Medgyessy Péter díjat kapott a keleti nyitásért

Publikálás dátuma
2015.11.20. 21:03
Medgyessy Péter volt miniszterelnök (b2) és Csen Huaj-jü, a Bank of China ZRt. elnök-vérigazgatója (j2), miután átvette a Magyar
 Magyarország Kína európai gazdasági expanziójának hídfőállása, a két ország közti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 66 évben most a leghatékonyabb az együttműködés - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kínai-magyar barátságért kitüntető díj átadásán a Parlamentben pénteken.

A keleti nyitás nem új keletű dolog. A rendszerváltás óta szinte minden kormány számára fontos volt a Kínával folytatott gazdasági együttműködés elmélyítése - tette hozzá a miniszter. "Azon dolgozunk, hogy minél több kínai vállalat fektesse be ide a tőkéjét és a bizalmát" - mondta Szijjártó Péter.

Az elismerést Medgyessy Péter, a 2002-ben megalakult szocialista-szabad demokrata kormány miniszterelnöke, aki - mint Szijjártó Péter mondta - maga is sokat tett és tesz a kínai-magyar kapcsolatok fejlesztéséért és Csen Huaj-jü, a Bank of China Zrt. elnök-vezérigazgatója kapta.

Szerző

Bezár az árutőzsde két hétre

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Zrt. áruszekciójának idei utolsó kereskedési napja december 18. péntek, míg a jövő évi első kereskedési nap január 4. hétfő lesz - az erről szóló határozat pénteken jelent meg a BÉT honlapján.

A határozatot - az üzletszabályzat részét alkotó kereskedési szabályokra hivatkozva - a BÉT vezérigazgatója hozta és tette közzé.

Szerző

Illegális bevándorló zöldségeket fülelt le a Nébih

Publikálás dátuma
2015.11.20. 13:50
Illusztráció/Thinkstock
Egy nyíregyházi zöldség-gyümölcs kereskedőnél ellenőriztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, az út menti árusítóhelyen összesen mintegy 10 tonna burgonyát, vöröshagymát és almát kellett hatósági zár alá vonni, mivel eredetüket nem tudta igazolni a kereskedő - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A szakemberek lakossági bejelentés alapján tartottak ellenőrzést a múlt héten az út menti árusítóhelyen. A burgonya, vöröshagyma és alma tételek mindegyike jelöletlen volt, egy részük a minőségi előírásoknak sem felelt meg. Az áru eredetét a tulajdonos nem tudta igazolni - így például nem tudni, hogy a terményeket mikor és milyen növényvédő szerekkel kezelték,-a Nébih tájékoztatása szerint ezért a hatóság elrendelte a tételek zárolását és megsemmisítését.

Bár a kereskedő rendelkezett őstermelő igazolvánnyal, saját előállítású árut egyáltalán nem találtak az ellenőrök a helyszínen. Jelentős mennyiségben akadt viszont import áru, köztük déligyümölcs is az árukészletben. A feltárt hiányosságok miatt a kereskedő őstermelői igazolványát a megyei szakemberek a helyszínen bevonták, így tevékenységét nem folytathatja.
A kereskedő ellen hatósági eljárás indult, százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat - közölte a Nébih.

Szerző