Nőtt az államadósság

A hazai bruttó államadósság szeptemberben elérte a 25910 milliárd forintot. Ez az összeg a GDP 78 százaléka - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi jelentésében. 

Júliustól szeptember végéig mintegy 32 milliárd forinttal emelkedett az adósság. A forint erősödése nélkül ez a növekedés 92 milliárd forint lett volna. Az államháztartás nettó tartozása 22 955 milliárd forint volt, a GDP 69,1 százalékára csökkent szeptember végére a június végi 69,7 százalékról. A jegybank azt állította, hogy a háztartások pénzügyi helyzete is javult a harmadik negyedévben 472 milliárd forinttal, a GDP 5,5 százalékával, mert az előző negyedévesnél gyorsabban csökkentek a háztartások adósságai. 

Szerző

Súlyos hiányosságokat tártak fel az erdőgazdaságoknál

Publikálás dátuma
2015.11.17. 19:23
Illusztráció: Thinkstock
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzései sorozatos és rendszerszintű szabálytalanságokat tártak fel az állami erdőgazdaságoknál – jelentette be Domokos László, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Nem volt kellően elhatárolva az általuk kezelt állami vagyon és a saját vagyonuk, illetve a kezelésükben lévő vagyonelemek. Az ellenőrzés feltárta azt is, hogy a tulajdonosi joggyakorlók – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem szüntette meg a vagyonkezelési szerződésekkel kapcsolatban feltárt hiányosságokat és nem élt a kezelt vagyon használatára vonatkozó ellenőrzési jogával. Az ellenőrzések megállapításai alapján az ÁSZ a huszonkét állami erdőgazdaság esetében összesen huszonegy jelzést küldött a könyvvizsgálói kamarának, kettőt pedig az illetékes nyomozóhatóságnak – vélelmezett vagyoni hátrány miatt –, nyolcvanhét javaslatot pedig a munkajogi felelősség megállapítása miatt fogalmaztak meg.

Szerző
Frissítve: 2015.11.17. 19:27

Brüsszel kifogásolja a paksi beszerzéseket

Publikálás dátuma
2015.11.17. 19:19
FOTÓ: Népszava
Az Európai Bizottság megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, amikor közvetlenül, pályáztatás nélkül adtak megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére. 

A BruxInfo értesülései szerint a testület valószínűleg csütörtökön hivatalos felszólító levelet készül küldeni Budapestnek, amelyben a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére is fel kíván szólítani. Az értesülés éppen azon a napon érkezett, amikor Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tartott és azt jelezte, hogy két nyitott kérdés van Brüsszellel Paks ügyében, az egyik pedig éppen a beszerzési témát érinti. A másik a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat, amelynek eredményéről elvileg rövidesen döntés születhet a Bizottság egy másik főigazgatóságán.

Szerző