Előfizetés

Elfoghatták a párizsi helyszíneket feltérképező terroristát

A török rendőrség őrizetbe vette egy marokkói származású belga férfit azzal a gyanúval, hogy ő lehetett az, aki az Iszlám Állam számára feltérképezte az egy hete Párizsban elkövetett terrortámadások kiválasztott helyszíneit – jelentette szombaton a Dogan török hírügynökség - írja az mno.hu.

A 26 éves Ahmet Dahmanit a tengerparti Antalya egyik luxusszállodájában vették őrizetbe – adta hírül a Dogan, forrásainak megnevezése nélkül. A jelentés szerint két másik, szíriai férfit egy közeli országúton fogtak el. Őket azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy az Iszlám Állam küldte őket Szíriából, hogy biztosítsák Dahmani biztonságos átjutását a török–szíriai határon, és éppen találkozni készültek marokkói származású belga férfival.

A török rendőrség terrorellenes részlege akkor figyelt fel Dahmanira, amikor egy repülőjárattal Antalyába érkezett, s követték őt a város Manavgat kerületében lévő luxushotelbe – írta a Dogan hírügynökség. Törökország a jelek szerint átjáróházként szolgált a párizsi terrorcselekményeket elkövető iszlamisták számára.

Terrorveszély - Marad a legmagasabb szintű riasztás Brüsszelben - Videó

Publikálás dátuma
2015.11.21. 10:03
Illusztráció. Fotó:Thinstock
A legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban, Brüsszelben, egy küszöbön álló veszélyre hivatkozva - közölte szombaton a Fenyegetésértékelési Elemző Testület. Párizshoz hasonló támadásról kaptak híreket - tájékoztatott később a belga kormányfő. Nemcsak a pályaudvarok védelmével és a metró leállításával járt a mostani terrorellenes védekezés is, a belga repterek védelmét is megerősítették. A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur gyakorlatilag fél Brüsszelt bezáratta. Folytatódik a a hajtóvadászat. Marad a riasztási szint - jelentette belga válságközpont.

Egyelőre marad a legmagasabb terrorfenyegetettségi szint Brüsszel térségében - jelentette belga válságközpont Twitter-üzenetére hivatkozva vasárnap délelőtt a Reuters hírügynökség. Szombat hajnalban lépett életbe a most aktuális biztonsági fokozat Brüsszelben, és eredetileg úgy volt, hogy vasárnap délutánig marad, de szombat délután a belga belügyminiszter, Jan Jambon azt mondta, akár hosszabb időre is ebben a különleges készültségi helyzetben maradhatnak - írta a Le Soir.

A belga fővárosban az üzletek és bevásárlóközpontok továbbra is zárva tartanak, ahogy a mozik és a múzeumok sem fogadnak látogatókat.

A La Libre Belgique című a napilap - a France Info francia hírcsatornára hivatkozva - vasárnap azt írta, hogy a belga rendőrség már tíz gyanúsítottat keres, akik az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a múlt pénteki párizsi akciók voltak.

Az első számú körözött belga állampolgár, a hét helyszínen elkövetett párizsi támadások egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam, aki még szökésben van, a Skype internetes kommunikációs hálózaton arról beszélt egyik barátjával még a múlt héten, hogy Szíriába akar menekülni - írta a La Libre Belgique az amerikai ABC News hírtelevízióra hivatkozva. A beszélgetésben barátja segítségét kérte a szökés előkészítéséhez. Egy belga tévé megszólaltatta Salah Abdeslam sofőrjének ügyvédjét. Carine Couquelet elmondta, hogy ügyfelét Hamza Attounak hívják, és Belgiumba autózott Párizsból a támadás után Abdeslammal. A férfi látta, hogy Abdeslamon túl nagy kabát volt. A kabát alatt robbanószerekkel megrakott mellény volt. Azt is elmondta, hogy a rendőrök háromszor is megállították az autót, de elengedték őket. 

Az ISIS ellen harcot hirdető Anonymous hekkercsoport szombaton azt állította (később cáfolták): bizonyítékuk van rá, hogy az Iszlám Állam vasárnap terrorakciókat tervez Párizsban, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Libanonban és Olaszországban.

Az Iszlám Állam videóüzenetében újabb Párizs elleni támadással fenyeget. 

Párizsihoz hasonló támadásról kaptak hírt a belgák

A belga miniszterelnök, Charles Michel szombaton arról beszélt a biztonsági tanács ülésén, hogy a párizsihoz hasonló támadásokról kaptak híreket - írja az Index. "A lehetséges célpontok között voltak bevásárlóközpontok, a tömegközlekedés és a nagy tömegesemények. Több helyen, több támadó által elkövetett merénylet fenyegette az országot" - mondta.

Robbanóanyagok Molenbeekben?
A Dernière Heure azt írta, hogy Molenbeekben egy házkutatásban még az éjjel robbanóanyagokat és veszélyes vegyszereket foglaltak le a rendőrök. Az ügyészség hivatalosan viszont csak annyit közölt ugyanerről a házkutatásról, hogy robbanószert nem, de néhány fegyvert viszont találtak.

