Kijev: csökkenő bizalom

Publikálás dátuma
2015.11.23. 06:31
A Krím-félszigeten továbbra is népszerű Vlagyimir Putyin. A félsziget sötétségbe borult, mert szombat éjszaka felrobbantották az
A Majdan mozgalom két éves évfordulóját ünnepelték Ukrajnában. A forradalmi hangulat elmúlt, a lakosság kiábrándult. Az Oroszország elleni szankciókat meghosszabbítja a nemzetközi közösség.

A párizsi merényletek utáni megnövekedett terrorveszélyre való tekintettel szigorú biztonsági óvintézkedések mellett tartották meg szombaton a tavaly óta Méltóság és Szabadság napjaként ünnepelt kijevi Euromajdan mozgalom kezdetének két éves évfordulóját, november 21-t. A központi kijevi rendezvényt terror nem, csupán elégedetlenkedő tüntetők zavarták meg.

Azóta már szertefoszlottak az Európai Unióhoz való gyors csatlakozási remények Ukrajnában, sőt már a rendszerváltáshoz kapcsolódó álmok is. Az ukránok egyre kiábrándultabbak, úgy érzik, nem rendszerváltás, inkább csak rezsimcsere történt. A kijevi vezetés tisztában van ezzel a hangulattal, Petro Porosenko államfő az évfordulóra kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, a reformok még nem vezettek az életszínvonal növekedéséhez, és tudja, sokan elégedetlenek a reformok sebességével és minőségével is. Az államfő ugyanakkor kiemelte, „Janukovics diktátor rezsimje” arra törekedett, hogy „kisorosz autonómiává” alacsonyítsa Ukrajnát, amit viszont meghiúsított az Euromajdan.

A szombati kijevi emlékkoncertet megzavaró tüntetők a jelenlegi hatalommal szembeni elégedetlenségüknek adtak hangot. Egy felmérés szerint a lakosság 72 százaléka gondolja úgy, Ukrajna rossz irányba halad. Az UNIAN hírügynökség által ismertetett kutatás szerint a lakosságot leginkább foglalkoztató problémák között változatlanul a kelet-ukrajnai háború vezet, de nőtt azok aránya, akiket inkább aggaszt az áruk és a szolgáltatások drágulása (63,3 százalék az augusztusi 58,2 után), a közüzemi szolgáltatások tarifáinak emelkedése (57,9 - 53,5), a jövedelmek alacsony szintje (36,4 -33,5), mint a Donbász.

Az Oroszország elleni szankciók újabb fél éves meghosszabbításáról egyeztek meg a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az EU-t tömörítő G20-csoport hétvégi törökországi csúcstalálkozóján – közölte a Reuters brit hírügynökség magas rangú európai diplomatára hivatkozva. Kijev arra kérte a nemzetközi közösséget, az Iszlám Állam elleni harc miatt ne függesszék fel a Moszkva elleni szankciókat.

Út a rezsimváltáshoz
2013. november 21-én Mikola Azarov miniszterelnök bejelentette nem írják alá a társulási egyezményt az EU-val
* Diáktüntetés, a rendőrség leveri
* Széleskörű tiltakozás kezdődik
* November 30-án szétoszlatják a tüntetést
* Milliók a Függetlenség téren- Február 22
* megbukik a Janukovics rezsimSzerző
Frissítve: 2015.11.22. 20:35

Ismét Újbor és Sajtfesztivál a Vajdahunyadvárban

Az idén 12. alkalommal rendezik meg az Újbor és Sajtfesztivált, amelynek ezúttal is a Vajdahunyadvár ad otthont a következő hétvégén. A rendezvény minden évben tartogat meglepetéseket. 

Nem csupán az idei év frissen szüretelt nedűit, a korábbi évjáratok különleges borait, hazai és a határon túli sajtmanufaktúrák termékeit ismerhetik meg a látogatók, hanem részt vehetnek kulturális programokon és kiválaszthatják az év legjobb újborát és sajtját is. Lipcsey György, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese azért is fontosnak tartja az eseményt, mert a feltörekvő fiatal borászgeneráció is megmutathatja magát a nagyközönségnek. Ezen túl pedig felhívhatja a figyelmet a minőségi magyar élelmiszerekre, formálja a vásárlói tudatosságot és ösztönözheti a helyi termékek fogyasztását.

