Túszdráma Maliban - A Boko Haram áll a háttérben?

A bamakói terrortámadásnak lehet köze a párizsi merényletekhez, egyelőre azonban nincs erre bizonyíték, meg kell várni, hogy kiderüljön, pontosan kik álltak az afrikai túszejtés mögött - jelentette ki Magyarország tiszteletbeli mali konzulja az M1 aktuális csatornán péntek délután.

Mamadou Sidibé elmondta, hogy mivel a terroristák afrikai akcentussal beszélték az angol nyelvet, feltételezések szerint nigériaiak lehettek, akik a Boko Haram szervezet tagjai. A tiszteletbeli konzul úgy tudja, Maliban jelenleg nyolc magyar tartózkodik, közülük hatan katonák. Magyar turisták ritkán fordulnak meg az országban.

Mamadou Sidibé kiemelte, hogy a terrortámadás helyszínéül szolgáló szálloda Bamako legnagyobbja. Egy ötcsillagos hotel, amely az üzleti központban helyezkedik el. Hangsúlyozta, hogy nemrég járt Bamakóban, és a várost biztonságosnak találta. A településen külföldiek szórakoztak, a terrortámadásnak nem volt előjele. Magyarországnak Maliban nincs diplomáciai képviselete, csak tiszteletbeli konzulja, ő jelenleg Veszprémben van, ott érte el a tévécsatorna - hangzott el az M1 adásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, legutolsó információik szerint az áldozatok, túszok között nincsenek magyarok, információt, segítséget az algíri nagykövetségtől lehet kérni.

Szerző

Túszdráma Maliban - 27 ember halt meg

Publikálás dátuma
2015.11.20. 18:38
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Az AFP úgy tudja, 27 holttestet talált a szállodában a rendőrség. Mali biztonsági minisztere szerint a fegyveresek már nem tartanak maguknál több túszt - írja az index.hu.

Fegyveresek támadtak egy bamakói hotelre Maliban, és a hotel üzemeltetője szerint legalább 170 embert túszul ejtettek. A mali katonák ostrom alá vették a hotelt, szemtanúk szerint heves tűzharc zaját lehet hallani az épületből, írja a Reuters. A támadók számáról még mindig nem tudni biztosat. Az egyik tábornok a New York Timesnak 4-5 lehetséges támadóról beszélt, míg korábban két, de tíz fegyveresről is érkeztek hírek.

A mali rendőrség, katonaság és az ENSZ-békefenntartói mellett francia és amerikai különleges erők is a helyszínen vannak, ők a túszok biztonságba helyezésében segítenek.

Az egyik kiszabadított túsz arról beszélt a Reutersnek, hogy a támadók angolul beszéltek egymás közt. Egy másik kiszabadított túsz szerint a támadás elején az Allah Akbar kiabálással kezdtek lövöldözni.

A teljes cikket itt olvashatja!

A terrortámadásnak lehet köze a párizsi merényletekhez

A bamakói terrortámadásnak lehet köze a párizsi merényletekhez, egyelőre azonban nincs erre bizonyíték, meg kell várni, hogy kiderüljön, pontosan kik álltak az afrikai túszejtés mögött - jelentette ki Magyarország tiszteletbeli mali konzulja az M1 aktuális csatornán péntek délután, közölte az MTI.

Mamadou Sidibé elmondta, hogy mivel a terroristák afrikai akcentussal beszélték az angol nyelvet, feltételezések szerint nigériaiak lehettek, akik a Boko Haram szervezet tagjai. A tiszteletbeli konzul úgy tudja, Maliban jelenleg nyolc magyar tartózkodik, közülük hatan katonák. Magyar turisták ritkán fordulnak meg az országban - tette hozzá.

Mamadou Sidibé kiemelte, hogy a terrortámadás helyszínéül szolgáló szálloda Bamako legnagyobbja. Egy ötcsillagos hotel, amely az üzleti központban helyezkedik el. A tiszteletbeli konzul hangsúlyozta, hogy nemrég járt Bamakóban, és a várost biztonságosnak találta. A településen külföldiek szórakoztak, a terrortámadásnak nem volt előjele.

Magyarországnak Maliban nincs diplomáciai képviselete, csak tiszteletbeli konzulja, ő jelenleg Veszprémben van, ott érte el a tévécsatorna - hangzott el az M1 adásában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, legutolsó információik szerint az áldozatok, túszok között nincsenek magyarok, információt, segítséget az algíri nagykövetségtől lehet kérni.

Szerző

Merkelnek feladták a leckét

Kongresszusi határozatban követeli a bajor konzervatív CSU a menekülthullám korlátozását és a Németországban befogadható menekültek maximális számának megjelölését. A párt elnöksége által a kongresszus elé terjesztett határozati javaslatot a csaknem ezer küldött egy ellenszavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadta el pénteken Münchenben.

A bajor fővárosban pénteken kezdődött kongresszuson az első napirendi pontok között fogadták el a határozatot, kész helyzet elé állítva Angela Merkel kancellárt, a testvérpárt CDU elnökét, aki kora este beszédet mond a tanácskozáson.

Az elfogadott dokumentum Szükségünk van egy felső határra című fejezetében az áll, hogy Németország nem tudja egyedül viselni "a világ menekültáradatainak" terhét, ezért a nemzetközi közösségnek kontingenseket kell kialakítania, és a létszámkeretekbe bekerülő menekülteket méltányosan el kell osztania.

