Előfizetés

2 éves kisfiú került kórházba szén-monoxid-mérgezéssel

Három embert vittek szén-monoxid-mérgezés miatt kórházba kedden egy fővárosi lakásból - közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

Zalavári Borbála elmondta: a VII. kerületi Bethlen Gábor utcából bevitt két felnőttet és egy kisgyereket megfigyelésre tartották bent a kórházban; mindhárman enyhe fokú mérgezést szenvedtek. Az RTL Klub Híradója arról tudósított, hogy az apa mentette meg a két éves kisfiú életét.

Meghalt a Belügyminisztérium helyettes államtitkára

Hatvankét éves korában kedden elhunyt Simonné Berta Krisztina, a Belügyminisztérium (BM) európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára - tudatta a tárca.

A kormány honlapján olvasható életrajza szerint Simonné Berta Krisztina 1953. február 1-jén született Várpalotán. 1978-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogász végzettséget. 1971-1972-ben a Hungarotex Textilkülkereskedelmi Vállalatnál, majd 1978-ig a Shell Rt.-nél dolgozott külkereskedelmi ügyintézőként. 1978 és 1990 között a Rendőrtiszti Főiskolán volt adjunktus. 1990-ben került a Belügyminisztériumba. Itt 1997-ig ügyintéző, majd 1998-ig a nemzetközi főosztályon főosztályvezető-helyettes volt. 1998 és 2001 között a BM EU-integrációs irodájánál dolgozott, majd 2001 és 2006 között a tárca nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkári posztját töltötte be.

2006-ban a Miniszterelnöki Hivatal terrorizmusellenes nemzetközi koordinátoraként dolgozott, 2007 és 2010 között a Külügyminisztérium konzuli főosztályát vezette. 2010 óta töltötte be a BM európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkári posztját. Simonné Berta Krisztina 2004. május 1-jén átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2008. február 13-án pedig a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú Szolgálati Érdemkereszt (Verdienstkreuz 1. Klasse) elismerését kapta meg - olvasható életrajzában.

Dübörög Orbán roadshow-ja: újabb városnak ígért fűt-fát - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.11.17. 16:47
MTI Fotó: Varga György
Orbán Viktor tegnap még a Parlamentben, majd a köztévében is nyilatkozott, és mondta el kétszer a bevándorlás veszélyeit szinte szó szerint ugyanúgy - este már kiemelve a nemi erőszak növekedő kockázatait is - ma pedig már ismét az országot járja, hogy  a Modern városok program keretében újabb város, most épp Szombathely gyümölcsöző munkáját dicsérje. A miniszterelnök együttműködési megállapodást írt alá a polgármesterrel, majd többmilliárdos fejlesztéseket ígért Szombathelynek, uszodától és négysávos gyorsforgalmi úttól egészen egy új stadionig.

Orbán dicséretekkel kezdte sajtótájékoztatóját, szerinte a város jó kezekben lévő, jól vezetett, politikailag stabil, erős gazdaságú város, ezért a kormány garanciát lát arra, hogy a kapott forrásokat ésszerűen és helyesen használják fel fogalmazott  a miniszterelnök, majd kijelentette: Szombathely visszanyerte régi erejét, Magyarország egyik fontos gazdasági központjává vált az elmúlt években. Ehhez szükséges volt az, hogy a város csaknem húszmilliárd forintos adósságát az állam átvállalja, különben ez az adósság "agyonnyomta volna" a várost, hosszú ideig tartó adósrabszolgaságra kényszerített volna - dicsérte a kormány munkáját is a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök és Puskás Tivadar polgármester Szombathelyen. MTI Fotó: Varga György

Orbán Viktor miniszterelnök és Puskás Tivadar polgármester Szombathelyen. MTI Fotó: Varga György

Ezután már jött is az ígéretek zuhataga, Orbán még egy együttműködési megállapodást is kötött a várossal, melynek értelmében a kormány elősegíti egy multifunkcionális városi közszolgáltatási telephely kialakítását ipari területen, amihez 1,5 milliárd forint támogatást adnak. Felsorolása szerint segítséget nyújtanak Szombathely és a környező települések árvízvédelmének megoldásához, a dozmati árvízvédelmi tározó megépítésével. Ez egy többmilliárdos beruházás, amelynek a kormány a teljes költségét magára vállalja.

Megegyeztek arról, hogy mivel újabb munkaerőre van szükség a városban, lakásokat építenek azoknak, akik itt képzelik el az életüket. 

Van minek örülni a helyieknek. MTI Fotó: Varga György

Van minek örülni a helyieknek. MTI Fotó: Varga György

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a megállapodás értelmében támogatják a Gothard-kastély felújítását, ott egy zarándokszállás kialakítását, Schrammel Imre szobrászművész életművének méltó helyen való kiállítását, továbbá - ha kell ennek keretében, de ettől függetlenül is - a Szombathelyi Képtár felújítását.

A kormányfő tájékoztatása szerint a kormány további támogatást ígért a Szent Márton-tervhez, amelyre eddig már 2,5 milliárd forintot kapott a katolikus egyház és 2,5 milliárd forintot Szombathely önkormányzata, a második ütemben pedig további 5 milliárd forint áll majd rendelkezésre a városfejlesztési program végigviteléhez; ezen felül további anyagi támogatást nyújtanak a Szent Márton év programjainak megrendezéséhez is. Orbán Viktor közölte: segítséget kívánnak nyújtani ahhoz is, hogy az autóbusz-pályaudvart a városközpontból a vasútállomás mellé költöztessék.

MTI Fotó: Varga György

MTI Fotó: Varga György

És ha ez nem lenne elég, a Haladás sportkomplexum felépítésén túl támogatják az Illés Akadémia és a Király-sporttelep fejlesztését, valamint a városi uszoda és termálfürdő fejlesztésének harmadik ütemét is segítik majd kormányzati forrásokból. A 86-os főút négysávos gyorsforgalmi úttá fejlesztése Győr és Szombathely között a jövő év végéig befejeződik, sőt az új megállapodás szerint Szombathelyet Kőszeggel is összekötik, ezzel rácsatlakoznak az osztrák gyorsforgalmi úthálózatra. Ugyancsak folytatják a gyorsforgalmi útfejlesztést Zalaegerszeg irányába is - közölte a miniszterelnök.