A kétnapos rendezvényen a borkóstolás mellett a látogatók megnézhetik majd a Pannon Várszínház „In Vino" formációjának koncertjét, részt vehetnek a Magyarországi Borrendek, a Magyar Sajtlovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend ünnepélyes felvonulásán, valamint az Adventi Újbor és Sajtszentelésen.

Szerző
Frissítve: 2015.11.22. 20:44

"Miért nem mozdulunk?"

Publikálás dátuma
2015.11.23. 06:12
A pedagógusok az utóbbi években többször tüntettek, elképzelhető, hogy rövidesen újra az utcára vonulnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Alulfinanszírozott, túlcentralizált és bürokratizált a köznevelés, nincs tekintettel a diákokra, pedagógusokra. Van iskola, ahol már a tanárok háromnegyede sztrájkolna, és vannak, akik harmadik hónapja nem kaptak fizetést. Mindez a Pedagógusok Szakszervezetének hétvégi fórumán hangzott el. A szervezet levélben fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Frusztráltak, túlterheltek, gyanakvók és félnek a tanárok az iskolákban, mivel a mai közoktatási rendszer egyedüli döntéshozója az állam, amely egyebek mellett az igazgatók saját szája íze szerint történő kinevezésével, a bürokratikus és megalázó tanfelügyeleti rendszerrel totális ellenőrzést valósít meg. Ez csak néhány a köznevelést sújtó problémák közül, amelyekre a tanárok a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szombati, a Magyar Közoktatás Napja alkalmából megrendezett fórumán akarták ismételten felhívni a kormány figyelmét. Galló Istvánné, a PSZ elnöke elmondta: ezen a napon ünnepelnie kellene a szakmának, ám a köznevelés átszervezése miatt erre semmi okuk.

A rendezvény alcíme a következő volt: "Az igazság pillanata - Hogy érzed magad?". A PSZ ezzel arra szerette volna ösztönözni a tanárkollégákat, mondják el nyíltan, mit is gondolnak a rendszerről, milyen körülmények között dolgoznak az iskolákban. Mint ismert, Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár nemrég büszkén hangoztatta: az államtitkárság tudomása szerint a tanárok nagyon jól érzik magukat, az iskolákban nagyon jó a hangulat. A PSZ ezzel nem ért egyet, ahogy a fórumon résztvevő tanerők többsége sem: az iskolákban szakmai önállóságról már alig lehet beszélni, az egyentankönyvekből képtelenség tanítani, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) még az oktató-nevelő munkához szükséges alapfeltételeket is alig - vagy egyáltalán nem - tudja biztosítani.

Többen egyetértettek abban, hogy a 2010 után kialakult oktatási rendszer nem a gyerekekről szól, de pedagógusellenes is. Sokan panaszkodtak a megnövekedett bürokratikus terhekre, amelyek miatt nincs elég idejük arra, hogy a kötelező tananyag ledarálásán kívül foglalkozhassanak a gyerekekkel. Szóvá tették azt is, hogy a Klik a tanévkezdés óta nem folyósítja az óraadó tanárok díját, az egyik felszólaló a harmadik fizetetlen hónapban emiatt fel is mondott. "Miért nem mozdulunk!?" - vetette fel az egyik tanár, majd hozzátette: ez a probléma más társadalmi csoportokban is felvetődik.

Igaz, ahogy arról lapunk is beszámolt, a Klik a minap 26 milliárd forintot kapott a kormánytól az elmaradt utalásokra, a PSZ ugyanakkor hangsúlyozta: az alapprobléma továbbra is megmaradt, a Klik költségvetését rosszul tervezték meg. A fórumon a kormány által verbuvált Nemzeti Pedagógus Kar közelmúltban elfogadott pedagógus etikai kódexéről is szó esett, ez a résztvevők szerint minősíthetetlen és elfogadhatatlan. A PSZ sérelmezte, hogy a kódex elfogadásával nem várták meg az Alkotmánybíróság (Ab) határozatát. A szakszervezet még november elején fordult az Ab-hoz, szerintük ugyanis a kódex alaptörvény-ellenes.

A fórumon elhangzottak lényegét összefoglalva a PSZ levélben fordul Orbán Viktorhoz és válaszától függően dönt majd a további lépésekről - mondta Galló Istvánné. Ha nem kapnak választ a miniszterelnöktől, december 5-én szakszervezeti kongresszuson döntenek arról, szervezzenek-e januárra demonstrációt a közoktatás tarthatatlan helyzete miatt.

Szerző