Az Iszlám Állam tucatnyi terroristáját gyilkolták meg

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyiptomi ágának legkevesebb tizenkét - egyes források szerint 24 - harcosával végeztek hétfőn a kormányerők a Sínai-félsziget középső részén.

Egyiptomi sajtójelentések szerint a hadseregnek ezenkívül sikerült a Vilájat Színáa (Sínai Tartomány) további 12 tagját elfognia. Hírügynökségi források mindazonáltal 24 megölt terroristáról tudnak.  A hadművelet helyszíne 70 kilométerre van attól a ponttól, ahol két hete lezuhant egy orosz repülőgép 224 emberrel a fedélzetén. Az október 31-i tragédia után néhány órával a Vilájat Színáa egy közleményben azt állította, hogy a dzsihadisták "szedték le a gépet az égről". Míg ezt a forgatókönyvet egyre több ország valószínűsíti, Kairó elutasítja az ilyen fajta következtetéseket a jelenleg még tartó vizsgálatok lezárása előtt.

A vasárnapi hadműveletet megelőzően a fegyveres erők arról értesültek, hogy a szélsőségesek a sivatagi régióban álló al-Mugára-hegy barlangjaiban rejtőzködnek. Az al-Bavvába című hírportál szerint az összecsapás a robbanószerkezetekkel is rendelkező fegyveresek és a hadsereg között egy óra hosszat tartott.

Szerző
Témák
terrorista

Durva: tehén végzett egy asszonnyal a munkahelyén

Publikálás dátuma
2015.11.16. 18:33
Illusztráció: Thinkstock
Tragikus munkahelyi baleset történt Németországban még szombat este. Tejelő tehén szorított falhoz és nyomott agyon egy 55 éves nőt egy eibaui tehenészetben - írja a .

A szörnyű baleset egy szűk folyosóban történt, amikor a teheneket a fejéshez terelték. A szerencsétlenül járt asszonyon már nem lehetett segíteni, a helyszínen belehalt súlyos sérüléseibe. A rendőrség annak ellenére lezárta az ügy vizsgálatát, hogy nem tudni, miért nyomta a nőt az átjáró falához a tehén. - Ez egy tragikus munkahelyi baleset volt - nyilatkozta Thomas Knaup rendőrségi szóvivő.

Forrás: delmagyar.hu

Szerző

Putyin időt adott Ukrajnának

Publikálás dátuma
2015.11.16. 18:14
FOTÓ: Getty Images
Oroszország beleegyezett az Ukrajnának nyújtott, decemberben lejáró 3 milliárd dolláros orosz hitel átütemezésébe - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn. 

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának zárása után tartott sajtótájékoztatón Putyin úgy fogalmazott, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) javaslatánál jobb ajánlatot tettek. A valutaalap azt javasolta, hogy tegyék át a jövő évre a tartozás törlesztésének időpontját. Ehelyett Oroszország felajánlotta, hogy Ukrajna a következő három évben egyenlő részletekben fizesse vissza a 3 milliárd dollárt. 

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Putyin azzal indokolta ezt a váratlan ajánlatot, hogy Oroszország nem akarta ellehetetleníteni Ukrajnát, illetve biztosítani akarta a kölcsönbe adott pénz visszaszerzését. Az orosz elnök ugyanakkor cserébe elvárja, hogy az Egyesült Államok, az Európai Unió vagy nemzetközi pénzintézetek vállaljanak garanciát az ukrán törlesztésre. Reményei szerint ezt a kérdést december elejére le tudják zárni. 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök még múlt héten pénteken is azzal fenyegetőzött, hogy Ukrajna moratóriumot mond ki tartozására, ha Oroszország nem hajlandó átütemezni a decemberben lejáró orosz hitelt. A Kreml szóvivője viszont közölte, ha Kijev nem fizet, Oroszország úgy tekinti, hogy Ukrajna államcsődben van, és bírósághoz fordul. 

Ukrajna ismételten bejelentette, hogy ugyanolyan hitelkönnyítéseket követel Oroszországtól mint amilyeneket megkapott nyugati magánhitelezőktől, akikkel sikerült megállapodni 15 milliárd dollár tartozás átütemezéséről. A hitelezők vonakodva bár, de belementek, hogy magasabb kamatok fejében leírják az adósság 20 százalékát, de négy évvel meghosszabbítják a futamidőt. 

Ukrajna számára létfontosságú, hogy sikeres legyen adósságátütemezése, mert különben vakvágányra juthat a Nemzetközi Valutaalap új hitelprogramja. A valutaalap igazgatótanácsa márciusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeret-programot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló - közép- és hosszú távú - hitelkeretet biztosító kibővített megállapodással (Extended Fund Facility, EFF) a tavaly kötött készenléti hitelmegállapodást váltották fel.

Szerző