Három településen lesz időközi választás

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás: helyi képviselőket és polgármestereket választanak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpaládon azért kell időközi választást tartani, mert a község tavaly októberben megválasztott vezetője, Gyurkó András augusztusban elhunyt. A voksoláson több mint 600 választópolgár szavazhat. A polgármester-választáson hat jelölt indul.

Tolna megyében két településen is lesz időközi választás.

Decsen polgármestert és hattagú képviselő-testületet is választanak, mert a testület augusztusban feloszlatta magát. A polgármester-választásra három független jelöltet vettek nyilvántartásba, a képviselő-testületi választáson pedig 17 jelölt indul. A választáson több mint 3300-an szavazhatnak.

Dúzson azért kell voksolniuk a helyieknek, mert az augusztusi időközi polgármester-választáson szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között. Augusztusban azért tartottak időközi választást, mert Dúzs korábbi első embere, Ignácz István május elején lemondott tisztségéről. A választáson egy jelölt indul a polgármesteri székért, a voksoláson több mint 200 dúzsi választópolgár vehet részt. Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet.

Szerző

Ha öné ez az öt szám, rúgja ki a főnökét hétfőn

Publikálás dátuma
2015.11.21. 20:37
Fotó:Thinkstock
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki.

Nyerőszámok:

31 (harmincegy)
53 (ötvenhárom)
57 (ötvenhét)
60 (hatvan)
83 (nyolcvanhárom)

Joker: 862224

Szerző

Több mint hatezer náci dokumentumot találtak

A papírok az 1944-es népszámlálási adatokat tartalmazzák. Ezt a népszámlálását a németek kezdeményezték a Margarethe hadművelet (azaz Magyarország megszállása) után, és az volt a célja, hogy feltérképezzék Budapest zsidó lakosságát, és azonosítsák azokat a házakat, amikben elszállásolhatják a főváros kb. 200 ezer zsidó lakosát mielőtt a haláltáborokba szállítják őket - írja a 444.

A most megtalált íveken házanként szerepelnek a lakosok neve, és az, hogy zsidók-e vagy nem. A házban élő zsidók arányát külön is feltüntették a lap alján. Magyar történészek szerint ekkor a budapesti zsidóság nagy része még nem tudta elképzelni, mi vár rá, ezért többnyire őszinték voltak a népszámláláson.

A dokumentumokat egy, a parlamentre néző lakás falába rejtett üregben találták meg. A tulajdonos az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy mikor az egyik munkásuk a csavarhúzójával belenyúlt egy repedésbe a falon, és átszakított egy papírt, először azt hitték, hogy a szomszéd tapétáját rongálták meg, de a lyukba nézve kézírást láttak.

A falból 61 kilónyi papír került elő.

Az eredeti cikket itt találja.

Szerző