Máris? - Balog: eljött a tartalmi kérdések ideje az oktatásban

Az elmúlt évek strukturális átalakításai a felsőoktatásban és a köznevelésben lehetővé teszik, hogy a jövőben a tartalmi kérdésekkel lehessen foglalkozni - ezt mondta az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt.

Balog Zoltán éves kötelező meghallgatásán arról is beszélt, hogy a jövőben az egyetemekkel szeretnének párbeszédet folytatni a képzési formák megújításáról, hogy a hallgatók olyan képzést kapjanak, amely leginkább megfelel a szakmapolitikai igényeknek, és így versenyképes diplomát nyújt. Balog Zoltán úgy látja, hogy sikerült közelebb hozni egymáshoz a gazdaságot és a felsőoktatást.

Szerző
Témák
Oktatás Balog

Utasbiztonsági ellenőrök versenyeztek

Publikálás dátuma
2015.11.24. 19:54
Forrás: Budapest Airport /Facebook
Európában egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő a Budapest Airport, miután az 1. Terminál épületében megrendezték az első nemzetközi utasbiztonsági ellenőr versenyt. Az ötlet a Budapest Airport biztonsági területen dolgozó szakembereinek kezdeményezésére valósult meg, akik tavaly már hasonló „háziversenyen” mérték össze tudásukat - olvasható a Budapest Airport honlapján. 

Mint írják: az elmúlt napok megnövekedett biztonsági- és készültségi rendszabályai szerte Európában különös aktualitást adtak a Budapest Airport által szervezett I. Nemzetközi Utasbiztonsági Ellenőr Verseny megrendezésének. A tavalyi házi premier után immár sok külföldi szakember is eljött Budapestre, hogy számot adjon a repülésbiztonság garantálása terén elért felkészültségéből. A versenyen háromfős csapatokkal indultak a hamburgi, a prágai, a ljubljanai, a tiranai és természetesen a házigazda Budapest Airport szakemberei.

A háromlépcsős versenyen először a poggyászátvilágító berendezés száz képe közül kellett kiválasztani azt a húszat, amelyek tiltott vagy a repülés biztonságára veszélyes eszközöket jelentenek. Utána szakmai-elméleti felkészültségből kellett számot adniuk a versenyzőknek, végül délután ún. szituációs feladatot kellett megoldaniuk a csapatoknak. Itt egy-egy versenyzőnek öt perc alatt kellett megtalálnia egy utas ruhájában és a poggyászában elrejtett tiltott tárgyakat. A versenyfeladatok összeállításában és a feladatok sikeres megoldásában a Budapest Airport védelmi szakértői mellett részt vettek a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság Légiközlekedés Védelmi Osztályának vezetői is.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a dolgozóink által kitalált kezdeményezésből mostanra komoly, nemzetközi szintű szakmai verseny lett, ami tovább növeli a repülés és a repülőtér biztonságát.” – hangsúlyozta Johan Merten, a Budapest Airport biztonsági igazgatója. Hozzátette: „A versenyre valamennyi résztvevő repülőtér legjobbjai jöttek el és részvételükkel is megerősítették, hogy az utasok és a légitársaságok a lehető legmagasabb szintű biztonságra és védelemre számíthatnak Európában. Reméljük, hogy a mai versennyel egy nemzetközi szakmai versenysorozatot indíthattunk útjára.”

(forrás: bud.hu)

Szerző

Orbán "kiakasztotta a hantamétert"

Publikálás dátuma
2015.11.24. 19:18
Orbán Viktor és Li Ko-csiang kínai kormányfő Szucsouban FOTÓ: MTI
Európát megtámadták és további terrorfenyegetéseknek van kitéve. Az Unió gazdag, ugyanakkor gyenge - ismételte meg kedden Orbán Viktor ezúttal Kínában azt, amit napok óta hangoztat. Eközben kiderült, a Fidesz országjárásba kezdett, hogy zártkörű rendezvényeken a párt tagjainak és szimpatizánsainak elmagyarázza, milyen veszélyekkel jár a menekültek befogadása. Az MSZP viszont a Btk. módosítását kezdeményezte, hogy ezentúl a terrorizmus népszerűsítése is büntethető legyen.

