Előfizetés

Gyász Magyarországon - Százak emlékeztek a tragédia áldozataira (fotók)

Publikálás dátuma
2015.11.14. 19:18
MTI Fotó: Mohai Balázs
Részvétét fejezte ki a párizsi merényletekben megölt emberek hozzátartozóinak a Lehet Más a Politika (LMP) és a Magyar Szocialista Párt (MSZP) vezetése, valamint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Budapesten, a Francia Nagykövetség Lendvay utcai épülete előtt. A Francia Intézet előtt több százan gyűltek össze szombaton kora este, hogy a pénteki párizsi merényletek áldozataira emlékezzenek, majd a Szent István-bazilika előtt, a Tranzit közösség szervezésében is gyászolók százai jelentek meg. A képre kattintva galéria nyílik! FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava - MTI Fotók

Az emberek mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére a templom lépcsőjén, illetve este hat órakor megkondultak a bazilika harangjai is. Az eseményen mécsest gyújtott mások mellett Martonyi János volt külügyminiszter, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságpolitikáért felelős államtitkára, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő. A KDNP korábban azt közölte, hogy csatlakoznak a Tranzit közösség felhívásához, és részt vesznek a megemlékezésen.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier,Franciaország budapesti nagykövete is, aki szintén megrendültségének adott hangot.

A Francia Intézet előtt többen mécseseket gyújtottak, illetve virágot helyeztek el. Köztük volt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament alelnöke, valamint több ellenzéki politikus: mások mellett Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava

FOTÓK: Molnár Ádám/Népszava

Az LMP rendezvényén nagyjából tizenöten vettek részt, köztük Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke, Csárdi Antal, azLMP fővárosi képviselője, valamint Vida Attila, a párt országos elnökségének titkára. A megjelentek sorban egymás után fehér virágszálakat tűztek a nagykövetség kerítésére, majd néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra.

Szél Bernadett a sajtónak elmondta: a gesztussal együttérzésüket és részvétüket kívánták kifejezni a családtagoknak. Hozzátette: Európa már soha nem lesz olyan hely, mint volt. A kontinenst meg kell védeni, de úgy, hogy közben "emberek tudjunk maradni az embertelenségben" - fogalmazott.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az MSZP közvetlenül az LMP után, azonban attól függetlenül tartotta mintegy ötvenfős megemlékezését. A rendezvényen Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője és Botka László, az MSZP választmányi elnöke, valamint az MSZP választmányának tagjai vettek részt. Megjelent többek között Kovács László volt külügyminiszter, Kunhalmi Ágnes budapesti pártelnök és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő. A politikusok csendben gyertyákat és mécseseket gyújtottak a párizsi merényletek áldozataiért.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Tóbiás József az esemény után azt mondta: szolidaritásukról biztosítják Franciaországot, amelyet szövetségesnek tekintenek. Véleménye szerint az elmúlt nyolc hónap azt bizonyította, hogy Európa gazdag, ugyanakkor lassú. Hozzátette: a kontinens számíthat az MSZP-re abban, hogy gyorsabbá váljon. Közös, hatékony cselekvésre van szükség, meg kell védeni az európai állampolgárokat - jelentette ki.

Gyurcsány nem kívánt nyilatkozni

Főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztek a párizsi merényletek áldozataira a Demokratikus Koalíció (DK) vezetői.  A rendezvényen mintegy tizenöten vettek részt, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, jelenlegi pártelnök, Gréczy Zsolt szóvivő, továbbá Kerék-Bárczy Szabolcs és Vágó István DK-s politikusok. A megjelentek némán gyújtottak gyertyákat a párizsi merényletek áldozataiért. Gyurcsány Ferenc nem kívánt nyilatkozni. "Mondtunk ma már eleget" - jegyezte meg. A DK rendezvényétől függetlenül mintegy ötvenen álltak csendben a francia nagykövetség épülete előtt, ahol a kora délutánihoz képest még tovább erősítették a rendőri jelenlétet. A nagykövetség kerítésére virágokat gyertyákat, mécseseket helyeztek a megemlékezők.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Gyalázatos, gyilkos támadás ért mindannyiunkat

Gyurcsány Ferenc a párt elnökségének rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: a legszörnyűbb, megmagyarázhatatlan terrorcselekmény történt, de a támadásokra, a gyűlöletre nem a gyűlölet a válasz. A politikus azt mondta, ami Párizsban történt, történhetett volna Budapesten, Szegeden, Pécsett vagy Debrecenben is, "Párizs drámája és tragédiája a mi drámánk és a mi tragédiánk". Hangsúlyozta, osztoznak az áldozatok hozzátartozóinak, barátainak, Franciaországnak és Európának a gyászában. A volt miniszterelnök közölte, úgy gondolja, hogy Franciaország és Európa erős, nem fogja hagyni magát megfélemlíteni, nem engedi, hogy "pár eszeveszett őrült támadása miatt" semmivé legyen mindaz, amire a jelenlegi rend épül.

November 13-a Európa szeptember 11-éje lesz - közölte. A példa fájdalmasan figyelmeztető, mert ahogy 2001. szeptember 11-e örök mementó lesz az Egyesült Államok történetében, úgy péntek éjszakával új időszámítás kezdődik Európában is. A kérdés, hogy Európa jobbá vagy rosszabbá válik, hogy milyen tanulságokat fog levonni a támadásból - folytatta.

Tömegek gyászoltak a Francia Intézetnél

Több százan gyűltek össze szombaton, kora este Budapesten, a Francia Intézet előtt, a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére rendezett megemlékezésen.

Trócsányi László igazságügyi miniszter részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és elmondta: Magyarország osztozik Franciaország gyászában. A fokozott rendőri biztosítás mellett tartott rendezvényen rövid beszédet mondott Éric Fournier,Franciaország budapesti nagykövete is, aki szintén megrendültségének adott hangot.

Francia Intézet előtt többen mécseseket gyújtottak, illetve virágot helyeztek el. Köztük volt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége, Gulyás Gergely (Fidesz), a parlament alelnöke, valamint több ellenzéki politikus: mások mellett Demeter Márta MSZP-s országgyűlési képviselő és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője.

Újabb szálak a párizsi terrortámadásokban

Egy belga rendszámú autó szállíthatta a robbanószereket a párizsi merényletekhez - hangzott el a La Une nevű belga televízió híradójának különkiadásában szombaton.

francia nyelvű belga közszolgálat televízió, az RTBF rendkívüli kiadásának élő adásában az az információ is elhangzott, hogy az egyik támadó autójában a francia rendőrök Brüsszel egyik kerületéből, a jelentős muszlim közösséggel rendelkező Molenbeek-Saint-Jeanból származó parkolójegyet találtak. Így a támadásnak további Belgiumhoz köthető vonatkozásai is lehetnek.

A La Une híradója titkosszolgálati információkra hivatkozva jelentette, hogy erős összefonódás lehet a belga és franciaszélsőséges csoportok között, ahogy ezt az év elején Belgiumban meghiúsított támadások francia szálai is bizonyítják. francia hatóságok tovább kutatnak a belga rendszámú autó tulajdonosa és vezetője után - hangzott el a műsorban.