Ronaldo az álomcsapat csúcstartója

Publikálás dátuma
2015.11.24. 14:28
FOTÓ: Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján nyilvánosságra hozta az elmúlt tizenöt év álomcsapatát.

Az uefa.com honlapon olvasható összegzés szerint az alapján lehetett bekerülni a képzeletbeli sztáregyüttesbe, hogy ki hány alkalommal fért be az UEFA Év csapatába, amelyet 2001 óta hirdetnek ki. E tekintetben Cristiano Ronaldo, a Real Madrid portugál aranylabdása a csúcstartó, őt ugyanis eddig kilencszer választották be a legjobbak közé.

Az elmúlt 15 év álomcsapata:
Iker Casillas - Philipp Lahm, Carles Puyol, Alessandro Nesta, Sergio Ramos - Xavi, Andrés Iniesta, Steven Gerrard - Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Thierry Henry

cserék: Gianluigi Buffon, Zlatan Ibrahimovic, John Terry, Kaká, Zinedine Zidane, Pavel Nedved, Ronaldinho

Szerző

Divattéma vagy tudomány?

Mostanában divat „lúgosítani” – de azért nem árt érteni, miről is van szó a háttérben?

Mit jelent a pH?

Szervezetünk minden téren harmóniára törekszik. A kémhatás tekintetében ezt a harmóniát a sav-bázis egyensúly biztosítja. A pH számszerűsítve jellemzi a kémhatást.

A pH skála értékei 1-től 14 –ig terjednek, ahol a 7-es érték a pH semleges pont.

7,35 pH alatti értéket: savas (acidózis),

7,45 pH feletti értéket: lúgos (alkalózis) tartományhoz sorolják.

Sav-bázis egyensúly

A sav-bázis egyensúly a szervezetben zajló önszabályozó folyamatoknak köszönhető. Bár a savak és a bázisok abszolút mennyisége pillanatról pillanatra változik, a pH-érték a különböző szervekben és szövetekben, továbbá a vérben mégis szűk határok között mozogva közel állandó marad. Ezt az állandósságot a szervezet a puffer-rendszerekkel igyekszik biztosítani.

Puffer

Meghatározás: egy sav és a hozzá tartozó bázis jellegű anyag keveréke

Feladata: a pH érték állandó szinten tartása

Hatás: megfogni a fölösleges savakat (és bázisokat)

FONTOS! A puffer-rendszerek kapacitása véges, azaz nagy mennyiségű sav hozzáadásával kimerül a rendszer kapacitása, valamint további sav hozzáadása pedig jelentős pH változást okoz.

Túlsavasodás

Ha a puffer-rendszerek kapacitása kimerült, a szervezet egyensúlya kibillen a savas irányba, azaz túlsavasodhat.

A vér pH tartós savas irányú eltolódása összefüggésbe hozható például a vesekő, a csontritkulás, a köszvény kialakulásával. (Ettől meg kell különböztetni az akut pH-változásokat, amelyek rendkívül ritkák, és mivel életveszélyes állapotot jelentenek, intenzív orvosi beavatkozást igényelnek.)

Szöveteink, illetve szerveink lokálisan más-más pH-n működnek optimálisan. Például míg a gyomornedv igen erős sav (pH=1,2-3), a bélnedv bázikus kémhatású (pH=8).

Savas-e a savanyú?

Az anyagcserében savasítóan ható anyagok nem feltétlenül savanyú ízűek is! Például a citrom, noha igen savanyú, összetételéből levezethetően bázikus (lúgos) irányba tolja a vér kémhatását. A megtévesztő hatás oda vezethető vissza, hogy míg a savanyú íz érzékelésére képesek vagyunk, addig a lúgos hatást nem tudjuk az ízlelőbimbóinkkal érzékelni.

Táplálkozás

A mai táplálkozásban Közép-Európában kb. napi 50-100 mmol felesleges savat veszünk magunkhoz. (60 mEq napi sav felesleg esetén ajánlott bázikus ásványi anyagok citrát sóinak bevitele.)

A sav-bázis háztartás szempontjából nem kell szélsőségesen korlátozni a savasító élelmiszerek fogyasztását, inkább az a fontos, hogy a fehérjék hatását gyümölccsel-zöldséggel, salátákkal kompenzáljuk. Pl.: 10 dkg hús kiegyenlítéséhez 40 dkg zöldséget kell fogyasztani. Sajnos jellemző, hogy ezek helyett inkább kenyeret, tésztákat eszünk feleslegesen nagy mennyiségben, noha tudjuk, hogy nem szolgálják egészségünket.

