Előfizetés

Hiába a diploma, nehezen találunk munkát

Publikálás dátuma
2015.11.17. 01:10
FOTÓ: Thinkstock
Egyre képzettebbek a munkavállalók világszerte, azonban nem mindig találnak megfelelő állást, azaz a felsőfokú oktatáshoz való egyre jobb hozzáférés nem csökkenti a munkanélküliséget - derült ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb felméréséből, amelyben az oktatás és a munkaerőpiaci elhelyezkedés kapcsolatát vizsgálták.

A hétfőn este nyilvánosságra hozott kutatás szerint az elemzésben résztvevő 64 országból 62 esetében nőtt a felsőfokon képzett munkavállalók száma az utóbbi 15 évben. A legnagyobb mértékben Kanadában, Luxemburgban és Oroszországban emelkedett a diplomás alkalmazottak száma. Az alapfokú, vagy alacsonyabb szintű oktatásban részesült munkavállalók száma ezzel párhuzamosan csökkent. Steven Kapsos, az ILO adatelőállítási és elemzési részlegének vezetője szerint pozitív fejlemény, hogy több képzett munkavállaló kap magasabb fizetést és dolgozhat jobb munkakörülmények között. Ez nemzetgazdasági és világgazdasági szinten is kedvező hatású, mert a képzettség szintje és a termelékenység között szoros összefüggés van - tette hozzá.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a diplomás munkavállalóknak jobb esélyeik lennének a munkaerőpiacon - hívják fel a figyelmet az elemzés készítői. Bár ők a magas jövedelmű országokban kisebb eséllyel válnak munkanélkülivé, azonban a közepes vagy alacsony jövedelmű országokban jobban ki vannak téve a munkanélküliségnek, mint az alacsonyabban képzett emberek. Világszerte a munkavállalók 72 százaléka dolgozik közepes, ötödük magas, és 8 százalékuk alacsony jövedelmű országban. Ez a jelenség, ha nem tesznek ellene valamit, akadálya lehet a gazdasági növekedésnek - hangsúlyozta Rosina Gammarano, az ILO statisztikai osztályának munkatársa a közleményben. A kutatás készítői beszámolnak arról is, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája legjobban azokban a magas jövedelmű országokban ugrott meg az utóbbi években - például Ciprus, Olaszország, Görögország, Írország és Spanyolország -, amelyeket leginkább érintett a pénzügyi válság.

A felső-közepes jövedelmű országokban, mint Bulgária vagy az alacsony jövedelműek esetében, mint Kambodzsa, csökkent a fiatalkorúak körében a munkanélküliség. Nagyfokú a nemek közti különbség a fejlődő országok többségében, Egyiptomban például több mint 40 százalékos a fiatal nők, és 17,3 százalékos a fiatal férfiak munkanélkülisége.

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy az átlagos globális munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra csökkent tavaly a 2007-es 7,2 százalékról. Az ILO felméréséből kiderül az is, hogy a magas jövedelmű országokban egy átlagos munkavállaló éves szinten 62-szer többet termel, mint egy alacsony jövedelmű országban, és 10-szer többet, mint egy közepes jövedelmű ország átlagos munkavállalója. 

A magas jövedelmű országokban 5,2 millióval csökkent a termelő vállalatoknál dolgozók száma 2000-hez képest, míg a közepes jövedelmű országok esetében 195 millióval nőtt - számolnak be a kutatásban.

Ismét hoppon maradt a Közgép

Publikálás dátuma
2015.11.16. 19:59
FOTÓ: Népszava
A Swietelsky Magyarország Kft. nettó 3 milliárd 789 millió forinttal nyerte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által az 521-es számú, Solt északi elkerülő út építésére kiírt nyílt közbeszerzést - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Az öt ajánlattevő közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást kínáló lett a nyertes. Ajánlatot tett még a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., közös ajánlattevőként a Duna Aszfalt Kft. és a Soltút Kft., a Strabag Általános Építő Kft., valamint az SDD Konzorcium, amelynek tagjai a Dömper Kft., a Subterra-Raab Kft. továbbá a Pannon-Doprastav Kft.

Most ne váltson valutát! Gyengült a forint

Publikálás dátuma
2015.11.16. 18:44
FOTÓ: Thinkstock
Gyengült a forint árfolyama a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi piacon hétfőn. 

Délután öt órakor az eurót 311,90 forinton, a dollárt 291,04 forinton, a svájci frankot 288,87 forinton, a japán jent pedig 2,3651 forinton jegyezték. Nyitó jegyzéséhez képest az euró 0,09 százalékkal, a dollár 0,43 százalékkal, a frank 0,37 százalékkal, a jen pedig 0,11 százalékkal drágult a forinttal összevetve.

Az euró árfolyama 311,24 és 312,09 forint között alakult napközben. A dollár jegyzése 289,48 és 291,71 forint között mozgott. A svájci frankkal a 287,92 és 289,10 forint közötti tartományban kereskedtek. A japán jen legalacsonyabb árfolyama 2,3585 forint, a legmagasabb 2,3838 forint volt.

Az euró 0,28 százalékkal, 1,0720 dollárra gyengült hétfő délután öt órára. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,0687, a legmagasabb pedig 1,0759 dollár volt. A svájci frankkal szemben 0,28 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0796 frankon forgott. Egy dollárért 1,0070 frankot kértek, az árfolyam stagnált.