Bassár el-Aszad "nyert a legtöbbet" a terrortámadással

A Háárec és a Jediót Ahronót című izraeli napilapok kommentárja egyetért abban, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök nyert a legtöbbet a péntek éjszakai párizsi merényletekből, és hangsúlyozzák, hogy Franciaország válaszút előtt áll: a terror kihívására szembe kell néznie az állampolgári szabadságjogok esetleges csorbításával.

Az Ámosz Harel által jegyzett kommentár a Háárec című újság címlapján kiemelte, hogy az Iszlám Állam először követett el nagyobb merényletet a Közel-Keleten kívül, miután az ellene szövetkezők bombázásai egyre nagyobb nyomás alá helyezték. Válaszul "megduplázta a tétet", és először járt el világméretű dzsihadista szervezetként a Közel-Keleten kívül. Ettől kezdve Európában nem lehet többé különbséget tenni "az itt és az ott történtek között".

Ámosz Harel kiemelte, hogy jelenleg mintegy ötszáz francia állampolgár harcol Szíriában, és mintegy kétszázötvenen hazatértek már. Szerinte a legnagyobb haszonélvező Aszad lesz, aki az Iszlám Állam legyőzése érdekében a helyén maradhat.

A Jediót Ahronót elemzője úgy vélte, hogy a párizsi merényletek gyors ütemben megváltoztatják a Szíria jövője körüli nemzetközi vitát. A nyugat eddig le akarta győzni az Iszlám Államot és meg akart szabadulni Asszádtól, de Párizs után újra kell gondolni a prioritásokat. Ezentúl elsőként az Iszlám Állam legyőzése lesz a cél, minden más várhat, és akár feledésbe is merülhet. Ez jó Asszadnak és szövetségeseinek, Iránnak és Putyin orosz elnöknek is - írta.

Miközben az államok külön-külön harcolnak az Iszlám Állam ellen, utóbbi összefogóan, egységes nemzetközi infrastruktúrát létrehozva támad, és kiválóan felismeri egyes vele szemben álló országok gyenge pontjait - hívta fel a figyelmet Cvi Barel a Háárecben.

Egy másik Háárec-elemzés szerint csak idő kérdése a következő merénylet Párizsban vagy Európa valamely másik nagyvárosában, ha azt nem előzik meg korai felismeréssel és titkosszolgálati együttműködéssel. A bajok orvoslásához viszont el kell gondolkodni a veszélyesnek tekintett állampolgárok megfigyelésén jogaik csorbítása nélkül, fokozni kell a nyomást a dzsihadistákra a muzulmán lakosság megzavarása nélkül, és növelni kell az EU-tagországok közötti együttműködést, noha egyes tagállamok egyre jobban távolodnak az uniótól és csökken az unió népszerűsége az emberek szemében - írta Ansél Peper.

Eva Iluiz szerint Európának nem biztonságorientált választ kellene adnia a terrorcselekményekre. Mivel a dzsihadista szervezetek beágyazódtak, orvosolni kell a muzulmán lakosság elidegenedettségét és új világrendet kell létrehozni. Az Al-Kaida és az Iszlám Állam egyaránt fenyegeti Oroszországot, az Egyesült Államokat és Franciaországot, és ez lehetőséget teremt új nemzetközi szövetségek alakítására, amely együtt legyőzheti a síita és szunnita iszlamista szélsőséges erőket - vélte Eva Iluiz a Háárcben.

Boáz Biszmut a kormányhoz közeli Jiszráél Hajom (Izrael Ma) vezércikkében a háborús hangvételt hangsúlyozta, azt, hogy Franciaország háborúba lépett a terrorizmus ellen, mégpedig veszélyes vallási háborúba. Franciaország szerinte csapdába került, mert miközben ideológiai harcot kell vívnia az arab államok szélsőséges iszlamista fundamentalistáival, a liberalizmus szellemében megértően kell fogadnia ideológiájukat.

Éjál Zisszer, a tízes tévécsatorna szakértője, a tel-avivi egyetem közel-kelettel foglalkozó tudósa egy vitaműsorban azt hangsúlyozta, hogy a valódi megoldást csakis az Iszlám Állam legyőzése jelentheti, de ehhez mintegy hatvan-hetvenezres szárazföldi haderő bevetésére lenne szükség, amelynek felállítását viszont egyik erre elvileg képes nagyhatalom sem ígéri.

Szerző

Tüntetések a kerítésépítés ellen - Feloszlatták a tömeget

Tüntetések zajlottak Ausztria déli határánál vasárnap, az egyiket feloszlatták, miközben egyre többen érkeznek Szlovéniából a stájerországi Spielfeldbe.

