Előfizetés

Porosenkonak nem tetszik a kárpátaljaiak kettős állampolgársága

Publikálás dátuma
2015.11.24. 09:33
Porosenko. FOTÓ: Carsten Koall/Getty Images
A Novini Zakarpattya információi szerint Petro Porosenko ukrán elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőinek átvilágítására utasította az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a külügyminisztérium és az ukrán határőrség munkatársait. 

A rendelet értelmében megfoszthatják mandátumuktól a küldötteket, amennyiben megbizonyosodnak arról, hogy a szervezet képviselői kettős állampolgársággal rendelkeznek, adta hírül a magyar szervezethez közeli kárpátaljai portál, a karpatalja.ma. A portál szerint azonban kérdés, hogyan fogják végrehajtani az elnöki utasítást és azt feltételezi, hogy a határátlépéskor az ukrán hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a nevezett képviselők ellenőrzésére, s magyar útlevelet vagy személyi igazolványt keresnek majd náluk. Ugyanakkor kérdés az is, hogy miért most és miért éppen a kárpátaljai magyarság küldötteit vette górcső alá a témában az ukrán kormányfő, amikor nyílt titok, hogy a honatyák jelentős része rendelkezik két vagy annál több állampolgársággal, írja a magyar portál.

 

Orbán NATO-tagságról tárgyalt Kínában

Orbán Viktor kormányfő kétoldalú megbeszélést folytatott Milo Djukanovic montenegrói, majd Algirdas Butkevicius litván miniszterelnökkel a kínai Szucsouban: a találkozókon Montenegró NATO- és EU-tagsága, illetve egy jövő év eleji magyar-litván üzleti fórum volt a fő téma - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden.

A Milo Djukanoviccsal tartott egyeztetésen Orbán Viktor kifejtette, Magyarország elkötelezett támogatója Montenegró NATO-tagságának, egyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy a szövetség jövő heti külügyminiszteri értekezletén határozottan álljon ki Montenegró meghívása mellett.

A magyar miniszterelnök világossá tette továbbá, hogy erőteljesen támogatja Montenegró európai uniós tagságát is, mert a nyugat-balkáni térség stabilitásához vezető leghatékonyabb út az európai és euroatlanti integráció - tájékoztatott Havasi Bertalan.

Orbán Viktor Szucsouban - ahol Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóját tartják - tárgyalt a litván miniszterelnökkel is. Megállapodtak: a két ország gazdasági együttműködésének fokozása érdekében a jövő év legelejére Szijjártó Péter miniszter előkészít egy budapesti magyar-litván üzleti fórumot, amelyen a magas hozzáadott értékű, kutatás-fejlesztésre alapuló ágazatokban történő együttműködés részleteiről lehet majd egyeztetni - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Néhány gondolat az EU-ról

Az Európai Unióban tényleg nagy baj van. Valakik, valamikor elkezdtek gondolkodni, hogy milyen jó lenne egy olyan átjárható, multikulturális (ma nálunk ez már szitokszó), különböző országokat összekötő és egymáshoz tartozóvá kovácsoló nemzetközösséget létrehozni, amiben az egyes országok emberei szabadon vándorolhatnak, letelepedhetnek, új életformát valósíthatnak meg. Vagy ha úgy gondolják, elmehetnek mondjuk Angliába kutyasétáltatónak, zsebükben a közgazdasági diplomával. Az EU létrejöttének alapgondolatával szerintem nem lenne baj, ha az EU-ban nem világnézeti (konzervatív, szocialista, liberális, zöld és szélsőséges) alapon létrejött pártfrakciók működnének, és a különböző pártfrakciókban ülő képviselők nem a saját frakciójuk számára előnyös döntéseket támogatnának, hanem az európai érdekeket figyelembe véve döntenének, párthovatartozástól függetlenül. Tudom, hogy ez az elvárás utópisztikus.

Egy európai „Néppárt” (már az elnevezés is anakronizmus) megtűr soraiban egy Fidesz-KDNP nevű, Orbán Viktor által vezetett diktatórikus pártot, az Unió parlamentjében ott ülhetnek a jobbikos képviselők is. Látják, hogy OV szembe megy minden, általuk megfogalmazott értékrenddel (lásd halálbüntetés visszaállítása, a demokratikus értékek semmibevétele, diktatúra kiépítése minden lehetséges eszközzel), de egy-két ejnye-bejnye megjegyzéssel elintézettnek vélik az ügyet. Mert fontosabb a „Néppárt” európai Bizottságon belüli többségének a megtartása, mint holmi „demokratikus értékrendek” képviselete. Milyen jópofa dolog volt, amikor Juncker „Helló, diktátor!” megszólítással üdvözölte, majd pofon legyintette „demokratikus néppárti” miniszterelnökünket. A végkonklúzió számomra egyértelmű.

Az európai Bizottságban üldögélő pártokban is elsőrendű cél a hatalomban, a javadalmazásban való részarány megőrzése. És a néppárti politikusok elnéző mosollyal nézték/nézik Magyarország diktatúrává válását. Öntik a pénzt – ellenőrizetlenül – stadionok, felcsúti kisvasút és egyéb ostobaságok finanszírozására, miközben a kormány a szociális ágazatokat szisztematikusan leamortizálja. Persze ennek is lehet egy racionális magyarázata: miért baj az, hogy Magyarországot tömegesen hagyják el a kiművelt orvosok, egészségügyi dolgozók, a jól felkészült ipari és kereskedelmi szakemberek, akikből náluk – Angliában, Németországban, Ausztriában – munkaerő hiány van? Kit érdekel ilyenkor, hogy Magyarországon kialakul a diktatúra?

Ha az európai parlament minden pártja – objektíven és egységesen– az alapszabályukban megfogalmazott alapértékeket tartaná szem előtt és azok megsértését számon kérné kőkemény szankciókkal, például pénzmegvonással, akkor azt mondanám, hogy a rendszer jól működik minden tagország szempontjából. Sajnos ez nem így van, mert itt is fontosabbak a pártérdekek, mint a közösségi megfontolások. Így továbbra is ömlik hozzánk az európai pénz, melyből MTK stadion, Liget projekt, OV várba költöztetését fizetik, olimpia rendezést terveznek, kisvasút épül, nekünk meg, földhözragadt magyar embereknek, maradnak a várólisták, az egészségügyi, oktatási intézmények lenullázott színvonala, a rendszeressé vált közlekedési káosz, a dugódíj és a legfontosabb: a ránk erőszakolt diktatúra minden mocska.