Főleg az arab államoktól van szükség nagyobb áldozatvállalásra, az Európai Unióban pedig ki kell alakítani "állandó menekültkontingenseket", és a menekültek elosztását szolgáló "állandó kvótákat" - áll a kongresszusi határozatban.

Merkel a CSU kongresszusán is elutasította a testvérpárt követelését 

Nem lehet egyoldalúan, "nemzeti" szinten megállapított felső határ bevezetésével megbirkózni a sok menekült miatt keletkezett kihívással - mondta Angela Merkel német kancellár, a konzervatív CDU elnöke pénteken Münchenben a CSU kongresszusán, ismét elutasítva a bajor testvérpártnak azt a követelését, hogy Németország jelölje meg előre, mennyi menekültet fogad be jövőre.

Angela Merkel a CSU-s küldöttek többsége által udvariasan, de lelkesedés nélkül fogadott beszédben kiemelte, hogy csökkenteni kell a menekültek számát, de szerinte ezt csak azzal lehet elérni, ha egyszerre három szinten, nemzetállami, európai uniós és nemzetközi szinten tesznek érte.

A nemzetállami szintű intézkedésekről szólva összefoglalta a kormány eddigi menekültügyi reformintézkedéseit, egyebek között kiemelve, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőket minél gyorsabban haza kell szállítani, és rámutatva, hogy a bajor-osztrák határon jelentősen javult a helyzet, a menedékkérők beléptetése sokkal rendezettebben halad, mint akár néhány hete.

A válságkezelés európai uniós szintjével kapcsolatban kiemelte, hogy gondoskodni kell a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztásáról, a külső határok biztosításáról és az uniós menedékkérő központok, az úgynevezett hot spotok kialakításáról. Hangsúlyozta, hogy ezeknek az intézményeknek nemcsak a menedékkérők regisztrációjában van szerepük, hanem a menekültként elismert kérelmezők elosztásában és az elutasított kérelmezők hazatelepítésében is.

A válságkezelés nemzetközi vetületeiről szólva hangsúlyozta, hogy meg kell osztani a válság terheit az EU és Törökország között, és az "illegális migrációt legális migrációval" kell felváltani. A nemzetközi közösségnek a válságot kiváltó okok megszüntetése céljából békét kell teremtenie Szíriában, küzdenie kell az iszlamista terror ellen, javítania kell a Szíria térségében élő menekültek helyzetét, Afganisztánban pedig biztonságos övezeteket kell kialakítania, hogy az ázsiai ország polgárainak ne kelljen elmenekülniük hazájukból.

A menekültválság a globalizáció és a digitalizáció folyamatának közepette jelentkező, "21. századi kihívás", amelyet az uniós alapértékek, a szabadság és a szolidaritás megőrzésével kell kezelni. Ezt a célt pedig nem lehet elérni nemzetállami "bezárkózással és semmittevéssel" - mondta Angela Merkel. A "mega-kihívással" úgy kell megbirkózni, hogy az Európai Unió ne szenvedjen el maradandó sérülést, és erősebben lábaljon ki a válságból, mint ahogy belekerült - emelte ki a német kancellár. Hozzátette, hogy "egyoldalú, nemzeti szintű" felső határra alapozott megoldástól eltérően az általa javasolt eljárással úgy lehet csökkenteni a menekültek számát, hogy az "mindenki érdekét" szolgálja.

Angela Merkel jóval kevesebb és rövidebb ideig tartó tapsot kapott a nagyjából ezer CSU-s küldöttől, mint ahogy az eddig megszokott volt a pártszövetség történetében az ilyen helyzetben, azaz a testvérpárt elnökének kongresszusi köszöntője közben.

Számos küldött a CDU/CSU ifjúsági szervezetének bajor tagszervezete (Junge Union Bayern) által készített transzparenseket emelte a magasba. Több különböző transzparens volt látható, az egyiken az állt, hogy "Korlátozzuk a bevándorlást", egy másikon pedig az, hogy "Vezessük be a tranzitzónákat". Az egyik küldött két A4-es papírlapot maga elé tartva tiltakozott, a lapokon öles nyomtatott betűkkel az állt, hogy "Merkel kifelé" (Merkel raus).

A kancellár a beszédét azzal kezdte, hogy szívesen jött el a testvérpárt kongresszusára. Erre az egyik küldött a Spiegel Online hírportál szerint azt mondta: "ez volt az első hazugság".

Angela Merkel beszéde után Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke felment hozzá a színpadra, átvette tőle a szót és gratulált neki kancellárrá választása tízedik évfordulója (november 22.) alkalmából. Mint mondta, az utóbbi tíz év tíz nagyon jó év volt Németországnak.

Ugyanakkor Horst Seehofer a testvérpárt elnökének jelenlétében leszögezte, hogy a CSU továbbra is ragaszkodik a felső határ kijelöléséhez. A küldöttek ezt viharos tapssal jutalmazták. Hozzátette: az ügyben további egyeztetések következnek, és reményei szerint sikerül közös álláspontot kialakítani a menekültválság kezeléséről. "Angela Merkel és Horst Seehofer eddig mindig talált megoldást. Ha ez a mottód, kedves Angela, akkor szívesen látunk" - mondta a CSU elnöke.

A CSU kongresszusa szombaton folytatódik, a második, befejező napon beszédet mond Horst Seehofer és tisztújítást tartanak az elnökségben. A pártelnöki tisztségre Horst Seehofer az egyedüli jelölt.

Szerző
Frissítve: 2015.11.20. 21:59