Biztonsági okokból ennél többet nem árulnak el. A boltokat katonák őrzik, lefújták a nagyobb eseményeket. A belga miniszterelnök a nemrég tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nemcsak a pályaudvarok védelmével és a metró leállításával jár a mostani terrorellenes védekezés is, de a belga repterek védelmét is megerősítik. 

A Le Soir azt írta, hogy a brüsszeli főpályaudvaron, a Midin nagy a rendőri készültség. Erről a pályaudvarról indulnak a Thalysok, azok a szupergyors vonatok, amik Németországgal, Franciaországgal és Hollandiával kötik össze Belgiumot. A tömeget kordonok között terelika pályaudvaron, a bőröndök egy részét pedig átkutatják.

Vegyvédelmi ruhákat loptak
Vegyvédelmi ruhákat loptak el egy párizsi kórházból (Telegraph). Megerősítették a párizsi víztározók védelmét, miután Manuel Valls francia miniszterelnök bejelentette: nem lehet kizárni, hogy a terroristák vegyi fegyverekkel próbálkoznak. A francia vízműveket a honvédelmi minisztérium értesítette a vegyvédelmi ruhák ellopásáról, valamint arról is, hogy növeljék meg a biztonsági személyzet létszámát.

Brüsszel egyik keleti kerületében, Etterbeekben evakuálták az embereket egy sportközpont és uszodából. Egyelőre nem tudni többet. A Brüsszellel közvetlenül szomszédos északi kisvárosban, a 40 ezer lakosú Vilvoordéban is a legmagasabb szintűre emelték a terrorfenyegetettség szintjét - írja a belga lap.

A brüsszeli polgármester, Yvan Mayeur azt kérte, hogy a népszerű helyeken lévő üzletek és bevásárlóközpontok zárjanak be. Meg is nevezett területeket. Gyakorlatilag a teljes belváros (Pentagone) területén lévő boltok bezárását kérte, de a külsőbb részeke olyan népszerű vásárlóutcák, mint az Avenue Louise vagy a Chaussée d'Ixelles boltjai bezárását is kérte. Ezen kívül sportlétesítmények, mozik és egyéb kulturális létesítmények bezárását is kérte. Az egyik külső kerületben, Woluwe-St-Lambert-ben gyakorlatilag mindent bezáratott.  Egy nagy csoport kivételével: egyelőre a kocsmák és az éttermek nyitva tarthatnak.

... és akik ellenálltak

  • Brüsszel egyik kerületében, Saint Josse-ban található a közepes méretű, Le Public nevű színház, aminek a vezetője úgy döntött, hogy a figyelmeztetések és felszólítások ellenére megtartja a szombat esti előadását. „Úgy döntöttünk, hogy nem engedjük, hogy a terrorizmus akadályozza az életünket." (Le Soir)

  • A Jupiker Pro League, a belga első osztályú labdarúgó-bajnokság délelőtt bejelentette, hogy az eheti forduló hátralevő hét meccsét lejátsszák a hétvégén. Természetesen maximális biztonsági intézkedések mellett, és amennyiben úgy értesülnek a hatóságoktól, hogy mégis le kell fújni valamelyik meccset, akkor megteszik. (L'Echo) Délután először azt jelentették be, hogy az Anderlecht-Lokeren elmarad, később pedig azt, hogy a Charleroi-Mouscron-Péruwelz is.

  • A Cinéma Galeries is azok közé a szervezetek közé tartozik, amelyek úgy döntöttek, hogy a kormányzati kérés ellenére nem zárnak be.

A legmagasabbra emelték a terrorfenyegetettség mértékét

A belga belügyminiszter felügyelete alatt álló testület tájékoztatása szerint a helyzet újabb elemzését követően jutottak erre a következtetésre. Ennek megfelelően Brüsszel körzetében "nagyon komoly" a terrorfenyegetettség mértéke. Ez a szint közvetlen veszélyt is jelent.

A hatóságok szombatra és vasárnapra a metró teljes hálózatát lezárták a forgalom elől. Az RTBF belga rádió híradása szerint a villamos- és buszjáratok ugyanakkor továbbra is üzemelnek majd.

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) november 17-én Belgium egész területén a korábbi kettes fokozatról emelte a "komoly" fokozatra a terrorfenyegetettség szintjét. Ezt Brüsszelben most tovább emelték a negyedikre.

Az intézkedés néhány órával azt követően lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett személyt a Párizsban november 13-án történt, 130 halálos áldozatot követelő terrormerényletekkel összefüggésben.

Az OCAM felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy kerüljék el azokat a helyeket, ahol nagyobb számban csoportosulnak emberek, ezek között említették a pályaudvarokat és reptereket, valamint a különböző zenei rendezvényeket, koncerteket, a közösségi közlekedési eszközöket, továbbá a nagy bevásárló központokat. A testület egyben kérte a lakosságot, hogy segítsék a biztonsági ellenőrzések végrehajtását. Az ország többi területén maradt a harmadik szintű besorolás - közölte az OCAM.