Ismét Európa megtámadásáról beszélt és a terror elleni harcban a kínai vezetők segítségét kérte Orbán Viktor. A miniszterelnök ezúttal Kína és a közép- és kelet-európai államok csúcstalálkozóján mondta el, hogy Európa gazdag, ugyanakkor gyenge, ami talán a "lehető legveszélyesebb kombináció". Azzal riogatott, hogy az EU további terrorfenyegetéseknek van kitéve, és "le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket, szembe kell néznünk a súlyos következményekkel". Angol nyelvű felszólalásában a kínai vezetőket arra kérte, valamennyi politikai fórumon támogassák az európai biztonság visszaszerzésére tett erőfeszítéseket, segítsék a terror elleni erőfeszítéseket. Kínának ugyanis Orbán szerint kulcsszerepe van a globális béke védelmében.

A Die Welt viszont azzal riogat, amennyiben "antiliberális pártok" választásokat nyernek, vagy további terrortámadások, illetve csupán a támadásokkal való fenyegetés révén tovább erősödik a rendkívüli állapot, akkor Európában meggyökeresedik "a tekintélyelvű állam Putyin- és Orbán-féle változata". A konzervatív német lap keddi Demokrácia és szükségállapot című vezércikkében arról írt, hogy a szabad társadalmakban fenyegetettség idején szűkíteni kell jogokat, de az átmenet a szabad társadalomból a tekintélyelvű kormányzás felé képlékeny. A Die Welt arra emlékeztet, Orbán már jóval a mostani terror előtt nem titkolta, hogy "ugyan a demokráciát képviseli, de annak egy, az adott körülményekre szabott, liberalizmus nélküli változatát".

Eközben kiderült, hogy a Fidesz bevetette kvótaellenes kampányának legújabb fegyverét. A vs.hu értesülése szerint a kormánypárt vezető politikusai karácsonyig száz helyszínen tartanak zárt lakossági fórumokat, ahol a Fidesz tagjait és szimpatizánsait a menekültek befogadásának veszélyeiről támogatják. A rendezvényre csak a párt tagjait és szimpatizánsait engedik be. Megkerestük a Fidesz sajtóosztályát, hogy megtudjuk, igaz-e a hír. Azt kértük, ha a fórumokra újságírók is mehetnek tudassák, hol, mikor tartják a rendezvényeket, de eddig nem kaptunk választ. A vs.hu megkeresésére viszont korábban a párt sajtóosztálya azt írta, az akció célja, hogy a lakossági fórumokon ismertessék "az elmúlt években a magyarok összefogásával elért eredményeket", és felhívják a figyelmet arra, hogy a kötelező menekültkvótával milyen veszély fenyegeti Magyarországot. A Fidesz november eleje óta gyűjti az aláírásokat a menekültek kötelező áthelyezése ellen, a kormány pedig parlamenti felhatalmazással pert indít a kvóta miatt, ami a miniszterelnök szerint szétteríti a terrorizmust.

Orbán napok óta azt ismétli, ahol sok a bevándorló, ott megnő a bűnözés. A Ténytár viszont arra figyelmeztet, a legfrissebb európai és amerikai kutatások ellentmondanak ennek az állításnak. Ezekből az derül ki, hogy a bevándorlók lakta területeken csak a bevándorlásellenes állampolgárok szerint magasabb a bűnözési arány. Kijelentéseivel a kormányfő a szokásosnál jobban "kiakasztotta a hantamétert" - fogalmazott a Ténytár.

