Előfizetés

Káel Csaba 2021. március 16-ig marad a Müpa élén

Káel Csaba, a Müpa Budapest - Művészetek Palotája Nonprofit Kft. jelenlegi ügyvezetője vezetheti tovább az intézményt 2021-ig - erről döntött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a szakmai bizottság javaslatának figyelembe vételével.

Káel Csaba mandátuma 2016. március 17. napjától 2021. március 16-ig szól. A felkért szakmai bizottság - nyolc tag részvétele mellett - a jelenlegi ügyvezető pályázatát nyolc igen szavazattal egyhangúlag támogatottnak minősítette - olvasható a kormány.hu-ra november 17-én felkerült dokumentumban.

Riasztották a Gripeneket egy török gép miatt

Egy török repülőgép miatt csütörtök délelőtt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Közleményük szerint egy B 737 típusú repülőgép - amely repülési terve szerint Törökországból Hollandiába tartott - nem vette fel a polgári légi irányítással a kapcsolatot. Ezért a Magyar Honvédség légi hadműveleti központja riasztotta a készültségi szolgálatban lévő magyar Gripeneket. A Gripen pilótája a feladat sikeres végrehajtása érdekében engedélyt kapott a hangsebesség átlépésére, és arra, hogy mihamarabb igazoltassa a török repülőgépet. Mint írták, a hangsebesség átlépése során hangrobbanást lehetett hallani Székesfehérváron és körzetében.A feladat végrehajtása közben a török repülőgép felvette a rádiókapcsolatot, a magyar harci gép pedig visszatért a bázisrepülőtérre - olvasható a HM közleményében.A hosszú élet titka

Azt kérdezi a beteg az orvosától, mit tegyen, hogy hosszú élete legyen? Az orvos gondolkodik, majd azt feleli: ne igyon, ne dohányozzon, ne nőzzön és ne is kávézzon. A beteg arca felderül. Ha ezt betartom, hosszú életű leszek? Nem tudom, feleli a doktor, de hogy nagyon unja majd, az biztos.

Tegnap óta azonban zavarban vagyok. Azt olvastam, hogy akik gyakran kávéznak, azok jóval hosszabb életre számíthatnak, mint azok, akik nem. Az Amerikai Kardiológiai Társaság kutatására hivatkoznak, akik letették a nagy esküt, hogy a legtöbbet kávézók közül (ez napi öt csészénél is több kávét jelent) 12 százalékkal kevesebben haltak meg, mint akik nem kávéznak. Három évtizedig tartó kutatás eredményeként jutottak erre a megállapításra, ráadásul több mint 200 ezer egészségügyi dolgozót (orvost, nővért, szakembert) vontak be a kísérletbe. A summázat: a sok kávét ivók nagyobb eséllyel maradtak életben a kutatás végéig.

Nekem kicsit gyanús volt ez a dolog, de mégsem vitatkozhatok a tudománnyal. Csóváltam a fejem, amikor kiderült, hogy a résztvevők között voltak cukorbetegek és olyanok is, akiknek magas a vérnyomása, de ez kicsit feldobott, mert ez utóbbiak közé tartozom magam is. Hosszú a „bakancslistám”, sok célom van még az életben, ezért azonnal hozzá is láttam életesélyeim javításához. Tegnap egyenesen hat kávéval indítottam, igaz, keveset aludtam, ma is már a negyediknél tartok. Kicsit furcsán érzem magam… szédülök, a fejem majd szétpattan…

Most látom csak: 35 ezren a vizsgálat vége előtt meghaltak. Nem írják, mi miatt. Lehet, hogy nekik is magas vérnyomásuk volt?