A délelőtti megmozdulást egy osztrák antifasiszta szövetség szervezte, a spielfeldi pályaudvartól indult meneten 350-en vettek részt. A kerítésépítés és a rasszizmus ellen hirdetetett tüntetést azonban kora délután feloszlatták, mivel a résztvevők letértek az előre kijelölt útvonalról és a rendőrség attól tartott, hogy összetalálkoznak egy másik, a határok lezárásáért tüntető csoporttal. Délután ugyanis egy szélsőjobboldali osztrák szervezet is demonstrációt tartott Spielfeldnél, ők szlovéniai tüntetőkkel együtt pár százan voltak. 

Lisa Rücker, Graz város tanácsosa maga is felvonult a kerítés építése ellen. A zöldpárti politikus közleményében hangsúlyozta: éppen a párizsi merényletek után lett volna fontos, hogy kifejezzék szolidaritásukat a menekülőkkel és elutasítsák az erőszak mindenféle formáját. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy elhatárolódik azoktól a tüntetőktől, akik nem tartják be a demokratikus állam játékszabályait és akik most a tüntetésen "egyértelműen túl messzire mentek". 

Vasárnap délben már háromezer migráns volt a spielfeldi határátkelőnél - közölte a stájerországi rendőrség. A szomszédos Bad Radkersburgnál 450-en várakoztak arra, hogy továbbutazhassanak. 

A spielfeldi határ szlovéniai oldalán délelőtt 3800-an várták, hogy átléphessék a határt és a hadsereg, valamint magántársaságok által indított buszokkal, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) különvonataival továbbutazhassanak Ausztriából Németország irányába. Délelőtt Grazból különvonat vitt 400 embert a felső-ausztriai Welsbe, vasárnap várhatóan még két vonat indul a városból. Az osztrák katonaság szombattól megerősített járőrözést tart az osztrák-szlovén határnál, jelenleg csaknem ezer katona teljesít a déli határ mentén szolgálatot. A stájerországi tartományi vezető korábbi tájékoztatása szerint Spielfeldnél és Bad Radkersburgnál eddig összesen több mint 135 ezer ember lépte át a határt, a legtöbben, több mint hatezren november 4-én érkeztek.

Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint szeptemberben 10 ezer, októberben 11 ezer menekültkérelmet adtak be Ausztriában. A tárca adatai szerint idén a legkevesebb kérelmet, csaknem háromezret még márciusban nyújtották be.  Ausztriában idén januártól októberig 63 ezer, míg 2014-ben egész évben 28 ezer, 2013-ban pedig 17 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be. A kormány év végéig több mint 85 ezer beadott kérelemmel számol.

Szerző

Terrortámadásokra készülnek Ukrajnában?

Az ukrán titkosszolgálatnak és a belügyminisztériumnak olyan információk kerültek a birtokába, amelyek szerint lőfegyverekkel és robbanószerekkel elkövetett terrortámadásokra, provokációkra lehet számítani számos ukrán nagyvárosban, beleértve a fővárost, Kijevet is - közölte vasárnap Arszen Avakov ukrán belügyminiszter. A veszély tényét az ukrán államfő is megerősítette.

A tárcavezető hivatalos Facebook oldalán azt írta, hogy operatív értesülések alapján az elkövetkező napokban "destruktív ukránellenes erők próbálják meg destabilizálni a helyzetet Ukrajnában". Hozzáfűzte, úgy döntött, hogy ezt nyíltan a lakosság tudomására hozza. 

Avakov a pénteken elkövetett párizsi merényletekkel összefüggésben bejelentette, hogy az elkövetkező két hétben a rendvédelmi szervek fokozott készültségben lesznek. Eszerint megerősítik a védelmét a repülőtereknek, a vasútállomásoknak, a metróknak, az autópályáknak és a hidaknak, valamint a diplomáciai képviseleteknek, valamint minden olyan helyszínnek, ahol sok ember tartózkodik egyszerre. Arra kérte a lakosságot, hogy megértéssel vegyék tudomásul azt, ha a hatóságok igazoltatnak valakit vagy átvizsgálják az autókat, működjenek együtt és azonnal jelentsék, ha gyanús személyeket vagy csomagokat vesznek észre. 

Ukrajnában most tartják az általános helyhatósági választások keretében a polgármester-választások második fordulóját azokban a nagyvárosokban, ahol az október 25-én tartott első fordulóban egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok többségét. Eszerint vasárnap voksolnak Kijevben és még 28 városban, beleértve 18 megyeszékhelyet. Miután leadta szavazatát Kijevben, Petro Porosenko elnök újságíróknak megerősítette a belügyminiszter közlését arról, hogy terrorveszély fenyeget az országban. 

Az államfő szavai szerint olyan információt kapott Kijev a párizsi merényletek után, miszerint "iszlám terroristák kapcsolatban állhatnak Ukrajnában tartózkodó személyekkel". Hozzátette, hogy Ukrajna szorosan együttműködik külföldi partnereivel a béke és a biztonság megőrzése érdekében.

Szerző