Elfogtak egy belga férfit - Ő térképezhette fel a párizsi helyszíneket

A török rendőrség őrizetbe vette egy marokkói származású belga férfit azzal a gyanúval, hogy ő lehetett az, aki az Iszlám Állam számára feltérképezte az egy hete Párizsban elkövetett terrortámadások kiválasztott helyszíneit – jelentette szombaton a Dogan török hírügynökség.

A 26 éves Ahmet Dahmanit a tengerparti Antalya egyik luxusszállodájában vették őrizetbe – adta hírül a Dogan, forrásainak megnevezése nélkül. A jelentés szerint két másik, szíriai férfit egy közeli országúton fogtak el. Őket azzal gyanúsítják a török hatóságok, hogy az Iszlám Állam küldte őket Szíriából, hogy biztosítsák Dahmani biztonságos átjutását a török–szíriai határon, és éppen találkozni készültek marokkói származású belga férfival.

Fotó: Thinkstock

Fotó: Thinkstock

Az orosz légierő "Párizsért" feliratú bombákat dobott le Szíriában

Az orosz légierő "Párizsért" és "Népünkért" feliratokkal ellátott bombákkal támadta az Iszlám Állam szíriai hadállásait - derült ki az orosz védelmi miniszter pénteki tájékoztatásából, valamint az állami orosz tévé beszámolójából.

A híradóban sugárzott felvételen látható volt egy orosz katona, aki fekete festékkel ezeket a feliratokat festette azokra a bombákra, amelyekkel később a harci gépek bevetésre indultak Szíriában.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Twitter közösségi médiaplatformon az írta, hogy a Hmejmim orosz légitámaszpont pilótái és műszaki katonái a "Népünkért", valamint "Párizsért" feliratokkal üzentek légi úton a terroristáknak.

A védelmi miniszter egy másik üzenetében azt írta, hogy "az orosz hadsereg erői megtorló légi műveletet folytatnak". Hozzátette egyben, hogy az oroszok akcióikat egyeztetik a francia erőkkel.

Az ENSZ felhatalmazást adott a katonai beavatkozásra az IÁ ellen

Az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

Az egy héttel a párizsi terrortámadások után, francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira. Oroszország, amely támogatta a franciák által benyújtott határozatot, szerdán maga is egy tervezetet terjesztett elő, ezt azonban ezúttal nem vitatta meg a BT. Nyugati diplomaták szerint az orosz dokumentum túlságosan széleskörűen határozta meg a terrorizmust és megengedte volna a szíriai kormány hatalmon maradását.

Döntöttek - Erősebben védi külső határait az EU

Az Európai Bizottság az év végéig javaslatot tesz a schengeni szerződés reformjára - erről állapodtak meg az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei péntek, a párizsi terrortámadás miatt összehívott, brüsszeli rendkívüli tanácskozásukon. A módosított szabályozás lehetővé tenné Európa valamennyi külső határán minden beutazó, még az uniós polgárok szisztematikus és kötelező ellenőrzését - közölte Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Pénteken egyezség született a légi utasok személyi adatainak kezeléséről, valamint a fegyvercsempészek elleni fokozott fellépésről is "Erőteljes, operatív döntéseket hoztunk" - mondta Cazeneuve , és úgy vélekedett, hogy az intézkedések hatása már az év vége előtt meg fog mutatkozni.

Lásd még:  Párizs: A gyász és eltökéltség hete

Az ENSZ kilövési engedélyt adott az Iszlám Államra

Az Iszlám Állam (IÁ) és az an-Nuszra Front szélsőséges csoportok elleni katonai erő alkalmazására feljogosító, egyhangú terrorelhárítási határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

Az egy héttel a párizsi terrortámadások után, francia kezdeményezésre elfogadott határozat arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy hangolja össze erőfeszítéseit a terrorizmus jelentette globális fenyegetés ellen, akadályozza meg a külföldi fegyveresek áramlását és csapjon le a terroristák pénzügyi hálózataira. Oroszország, amely támogatta a franciák által benyújtott határozatot, szerdán maga is egy tervezetet terjesztett elő, ezt azonban ezúttal nem vitatta meg a BT. Nyugati diplomaták szerint az orosz dokumentum túlságosan széleskörűen határozta meg a terrorizmust és megengedte volna a szíriai kormány hatalmon maradását.

Oroszország szerint az általa szorgalmazott határozat blokkolása politikai rövidlátásra vall, ezért továbbra is törekedni fog annak elfogadtatására. A világszervezet legfontosabb biztonságpolitikai döntéshozó szerve Párizs indítványát azt megelőzően szavazta meg, hogy Francois Hollande a jövő héten diplomáciai kampányba kezd a nagyhatalmak az Iszlám Állam elleni fellépésének egyesítésére. A francia elnök kedden Washingtonban, csütörtökön pedig Moszkvában tárgyal majd.