Nem mindenki akarja, vagy tudja azonban táplálkozását lényegesen megváltoztatni. A savkiegyenlítésre ez esetben akkor van lehetőség, ha bázikus hatású étrend-kiegészítőket veszünk magunkhoz. Ezek közül is a CITRÁTOKat tartalmazókat tartják élettanilag a legelőnyösebbeknek. Ilyenek a Basica termékcsalád tagjai. (x)

Szerző

Divattéma vagy tudomány?

Mostanában divat „lúgosítani” – de azért nem árt érteni, miről is van szó a háttérben?

Mit jelent a pH?

Szervezetünk minden téren harmóniára törekszik. A kémhatás tekintetében ezt a harmóniát a sav-bázis egyensúly biztosítja. A pH számszerűsítve jellemzi a kémhatást.

A pH skála értékei 1-től 14 –ig terjednek, ahol a 7-es érték a pH semleges pont.

7,35 pH alatti értéket: savas (acidózis),

7,45 pH feletti értéket: lúgos (alkalózis) tartományhoz sorolják.

Sav-bázis egyensúly

A sav-bázis egyensúly a szervezetben zajló önszabályozó folyamatoknak köszönhető. Bár a savak és a bázisok abszolút mennyisége pillanatról pillanatra változik, a pH-érték a különböző szervekben és szövetekben, továbbá a vérben mégis szűk határok között mozogva közel állandó marad. Ezt az állandósságot a szervezet a puffer-rendszerekkel igyekszik biztosítani.

Puffer

Meghatározás: egy sav és a hozzá tartozó bázis jellegű anyag keveréke

Feladata: a pH érték állandó szinten tartása

Hatás: megfogni a fölösleges savakat (és bázisokat)

FONTOS! A puffer-rendszerek kapacitása véges, azaz nagy mennyiségű sav hozzáadásával kimerül a rendszer kapacitása, valamint további sav hozzáadása pedig jelentős pH változást okoz.

Túlsavasodás

Ha a puffer-rendszerek kapacitása kimerült, a szervezet egyensúlya kibillen a savas irányba, azaz túlsavasodhat.

A vér pH tartós savas irányú eltolódása összefüggésbe hozható például a vesekő, a csontritkulás, a köszvény kialakulásával. (Ettől meg kell különböztetni az akut pH-változásokat, amelyek rendkívül ritkák, és mivel életveszélyes állapotot jelentenek, intenzív orvosi beavatkozást igényelnek.)

Szöveteink, illetve szerveink lokálisan más-más pH-n működnek optimálisan. Például míg a gyomornedv igen erős sav (pH=1,2-3), a bélnedv bázikus kémhatású (pH=8).

Savas-e a savanyú?

Az anyagcserében savasítóan ható anyagok nem feltétlenül savanyú ízűek is! Például a citrom, noha igen savanyú, összetételéből levezethetően bázikus (lúgos) irányba tolja a vér kémhatását. A megtévesztő hatás oda vezethető vissza, hogy míg a savanyú íz érzékelésére képesek vagyunk, addig a lúgos hatást nem tudjuk az ízlelőbimbóinkkal érzékelni.

Táplálkozás

A mai táplálkozásban Közép-Európában kb. napi 50-100 mmol felesleges savat veszünk magunkhoz. (60 mEq napi sav felesleg esetén ajánlott bázikus ásványi anyagok citrát sóinak bevitele.)

A sav-bázis háztartás szempontjából nem kell szélsőségesen korlátozni a savasító élelmiszerek fogyasztását, inkább az a fontos, hogy a fehérjék hatását gyümölccsel-zöldséggel, salátákkal kompenzáljuk. Pl.: 10 dkg hús kiegyenlítéséhez 40 dkg zöldséget kell fogyasztani. Sajnos jellemző, hogy ezek helyett inkább kenyeret, tésztákat eszünk feleslegesen nagy mennyiségben, noha tudjuk, hogy nem szolgálják egészségünket.

Nem mindenki akarja, vagy tudja azonban táplálkozását lényegesen megváltoztatni. A savkiegyenlítésre ez esetben akkor van lehetőség, ha bázikus hatású étrend-kiegészítőket veszünk magunkhoz. Ezek közül is a CITRÁTOKat tartalmazókat tartják élettanilag a legelőnyösebbeknek. Ilyenek a Basica termékcsalád tagjai. (x)

Szerző