Átlagosan 43 ezer forintot szánunk a karácsonyra

Publikálás dátuma
2015.11.12. 17:02
FOTÓ: Thinkstock
A magyar háztartások átlagosan 43 ezer forintot szánnak karácsonyi kiadásokra idén, ebből 29 ezer forintot terveznek ajándékokra költeni, hitelt csak kevesen vennének fel - derült ki a Cofidis hitel monitor legfrissebb felméréséből.

Az országos, 18-69 éves népességre reprezentatív kutatás szerint a lakosság többsége, 82 százaléka aktuális jövedelmét használja a karácsonyi költségek fedezéséhez, míg 35 százalékuknak korábbi megtakarításaihoz is hozzá kell nyúlnia. Hitelt mindössze a lakosság 5 százaléka venne fel.

A felmérés készítői arról is beszámolnak, hogy a korábbinál kedvezőbb a hitelfelvétel megítélése. Az utóbbi négy évben a legmagasabb értékére, 16 százalékra nőtt a hitelelfogadók, míg 7 százalékponttal csökkent a hitelellenesek aránya. Így ma még nagyobb számban képviseltetik magukat azok, akik számára a hitel bizonyos élethelyzetekben elfogadható, még ha látják is a negatívumait - magyarázzák az eredményeket a felmérést készítők.

A hitelfelvételi kedvet negatívan befolyásoló brókerbotrányról a megkérdezettek 87 százaléka hallott valamit, de alig ötödük tudja csak pontosan, hogy mi történt. Az eset visszaveti a bizalmat, a botrányról értesültek több mint felének megrendült a pénzintézetekbe vetett bizalma, ám ennek ellenére csak alig több mint harmaduk jár el óvatosabban, fektet nagyobb energiát a fellelhető pénzügyi ajánlatok összehasonlításába - áll a közleményben.

Szerző

Varga: alighanem "hozzá kell nyúlni" a bankadó szabályozásához

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az EBRD-vel kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság (EB). A nemzetgazdasági miniszter ezt a Világgazdaság napilap Mit ér a vállalat, ha magyar című szakmai konferenciáján mondta csütörtökön, Budapesten.

A miniszter rámutatott: az egyik ilyen kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette.

Elmondta: a másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság. Kiemelte: az Erste oldaláról most elbizonytalanodás tapasztalható, de a magyar kormány továbbra is 15 százalékos tulajdont kíván szerezni az Erste magyar leánybankjában.

Varga Mihály hangsúlyozta: "nem azért írtuk alá februárban az EBRD-vel és az Erstével a megállapodást, amelynek része a bankadó csökkentése is a jövő évtől, hogy jó pontot szerezzünk a bankoknál, hanem azért, hogy a hitelezés mértéke növekedjen". Napjainkban Magyarországon a gazdasági növekedés a hitelezés tényleges bővülése nélkül valósul meg. "Reményeink szerint a bankadó csökkentése a hitelezés növekedésével jár együtt" - húzta alá a miniszter.

Varga Mihály szerint az Európai Bizottság által kifogásolt pontok azonban nem szabad, hogy befolyásolják az Erstével és az EBRD-vel kötött megállapodást, amelynek része a bankadó csökkentése és a magyar állam tulajdonszerzése az Erste magyarországi leánybankjában. A miniszter elmondta: a hazai top 100-as vállalati listán 75 nagyvállalat multicég, és csupán a maradék negyedrész magyar többségi tulajdonú. A magyarországi bruttó hazai termék (GDP) mintegy 31-32 ezer milliárd forint, ebből a multik 3800-3900 milliárd forintot adnak, vagyis a magyar többségi tulajdonú cégek részesedése a GDP-ből mintegy 40 százalék. Varga Mihály rámutatott: a hazai GDP előállításában jelentős a német tulajdonú vállalkozások részesedése, mintegy 1300-1400 milliárd forint.

