Előfizetés

Megkezdődött az EVM felszámolása - Hozzájutnak pénzükhöz a dolgozók

Megkezdődött az EVM Háztartásvegyipari és Kozmetikai Zrt. felszámolása, heteken belül pénzt kap a bérgarancia alapból és munkaügyi papírjaihoz is hozzájut az a nyolcvannál több ember, aki a cég tulajdonosainak tavaly év eleji eltűnése óta várja helyzetének rendezését - közölte a dolgozókat képviselő vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Az érdekképviselet a közleményében emlékeztet, hogy a budapesti cég - kihasználva a jog adta lehetőségeket - tavaly januárban állásidőre kényszerítette a dolgozókat. A munkavállalók akkor a VDSZ segítségével blokád alá vették a gyárat, hogy megakadályozzák a gépek elszállítását. A VDSZ tájékoztatása szerint a dolgozók azóta is állásidőn vannak, az elmúlt két évben pénzt nem kaptak, de még a papírjaikhoz sem jutottak hozzá, így azok sem tudtak elhelyezkedni, akiknek lett volna rá lehetőségük.

A közleményben Székely Tamás, a szakszervezet elnöke felidézte: a VDSZ tavaly tüntetést szervezett a tulajdonost képviselő ügyvédi iroda elé, továbbá számos feljelentést, beadványt nyújtott be az ügy kapcsán az igazságszolgáltatás különböző fórumain. Most végre megkezdődött a cég felszámolása, elsőként a dolgozók járandóságának kifizetése. A szakszervezet elnöke szerint elképzelhető, hogy még decemberben, de legkésőbb január elején megkapják a pénzüket az emberek, és a 85 munkavállaló közös megegyezéssel válik meg a cégtől.

A VDSZ hangsúlyozta, korábban is segítettek már ilyen ügyben, évekkel ezelőtt a piszkei papírgyárnál is hasonló eset történt. A szakszervezet elnöke elfogadhatatlannak tartja a történteket, főként azt, hogy a megoldásra évekig kellett várni. Javaslata szerint ismét a törvényhozáshoz kell fordulni, hogy a kiszolgáltatott helyzetbe került dolgozók számára a bérgarancia alap azonnal elérhető legyen - áll a közleményben.

Feltételezett háborús bűnösöket fogtak el Boszniában

Hat boszniai szerb férfit fogtak el szerdán Bosznia-Hercegovinában, akik a gyanú szerint az 1991-1995-ös délszláv háború idején háborús bűnöket követtek el az északnyugat-boszniai Kotor Varos területén - közölte a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) tájékoztatása alapján a Nezavisne Novine című boszniai újság a honlapján.

A gyanú szerint a férfiak 1992 és 1994 között magas katonai rangot viselve több mint ötezer bosnyákot és horvátot űztek el otthonaikból. Az akció során 300 embert meggyilkoltak, és több kínzás, visszaélés, rablás, erőszak és más bűncselekmény is hozzájuk köthető.

A boszniai háború volt a második világháború utáni legsúlyosabb európai katonai konfliktus, amely százezer halálos áldozatot követelt, és mintegy kétmillió embert kényszerített otthona elhagyására. Az akkor történteket a hágai Nemzetközi Törvényszék még mindig vizsgálja.

Az Európai Bizottság "bezárja a paksi pénznyelőt"

Publikálás dátuma
2015.11.18. 12:32
Fotó: Népszava
Azonnali hatállyal megtilthat minden, a paksi bővítéssel kapcsolatos beszerzést az Európai Bizottság a nemzetközi beruházási tender elhagyása miatt Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) európai parlamenti képviselője által kezdeményezett vizsgálat nyomán. A PM szerint a magyar társadalomra ráerőltetett, orosz érdekű projektért, és annak csődjéért is az Orbán-kormánynak kell vállalnia a felelősséget.

A magyar kormánynak nem volt joga pályáztatás nélkül az orosz Roszatomnak adnia a paksi bővítési beruházást - a Bruxinfo értesülései szerint ezt állapította meg Elzbieta Bienkowska, a Bizottságnak a belső piacok működéséért felelős biztosa abban az eljárásban, amelyet Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője kezdeményezett a nemzetközi tender elhagyása miatt. Az Európai Bizottság most az uniós közbeszerzési szabályok megsértésének minősítette a 2014 januárjában a magyar és a nemzetközi közvéleményt is meglepő lépést, és a paksi projekttel kapcsolatos összes beszerzés leállítására kötelezte a kormányt a vizsgálat befejezéséig. Jávor Benedek szerint a bizottsági döntés a paksi bővítéssel kapcsolatos másik uniós eljárás, a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálat kimenetelére is hatással lesz, hiszen egy uniós jogot sértő beruházás állami finanszírozására nem lehet brüsszeli jóváhagyást szerezni: egyre valószínűbb, hogy a titokban megkötött paktumon alapuló, orosz geopolitikai érdekeket szolgáló beruházást az európai jogrendszer keretein belül nem lehet megvalósítani. A bővítésre oktalanul elköltött milliárdokért, a magyar energiarendszer fejlődésének blokkolásáért, az egyoldalúan vállalt külpolitikai kockázatokért és hátrányokért ebben az esetben minden felelősség az atomprojektben vakon hívő Orbán-kormányt terheli. (forrás: pm.hu)

DK: állítsák le a paksi bővítést!

A Demokratikus Koalíció szerint Paks 2-nek minden magyar ember vesztese, az csak az oroszoknak és a Fidesz korrupt oligarcháinak éri meg - mondta a párt szóvivője szerdán. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: szomorú, hogy az Európai Uniónak kell megvédenie a magyarokat a saját kormányuktól, amely még a gyermekeinket és unokáinkat is eladósítja, hogy létrejöjjön a kettes blokk. A 10 milliárd eurós orosz hitel a magyar GDP tíz százaléka - emelte ki

LMP: a kormány nyilatkozzon, hozzányúlt-e már a beruházási hitelhez.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azokra a sajtóinformációkra hívta fel a figyelmet, amelyek szerint az összesen 10 milliárd eurós hitelkeretből az építkezés 2018-as megkezdéséig akár 310 milliárd forintot is lehívhatnak. Szerinte az idei és a jövő évi költségvetési előirányzattal együtt összesen 451 milliárd forintot költhet el a kabinet úgy, hogy az Európai Bizottság még "parkoló pályára" is teheti a beruházást.