Előfizetés

Elbontották a felüljárót a Budaörsi úton (fotók)

Publikálás dátuma
2015.11.15. 21:46
MTI Fotó: Lakatos Péter
Elbontották a Budaörsi út felett átvezető gyalogos-felüljárót a XI. kerületi Sasadi útnál. 

Az őrmezői nagy csomópont építéséhez kapcsolódóan a Sasadi úti felüljáró véglegesen megszűnik. Helyette a bontási munkák kezdetétől már a Beregszász útnál újonnan létesített gyalogos-aluljárón keresztül lehet közlekedni. 

MTI Fotó: Lakatos Péter

MTI Fotó: Lakatos Péter

Gyanús bőrönd keltett pánikot a Liszt Ferenc repülőtéren

Publikálás dátuma
2015.11.15. 21:43
Illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Egy gazdátlanul hagyott táska okozott riadalmat vasárnap délelőtt a budapesti Liszt Ferenc repülőtér B termináljában - számolt be a hírről a hvg.hu.

A magukra hagyott táskák sokszor okoznak gondot a repülőtereken, aminek oka, hogy a csomagok gazdái egyáltalán nem gondolnak arra, hogy másokban pánikot kelthet egy árva poggyász - fejtette ki a lapnak véleményét Hardy Mihály a Liszt Ferenc repülőtér szóvivője. Elmondása szerint sajnos nagyon gyakoriak az ilyen riadók, s ha valahol gazdátlan csomagot talál a biztonsági szolgálat, automatikusan megkezdik az emberek kiterelését, és hívják a tűzszerészeket. Szerencsére most nem történt baj, a rendőrség miután a tűzszerészekkel és keresőkutyákkal átvizsgálták a bőröndöt, megszüntették a reptér lezárást.

Menekültekkel jött Magyarországra az egyik terrorista

Magyarországon keresztül érkezett Franciaországba annak a szír útlevélnek a tulajdonosa, amelyet a párizsi merényletek egyik helyszínén találtak - közölte Helena Biocic, a horvát belügyminisztérium szóvivője vasárnap a Hina horvát hírügynökséggel. 

"A francia hatóságok által lekérdezett illető személyazonosságát megvizsgáltuk és megállapítottuk, hogy október 8-án az opatovaci sátortáborban nyilvántartásba vették. A biztonsági vizsgálatok megállapították, hogy nincs rendőrségi priusza és nem áll nemzetközi körözés alatt. A személyt Horvátországban regisztráltuk, majd  folytatta útját a schengeni országok felé, elhagyta Opatovacot és Magyarországra, majd Ausztriába távozott" - mondta a szóvivő. 

Biocic hozzátette: amennyiben nemzetközi körözés alatt állt volna, külön választják és a megfelelő eljárás alá vonják. Korábban a horvát RTL televízió adta hírül, hogy Magyarországon keresztül érkezhetett Franciaországba a merényletek helyszínén talált szír útlevél tulajdonosa, aki Görögországon, Macedónián, Szerbián és Horvátországon át jutott Magyarországra, ahonnan Ausztria felé távozott. 

A horvát RTL értesülései szerint az opatovaci sátortáborban történt regisztráció során ugyan nem vettek ujjlenyomatot a migránsoktól, de mindenkit lefotóztak. A horvát hatóságok azután bukkantak a férfi nyomára, hogy a francia rendőrségtől megkapták az egyik merénylet helyszínén talált szír útlevél másolatát. Vasárnap Szerbia is bejelentette, hogy a férfit, aki hivatalosan menedékjogot kért, a dél-szerbiai presevói határátkelőn regisztrálták.

A regisztrációk alapján rekonstruálható adatok szerint a férfit október 3-án Görögországban, Lérosz szigetén, október 7-én Presevóban, október 8-án pedig Opatovacon is nyilvántartásba vették. Interpol-körözés nem volt ellene érvényben. A szerb belügyminisztérium annyit közölt, hogy a férfi mindkét neve A betűvel kezdődik. A Blic című szerbiai napilap közzétette az útleveléről készült fényképet, és azon látszik, hogy egy 25 éves Ahmad Almohammad nevű férfiról van szó. 

A vizsgálat során, amelyet minden migráns esetében elvégeznek, nem találtak nála fegyvert. A Blic szerint nem kizárható, hogy az útlevélben lévő név hamis, az azonban bizonyos, hogy a fényképen látható személy vett részt a párizsi merényletekben. Október 16-áig, a horvát-magyar zöldhatár lezárásáig, a horvát hatóságok a Közel-Keletről érkező bevándorlókat a magyar határra szállították tovább. 

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a merénylőt nyilvántartották volna az Interpol adatbázisában, Görögország valószínűleg nem engedi tovább. Horvátország minden olyan információt megoszt Franciaországgal, amely segíthet a merényletek körülményeinek kivizsgálásában - mondta.

Lásd még: Hamisak voltak az útlevelek - Brüsszelből jött két terrorista (újabb videók)