A nemzetgazdasági miniszter arról is szólt, hogy a mintegy 100 milliárd eurós magyar export 85 százalékát a külföldi tulajdonú vállalkozások adják, 15 százalékkal részesednek a hazai kivitelből a magyar többségi tulajdonú cégek. Varga Mihály elmondta: mintegy 3000 magyar cég végez valamilyen exporttevékenységet. A kormány célja, hogy a külpiacra lépő magyar cégek száma erőteljesen nőjön, az exporthoz való hozzájárulásuk bővüljön, és ezzel összhangban középtávon 12 ezer hazai cég vegyen részt exportban, ezt a folyamatot az Eximbank is segíti a különböző konstrukcióival - fűzte hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Egy kérdésre Varga Mihály elmondta: a közeljövőben az állam nem tervezi, hogy eladja részesedéseit a magyar cégekben. Kiemelte: nem kell arra számítani arra, hogy a Richterben és a Molban meglévő tulajdonrészétől mostanában megválna a magyar állam.

Szerző

Nagy gondban Argentína

Publikálás dátuma
2015.11.12. 06:53
Agüero és Messi sem léphet pályára FOTÓ: EUROPRESS/GETTY OMAGES/IAN WALTON
Rájár a rúd mostanában az argentin labdarúgó-válogatottra. A csapat meglehetősen szerény teljesítményt nyújt a világbajnoki selejtezősorozatban. Két mérkőzésen mindössze egyetlen pontot szerzett, ráadásul gólt még nem lőtt az együttes.

Igaz, Lionel Messi sérülés miatt mindkét találkozót kihagyta, Sergio Agüero pedig összesen 24 percet tudott a pályán tölteni: az első fordulóban combsérülést szenvedett. Az csatár vélhetően jövő héten léphet először pályára, ráadásul rangadón. Csapata, a Manchester City a Liverpoollal találkozik az angol bajnokságban. „Türelmesen teszem a dolgomat, nem siettetek semmit, de nem hiszem, hogy messze vagyok a visszatéréstől. Fizikálisan jó állapotban érzem magam, az elmúlt hetekben igyekeztem megtartani korábbi kondíciómat” - fogalmazott Agüero.

Gerardo Martino vezetőedző dolgát tovább nehezíti, hogy a - magyar idő szerint - péntek hajnali Brazília elleni kulcsfontosságú selejtezőn Carlos Tévez sem lesz bevethető. Az sokat elárul az argentin támadójátékról, hogy a három játékos összesen 94-szer volt eredményes a nemzeti csapatban. Azért gólfelelősökben, így sincs hiány a tavalyi vb ezüstérmes együttesnél, vélhetően pályára lép Gonzalo Higuaín (25 gól), Ezequiel Lavezzi (6) és Ángel Di María (15) is.

A braziloknál egy fokkal jobb a helyzet. A csapat szintén vereséggel rajtolt a vb-selejtezőn, Chile győzte le Neymarékat 2-0-ra, majd hazai pályán 3-1-re verték Venezuelát. „Az argentinok eddig még egy mérkőzést sem nyertek meg. Ez egy újabb motiváció számukra, hogy legyőzzenek minket” – kezdte Kaká, a Selecao középpályása. – Természetesen mindenki játszani akar, de fontos, hogy mindenki tisztában legyen azzal, miért felelős. Nem azért vagyok itt, hogy a padon ücsörögjek. Megharcolok a helyemért, de mindig csak becsületes, korrekt módon, és tisztelem az edző döntését. Nem egyszerű Argentína ellen játszani, de bízunk a sikerben.”

A program
Bolívia-Venezuela (21.00)
Ecuador-Uruguay (22.00)
Chile-Kolumbia (00.30)
Argentína-Brazília (01.00)
Az állás: 1. Uruguay 6 pont (5-0), 2. Ecuador 6 (4-0), 3. Chile 6 (6-3), 4. Paraguay 4, 5. Brazília 3 (3-3), 6. Kolumbia 3 (2-3), 7. Argentína 1, 8. Peru 0 (3-6), 9. Venezuela 0 (1-4), 10. Bolívia 0 (0-4).Szerző