A terrorizmus ellenes küzdelem jegyében az MSZP ötpontos javaslatcsomagot dolgozott ki. A Btk. módosításával a terrorizmus népszerűsítését, a terrorista csoportba toborzást és a terrorista csoportban való részvételt is büntetnék. A kedden benyújtott törvényjavaslat lehetővé tenné, hogy azt a Magyarországon átutazó külföldit is elítélhessék, aki nem Magyarország területén követett el terrorcselekményt. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke lapunknak arról beszélt, miután a módosításnak nincs köze a pártpolitikához, abban bíznak, hogy azt a lehető leggyorsabban elfogadja a Ház. Emellett többletforrásokat kérnek a magyar terrorelhárítással foglalkozó szerveknek, a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, a rendőrségnek. Amikor a költségvetés készült, még nem lehetett tudni, mi történik majd Európában, de a jelen helyzetben, meghatározott céllal, több milliárd forintot át kell csoportosítani.

Emellett közös uniós határvédelmet, a Frontex és az Europol megerősítését, a nemzeti hadseregek mellett egységes európai haderő, valamint uniós titkosszolgálat felállítását szorgalmazza az MSZP. Molnár szükségesnek nevezte, hogy az EU-tagállamok a terrorizmus legyőzése érdekében működjenek együtt az Egyesült Államokkal, Törökországgal, Izraellel és Oroszországgal. Az ellenzéki politikus szerint a magyar és az egész európai jogrendszert át kell tekinteni, a jelenlegi rendszerben ugyanis a terroristák lépéselőnybe kerültek. A szocialisták remélik, hogy javaslataikat támogatni, képviselni fogja a kormány, de ha nem teszi, az európai parlamenti frakciókhoz fordulnak. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője "vízgereblyézésnek" nevezte az ellenzéki felvetéseket, amelyeknek "semmi teteje nincs".

És még...
- Ismét gyűlik a tömeg a görög-macedón határnál, ahol csütörtök óta tiltakoznak a menekültek, mert sokukat Macedónia gazdasági bevándorlóknak minősítette, ezért nem engedi be az országba. A hét végén mintegy ezer migráns feküdt és ült a sínekre, hétfőn pedig tiltakozásul több férfi tűvel és cérnával varrta be a száját. A menekültek saját bevallásuk szerint bármire képesek azért, hogy folytathassák útjukat Nyugat-Európába. Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten jelentette be, hogy csak azokat a szíriai, iraki vagy afgán állampolgárokat engedi be az országba, akiket már Görögországban regisztráltak. A hírek szerint a viharos időjárás és a tengeri kompok leállása miatt a következő napokban csökkenhet görög-macedón határra érkező a bevándorlók száma.
- Bajorország után újabb tartomány, Szász-Anhalt konzervatív miniszterelnöke is követeli, hogy Németország jelölje meg előre, legföljebb mennyi menekültet hajlandó befogadni. Kedden Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is megfontolandónak nevezte a befogadandó menekültek létszámának a korlátozását. Pozsonyban Asot Grigorian, a Politikai és Gazdasági Elemzések Páneurópai Központja elnevezésű civil szervezet elnöke arra figyelmeztetett, a kelet-európai országokban növekedne a terrorveszély, ha migránsokat kellene befogadni.
- "Ellehetetlenítette" a magyarországi határ menti településeken lakó, de Nagyváradon dolgozó emberek ingázását a szigorított határellenőrzés, amelyet november 19-én vezetett be a román határrendészet. A Krónika című erdélyi magyar napilap arról írt, hogy az elmúlt napokban több mint egy órát kellett várakozniuk azoknak, akik az Ártánd-Bors átkelőhelyen akarták átlépni a román-magyar határt. Románia uniós csatlakozását követően több ezren költöztek a Nagyváradtól alig pár kilométerre fekvő magyarországi településekre, ahonnan továbbra is a romániai nagyvárosba járnak dolgozni. A legtöbben abban bíztak, hogy Románia hamarosan a schengeni övezet tagja lesz, és megszűnik a határellenőrzés.

Szerző