Moszkva titkos terve

Gyors összeköttetést alakított ki az Egyesült Államok és Oroszország a szíriai beavatkozás kapcsán. Azóta, hogy Oroszország megkezdte légicsapásait Szíriában, a két ország katonai vezetése között jelentősen javult a kommunikáció – közölte az amerikai légierő tábornoka, Herbert Carlisle Washingtonban. „Naponta kétszer is egyeztetnek egymással, forró drótot alakítottak ki” – tette hozzá.

Utalt arra, egyik fél érdekében sem áll, hogy veszélyes helyzet alakuljon ki. Ehhez hozzájárult az is, hogy megállapodtak abban: elkerülik egymás beavatkozásait. Az erről szóló dokumentumot október végén írták alá. Ebben szabályokat fektettek le a két ország pilótái számára. Moszkva javaslatot készít elő arra a szíriai politikai változásokra.

Ez alkotmányreformot, majd ennek elfogadása után elnökválasztás kiírását jelentené. A 18 hónapra tervezett átmeneti időszakot vezéralakja nem Bassár el-Aszad lenne – derült ki egy dokumentumból, amelyet a Reuters közölt. Az orosz elképzelések szerint olyan személy kerülne Szíria élére, akit nemcsak a jelenlegi kormánypárt, hanem az ellenzék is elfogadna. Ugyanakkor a tervezetben nem zárják ki a lehetőségét annak, hogy az átmeneti időszakot követő elnökválasztáson Aszad is induljon. A moszkvai kormány Bassár el-Aszad szövetségese.

Szerző

Meglepő ajánlat

Publikálás dátuma
2015.11.12. 06:36
Vesna Pusic szerint további tárgyalások lesznek a kormányfő személyéről FORRÁS: YOUTUBE
Váratlan ajánlattal állt elő a múlt vasárnapi horvát parlamenti választáson harmadik helyen végzett, Híd Független Lista, amely a mérleg nyelvét jelenti a kormányalakításnál. A liberálisnak mondott politikai erő vezetője, Bozo Petrov azt közölte, tárgyalásokat kezdeményez a kormányzó szociáldemokratákkal és a jobboldali Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) a nemzeti egységkormány életre hívásáról.

Bozo Petrov, a Híd elnöke tegnap délutáni sajtóértekezletén bejelentette, megbeszéléseket kezdett a két nagy párttal, az SDP-vel és a HDZ-vel arról, hogy közösen, e három politikai tömörülés részvételével alakítsák meg az új kabinetet. Szerinte egyedül így lehetne véghezvinni a szükséges reformokat. „Elvárjuk mindkét féltől azt, hogy megértsék: az ország érdeke az egységkormány. Úgy véljük, egyfajta moderátor szerep juthatna ránk egy szakértői kormányban” – jelentette ki utalván arra, hogy a Híd közvetítene a HDZ és az SDP között. Petrov feltette a kérdést, mi történik akkor, ha elutasítják ezt az ajánlatot.

Reményét fejezte ki ezzel kapcsolatban, hogy a két nagy párt „kellő politikai bölcsességről tesz tanúbizonyságot”. Bár az index.hr honlapja előzőleg azt közölte, Petrov saját magát javasolja miniszterelnöknek, az ezt firtató kérdésre azt válaszolta, hogy ez még nem dőlt el. Mindenesetre a Híd akarná adni a kormányfő személyét. Megemlítette azt, hogy a hatékony kormányzati munkához kétharmados többségre lenne szükség. A jobboldal hamar választ adott: Tomislav Karamarko, a HDZ listavezetője egyértelműen nemet mondott Petrovnak. „Nem akarunk egy kormányban ülni olyanokkal, akik hozzájárultak Horvátország megsemmisítéséhez”. Karamarko hozzátette, a kormány csak akkor lenne szakártői, ha ő kapna kormányalakítási megbízást. Szerinte a HDZ reális programot mutatott be a Hídnak.

Nem született megállapodás a Híd és az SDP közötti egyeztetésen sem. A szociáldemokraták ugyan nem zárták ki kategorikusan egy nemzeti egységkormány felállításának lehetőségét, Zoran Milanovic kormányfő ugyanakkor azt kifogásolta, hogy a Híd akarja adni a miniszterelnököt. Megfogalmazása szerint ez a választók becsapásával lenne egyenértékű. Hozzátette azt is, hogy a tárgyalások folytatódnak. Vesna Pusic külügyminiszter úgy véli, nem végleges az, amit a Híd a kormányfő személyével kapcsolatban mondott.

Szerző

Gratulált a hadsereg

Bár továbbra sem tették közzé a mianmari parlamenti választás végeredményét, már biztosra vehető, hogy a hadsereg elismeri a voksolás eredményét. Thein Szein elnök gratulált a Nobel-békedíjas politikusnak, Aung Szan Szú Kjinek pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) választási győzelméért.

A katonai vezetés pártja, a Szolidaritás és Fejlődés (USDP) beismerte választási vereségét. A politikai erő hangsúlyozta, tiszteletben tartják a választók akaratát, s szerepet vállalnak egy békés átmenetben. Komoly fegyvertény, hogy az USDP elnöke, Htay Oo elismerte: az NLD „földcsuszamlásszerű” győzelmet aratott. A 440 fős alsóházban eddig 149 mandátum sorsa dőlt el, közülük 134 az NLD-é lesz, és mindössze nyolc képviselővel rendelkezik a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő USDP.

A hét fennmaradt mandátumon négy kisebb párt osztozik. Hasonló a helyzet a 224 fős felsőházban, ahol 33 mandátum sorsa dőlt el, és közülük 29 jut az NLD-nek, az USDP-nek pedig mindössze kettő. Az államszövetség regionális parlamentjeiben is a katonai kötődésű kormánypárt megsemmisítő veresége rajzolódik ki. Aung Szan Szú Kji tárgyalásokra hívta Mianmar három vezetőjét, az ország és a parlament elnökét, illetve a hadsereg parancsnokát.

Szerző