz.

Egy véletlen felkérés kapcsán, olyan sikeres gyerekkoncertet adtak, hogy azon nyomban több másik felkérés is érkezett, és rövid időn belül azon kapták magukat, hogy szinte csak gyerekkoncertjeik vannak. Így nőtték ki magukat gyermek zenekarrá.

Az Almák vicces ars poeticája így szól: „A koncertjeinkre olyannyira jellemző unalommal és passzivitással igyekszünk rávenni a gyerekeket arra, hogy minél többet üljenek a DVD és a számítógép előtt, legyenek intoleránsak, politizáljanak és dohányozzanak...

...ha fenti leírás egyes elemei nem fednék a valóságot, az csakis a véletlen műve...”

Ebből is látható, hogy van humoruk és ez a humor, az ebből fakadó szöveg és zene a gyermekek szívéhez, lelkéhez nagyon hamar utat talált. Ezért is mondják, hogy a gyerekek választották őket.

Évente csaknem 300 koncertet adnak művelődési házakban, óvodákban, iskolákban, fesztiválokon, roadshow-kon, céges rendezvényeken, az ország minden pontján, több CD-t adott ki, valamint jelentettek meg DVD-t, mesekönyvet az elmúlt években. Természetesen nem állnak meg itt, tele vannak tervekkel.

Aki a közeljövőben látni akarja őket élőben, az megteheti december 6-án 11 órától a Budapest Kongresszusi Központban, ahol egy fergeteges Mikulás-napi koncertet adnak. Aznap mindenkihez megérkezik a Mikulás, és ezen az igen fontos napon, nemcsak az ünnephez kapcsolódó dalokat, hanem az együttes legnagyobb slágereit is hallhatja a nagyközönség a koncerten.

Magyar kötődése is van a román miniszterelnök-jelöltnek

A magyar többségű Szilágyperecsenben töltötte gyermekkora nyarait, és Szilágysomlyón egy román-magyar tannyelvű iskolában tanult és érettségizett Románia kijelölt miniszterelnöke, a 46 éves Dacian Ciolos.

Egykori osztályfőnöke, Szántó Sándor nyugalmazott tanár elismeréssel beszélt az Agerpres hírügynökségnek az iskolás Dacian Ciolosról. Elmondta: korosztálya vezéregyéniségének számított, és mind diáktársai, mind a tanárai nagyra becsülték. Azt is megjegyezte, hogy Dacian Ciolost a mezőgazdasági szakközépiskola vonzotta Szilágysomlyóra. Az iskola diákotthonában lakott, csak hétvégeken járt haza a Zilahon lakó szüleihez. Elismeréssel szólt egykori diákjáról Sallay Károly tanár is. Hozzátette, már akkor megmutatkozott a tanítvány diplomáciai érzéke.

Dacian Ciolos maga írt arról közösségi oldalán, hogy a gyermekkorát anyai nagyszüleinél töltötte Szilágyperecsenben (Pericei). Augusztusban fényképet is közölt, amelyen perecseni nagyapjával látható, akiről azt írta: ő inspirálta a gyermekkorát, és a felnőtté válását.

Boncidai Csaba, a 85 százalékban magyarok által lakott Szilágyperecsen polgármestere az MTI-nek elmondta, ő maga is rúgta annak idején a labdát Dacian Ciolossal. A polgármester felidézte, 2011-ben Winkler Gyula európai parlamenti képviselő meghívására járt egy perecsenyi küldöttség Brüsszelben, hogy a falu nevezetességének számító hagymát népszerűsítsék, és Dacian Ciolos akkori agrárbiztos is büszkén vállalta, hogy az ő falújából érkezett a küldöttség.

A polgámrester szerint nem kizárt, hogy Dacian Ciolos magyarul is tud, de hozzátette, ő csak románul beszélt vele. Megjegyezte azonban, hogy a miniszterelnök-jelölt 94 éves perecseni nagyapja kiválóan beszél magyarul, és büszke arra, hogy egykor magyar katona volt.

Boncidai Csaba megemlítette: ha Dacian Ciolosnak sikerül kormányt alakítani, és beiktatják a kabinetjét, ő lesz a második román miniszterelnök a községből. Közigazgatásilag Szilágyperecsen községhez tartozik ugyanis Szilágybadacsony falu, Iuliu Maniu szülőfaluja. Maniu 1928 és 1933 között három alkalommal volt egy-egy rövid időszakra Románia kormányfője.

Jövő évtől iskolai szünetben is kapnának enni a gyerekek

Publikálás dátuma
2015.11.11. 14:25
Illusztráció/Thinkstock
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Az ehhez szükséges mintegy 4,5 milliárd forintot a kormány biztosítja majd.

 Az ingyenes étkeztetésben idén nyáron pályázatok révén az önkormányzatok csaknem fele vett részt, így ebből 142 ezer gyermek részesülhetett - mondta az államtitkár. A jövő évtől a törvényjavaslat elfogadása esetén az önkormányzatoknak már kötelező lesz erről gondoskodni nemcsak nyáron, hanem minden iskolai szünetben, így először 2016 tavaszán. Az étkeztetéshez szükséges infrastruktúrát az önkormányzatoknak kell megszervezniük, vagy ahol ez nem megoldható, ott ki kell szállítani a családokhoz az ételt - mondta az államtitkár.  Hozzátette, mindezt a kormányzat teljes egészében finanszírozza, várhatóan az eddigi 3 milliárd helyett erre a célra elkülönített 4,5 milliárd elegendő lesz.

Czibere Károly elmondta: a törvénycsomag parlamenti támogatása esetén januártól megerősítik a gyermekjóléti szolgálatokat is annak érdekében, hogy a szakemberek gyorsabban értesüljenek az elhanyagolt, veszélyeztetett, bántalmazott gyerekekről, és minél hamarabb segíthessenek.  A családgondozás települési szinten, a hatósági, gyámügyi tevékenység járási szinten működik majd. A gyermekjóléti központok száma négyszeresére, 48-ról 198-ra nő, ehhez félmilliárdos többlettámogatás kapcsolódik, amelynek összege így 10,1 milliárdról 10,6 milliárdra emelkedik. További négyszázmilliót fordítanak majd a központok eszközfejlesztésére és a felkészítésre. Az államtitkár hozzátette: jelenleg 60-70 támogatásra szoruló család jut egy gondozóra, ami szinte lehetetlenné teszi az eredményes munkát. Ahhoz az kell, hogy egyszerre legfeljebb 25 családdal foglalkozzon egy szakember, ezért a családgondozók létszámát lényegesen növelni kell, januártól pedig jelentős béremelést is kapnak.

A Zuglói Önkormányzat már megoldotta a feladatot
Szabó Tímeával, a PM társelnökével arról tartottunk sajtótájékoztatót, hogy míg az Országgyűlés Költségvetési bizottsága indoklás nélkül leszavazta azt a módosító javaslatát, amely 3 milliárd forintot csoportosított volna át arra, hogy az éhező gyerekek a téli szünetben is napi egyszeri meleg ételhez jussanak, a Zuglói Önkormányzatban mi megoldottuk a feladatot. Világos célkitűzés, egy kis szervezés, az intézmények segítő együttműködése és mintegy egymillió forint kellett ahhoz, hogy a zuglói rászoruló gyerekek a szünetben is meleg ételt egyenek. Szociális ügyekért felelős zuglói alpolgármesterként köszönöm mindenkinek, aki ebben közreműködött! Remélem, a zuglói példát más polgármesterek is követni fogják - írta Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere közel egy éve, még 2014 decemberében.