Tizenhét festményt loptak el egy veronai múzeumból

Tizenhét festményt, közöttük Tintoretto, Mantegna és Rubens alkotásait lopták el egy veronai múzeumból.

A Veronában levő Museo Civico di Castelvecchio városi múzeum pénteken jelentette be, hogy csütörtök este fegyveres rablók hatoltak be a múzeum épületébe és értékes festményeket vittek el. Az első közlésekkel szemben, nem tizenöt, hanem tizenhét képet loptak el. Egyes festményeket kiszedték a keretükből és összetekerték, másokat kerettel együtt vitték el.

Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett álarcos, fegyveres rablók közül ketten a bejáratnál álló biztonsági embert arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.

A bűnözők ismerték a múzeumot és tudták, mit akarnak elvinni - közölte Flavio Tosi veronai polgármester, aki szerint a rablók megbízóknak dolgoztak.

Többek között Tintoretto öt művét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait vitték el: a tizenhét képből több remekműnek számít. A képeket a biztonsági ember gépkocsijával vitték el, majd erről egy másik autóba szálltak át.

A képrablókat az olasz csendőrség speciális műkincsvédelmi egysége keresi. A festmények teljes értéke 10-15 millió euró (3-4,5 milliárd forint) között mozog.

Szerző

Két embert gázoltak el a Vajda Péter utcában

Két embert gázolt el egy autó a VIII. kerületi Vajda Péter utcában péntek este.

A Könyves Kálmán körút felől az Orczy tér irányában haladt egy személygépkocsi, mikor elgázolt két embert, akik kiszaladtak a Vajda Péter útra - közölte az ORFK sajtóügyelete. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a baleset helyszínéről egy hatvan év körüli nőt és egy valamivel fiatalabb férfit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A baleset környékén a forgalom rendőri irányítás mellett folyamatos.

Szerző

Kiürítettek egy iskolát Pécsett

Kiürítették a pécsi Jókai Mór Általános Iskolát egy időre pénteken, mert az intézmény szertárában brómoldat ömlött ki - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közlemény szerint a tűzoltók gondoskodtak az egy deciliter brómoldat semlegesítéséről, összetört üvegének megsemmisítés előtti szakszerű tárolásáról és a helyiségek szellőztetéséről.

Az iskolát több mint 650 embernek kellett elhagynia, az intézményben csak azután folytatódhatott az oktatás, hogy a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és a mobil labor munkatársai megállapították: a veszélyes anyag koncentrációja már nem haladja meg az egészségre káros határértéket - tették hozzá.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság utalt rá, hogy a brómoldat erősen maró anyag, súlyos bőr-, szem- és légúti sérülést okozhat. Emellett veszélyes gőzöket bocsát ki, belélegezve, bőrön át felszívódva mérgező lehet.

Szerző