"Óceánt alkot az ömlő vér"-Brutális támadással fenyeget az IS

Oroszországban elkövetendő terrortámadásokkal fenyegetőzik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egy újonnan megjelent videóban - jelentette csütörtökön a terrorcsoportok online tevékenységeit megfigyelő amerikai SITE központ.

A dzsihadisták idegen nyelvű sajtóközpontja, az Al-Hayat Media Center által orosz nyelven megjelentetett felvételen a "hamarosan, nagyon hamarosan óceánt alkot az ömlő vér" mondatot kántálják, miközben brutális lefejezéseket, valamint golyó által végrehajtott kivégzéseket lehet látni a SITE híradása szerint. Az IÁ egyiptomi ága több korábbi üzenetében is azt állította, hogy egy általa elkövetett merénylet áldozatává vált az az orosz utasszállító repülő, amely október 31-én zuhant le a Sínai-félszigeten 224 emberrel a fedélzetén.

A főleg a Sínai-félsziget északi részén tevékenykedő Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) üzenetei szerint a támadást bosszúként hajtották végre az IÁ szíriai állásai elleni orosz légitámadásokra válaszul. "Ó ti oroszok és az oroszok szövetségesei tudjátok meg, hogy sem a muzulmánok földjén, sem pedig az egeiken nincs számotokra biztonság. A Levant földjén repülőitekről ledobott, naponta több tucat ember halálát okozó bombáitok a bajt fogják rátok hozni" - áll abban a közleményben, amelyet először jelentettek meg a légi katasztrófa napján.

Szerző

Ön is érintett lehet! Közel 1000 Lufthansa-járatokat törölnek

Publikálás dátuma
2015.11.12. 18:13
FOTÓ: Getty Images
Összesen 941 járatot töröl a Lufthansa a légiutas-kísérők sztrájkjának utolsó napján, pénteken, köztük budapestieket is.

A német légitársaság honlapján elérhető információk szerint a törlés közel 111 ezer utast érint, ezúttal is mindhárom bázis (Frankfurt, München, Düsseldorf) járatai érintettek. A munkabeszüntetés továbbra is csak a Lufthansára vonatkozik, a légitársasági csoport többi tagjának járatai (Swiss, Austrian Airlines, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Brussels Airlines) menetrend szerint közlekednek.     A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér járatinformációi szerint törölték mind a négy pénteki frankfurti járatot, a müncheniek közül a reggel 9 órás, illetve a 20.15-ös indul el, mivel azokat a Lufthansa CityLine üzemelteti. A düsseldorfi járatok szintén elindulnak, azokat az Eurowings közlekedteti.     A légiutas-kísérőket tömörítő Ufo szakszervezet múlt pénteken hirdetett egyhetes sztrájkot, amelyet először a frankfurti és a düsseldorfi, később a müncheni bázisra is kiterjesztettek. A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik a szakszervezet és a munkáltató között.

Szerző

Az államtitkár a menekülthullám erősödésével riogatott

A szlovén határzárnak nincs köze Horvátországhoz - jelentette ki Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára csütörtöki brezicei sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta: a kerítést szlovén területen épül, és az a célja, hogy szabályozza a bevándorlási hullámot, valamint az előre megjelölt beléptető pontokra terelje az embereket. Sefic úgy véli: indokolt volt a határzár felállítása, tekintettel a korábbi tapasztalatokra, amikor a migránsok illegálisan és ellenőrizetlenül lépték át a horvát-szlovén határt.  Hozzátette, hogy a műszaki akadály mindkét ország számára hasznos lehet.

Az államtitkár utalt arra, hogy Ljubljana megkapta a horvát tiltakozó jegyzéket, miszerint Szlovénia horvát területre építette  a határzár egy részét.     "Készítjük a választ, a szlovén rendőrség pedig úgy fog fellépni, hogy megvédje az ország szuverenitását és érdekeit" - szögezte le.  

Újságírói kérdésre, hogy mit fog tenni Ljubljana abban az esetben, ha Horvátország mégis elkezdi eltávolítani a kerítést a horvát-szlovén határszakasz vitatott részén, azt válaszolta: soha nem jutott volna eszükbe más ország területén elhelyezni a műszaki akadályokat, szükség esetén mindenképpen megbeszélik az érintett országgal. 

"Tudatosan kikerültük azokat a részeket, ahol nyitott határvitáink vannak Horvátországgal, éppen azért, hogy ne rontsunk a két ország viszonyán" - mondta, majd hozzátette: ezeknek a területeknek ugyanakkor vannak horvát tulajdonosai is. Sefic mindazonáltal kijelentette, hogy azokra a területekre, amelyeket rendőrök védenek, nem építenek kerítést.

Az államtitkár úgy ítélte meg, hogy Horvátországgal az elmúlt egy-két hétben jó volt az együttműködés, de a migrációs hullám nem enyhült, sőt - mint mondta - erősödik, ami miatt nem akarnak olyan helyzetbe kerülni mint korábban, amikor a migránsok a zöldhatáron keresztül érkeztek az országba.     "Éppen ezért ez ideiglenes, megelőző intézkedés" - emelte ki.

Hozzátette: folytatják a kerítés építését a Brezicéhez közeli Slovenska Vasban és Murafüreden (Gibina), továbbá megkezdték a munkálatokat Drávavásárhelyen is (Sredisce ob Dravi). Eddig Rigoncenél 3, Murafürednél 1,3-1,5 kilométer hosszú kerítést állítottak fel - mondta. Murafüred Lendvához és a magyar-szlovén határhoz is közel esik, míg Rigonce alig húsz kilométerre nyugatra fekszik a horvát fővárostól, Zágrábtól. Drávavásárhely a kettő között, a horvát Csáktornyától (Cakovec) nem messze található. 

Az államtitkár kiemelte, hogy Ausztriával is jó az együttműködés, és jelenleg sokkal derűlátóbbak a menekülthullám szabályozását illetően. Jelenleg átlagosan napi 8 ezer migráns érkezik az országba, de a következő napokban a menekültek újabb nagy hulláma várható - mondta, majd hozzáfűzte: Szerbiában 9000-en várnak, hogy átléphessenek Horvátországba. 

Csütörtökön 12 óráig több mint 5000 migráns lépett be Szlovéniába, de azzal számolnak, hogy estig további különvonatok és -buszok érkeznek Horvátországból. Október közepe óta közel 190 ezer migráns érkezett Horvátországból Szlovéniába, ahonnan legtöbben Ausztria és Németország felé folytatják az útjukat.

A brezicei rendőrállomás főparancsnoka arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy Dobován téliesített tranzitközpontot hoznak létre. A 7000 négyzetméteres területet fűtött sátrakkal és megfelelő mennyiségű mellékhelyiségekkel szerelik fel, továbbá  a helyszínen 130 önkéntes, köztük a Magyar Karitász is segíti majd a hatóságok munkáját - mondta.

Szerző