Előfizetés

Hosszú haláltusa után halt meg a 81 éves néni - Újratárgyalják az ügyet

Megkezdődött a kovácsvágási gyilkosság ügyének újratárgyalása kedden a Miskolci Törvényszéken. A Debreceni Ítélőtábla ez év áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Miskolci Törvényszék 2014 októberében hozott elsőfokú ítéletét, amelyben a vádlottat 18 év fegyházbüntetéssel sújtották.

A bűncselekmény 2011. január 26-én történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson. A saját házában találtak rá egy halott asszonyra, aki az orvosi vélemény szerint súlyos sérüléseket szenvedett, és hosszú haláltusa után a helyszínen meghalt. Holttestét másnap a szociális gondozó találta meg, aki értesítette a rendőrséget. Az első fokon eljáró bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott ittasan bemászott a 81 éves özvegy nő lakásába. Bántalmazta az asszonyt, az arcát ököllel ütötte, majd megragadta a nyakát és nagy erővel úgy hátrafeszítette, hogy a nő két nyakcsigolyája eltört. Az elkövető kesztyűvel értékek után kutatva feldúlta a házat, elvitte a nő pénzét, és három-négy üveg aszúbort, majd hazament és lefeküdt aludni. 

Most azért kezdődött újra a tárgyalás, mert a Debreceni Ítélőtábla szerint az elsőfokú eljárásban nem sikerült a tényállást teljes körűen feltárni, a genetikai szakértői vélemény szerint további számos kérdés merül fel az elkövetéssel kapcsolatban, és az sem kizárt, hogy több elkövetője van a bűncselekménynek. Az új elsőfokú eljárást a Miskolci Törvényszék egy másik büntetőtanácsa folytatja le, a vád különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette.

3,5 milliárd adót csalt el a "vasas" bűnszervezet

Publikálás dátuma
2015.11.17. 12:41
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Újabb egymilliárd forint értékű vagyont zárolt egy debreceni férfi által irányított, vasipari termékekkel üzletelő bűnszervezet tagjainál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezzel már összesen négymilliárdos vagyon került zár alá - közölte a NAV észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Lengyel Tibor pénzügyőr ezredes hozzátette: a bűnszervezet többnyire hajdú-bihari tagjai, köztük közismert debreceni vállalkozások vezetői, az eddigi adatok szerint három és fél milliárd forint adót csaltak el olyan áfa-visszaigénylésekkel, amelyeket soha nem fizettek be a költségvetésbe.

A "vasas" bűnszervezet 13 tagja ellen költségvetési csalás és más magánokirat-hamisítás miatt folyik nyomozás, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban - jelezte a bűnügyi igazgató.

A bűnszervezet vezetői által irányított gazdasági társaság a vasipari árucikkek tekintetében Kelet-Magyarország piacvezetőjének számított, és az illegális tevékenységéből adódóan a tisztességesen működő versenytársakhoz képest 10-15 százalékos árelőnnyel dolgozott - magyarázta az ezredes.

Hozzátette: a Szlovákiából nettó áron beszerzett vasipari árut - betonacélt, hengerelt lemezt, de munkagépeket is - itthon papíron egy strómancégekből álló számlázási láncon átfuttatva belföldön beszerzett, kedvező árú termékként adták el. A valóságban azonban a kamionok egyenesen a szervezethez tartozó cégek debreceni telephelyeire érkeztek, ahonnan az áru Tüzépekhez, építőipari vállalkozásokhoz került.

A minél nagyobb haszon érdekében, és hogy az áfát minél többször levonhassák, illetve visszaigényelhessék, ugyanazt a szállítmányt újra és újra betették a körforgásba. A számlázási láncolat végén lévő cégek egy részét hamis román személyazonosító okmányokkal, kizárólag a bűncselekmény elkövetésére alapították - ismertette Lengyel Tibor.

A bűnügyi igazgató emlékeztetett rá, hogy nyomozóik először májusban csaptak le a kiterjedt hálózatra, amelynek öt vezetője azóta előzetes letartóztatásban van. Hozzátette: a májusi akciót követő nyomozáson beszerzett információknak köszönhetően most négy megyében tartottak házkutatásokat, és további két férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

Mivel a bűnszervezet által elcsalt adó összege tovább emelkedett, a mostani akcióban - amelyben 42 helyszínen tartott összehangolt ellenőrzést 100 nyomozó, vám- és adóellenőr -, egymilliárd forintot meghaladó értékben foglaltak le többi között gépjárműveket, egy hajót, és zároltak lakásokat - mutatott rá az ezredes.

Elmondta azt is, hogy a bűnszervezetet irányító férfi Bács-Kiskun megyei illetékességű ügyvédjének titkos irodájából olyan bizonyítékok kerültek elő, amelyek arra utalnak, hogy az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak megpróbálták az eljárásban részt vevő személyeket befolyásolni, és a zárolt tárgyakat a végrehajtásból kivonni.

A mostani akcióval a teljes elkövetői kört sikerült felderíteni - közölte a bűnügyi igazgató.

Gyereket gázolt el a HÉV, nem jártak a szerelvények

Publikálás dátuma
2015.11.17. 09:48
Népszava fotó
A 15 éves áldozatot kórházba vitték, állapotáról egyelőre nincs információ. 

A baleset miatt reggel egy vágányon közlekedett a H5-ös HÉV Pomáz és Szentendre között. A gázolás a pomázi Magyar utcai átkelőnél történt - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.