Hatalmas dugó! Több órát várhat az ukrán határnál

Informatikai hiba miatt szünetel a beléptetés hat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határállomáson - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán.

Fülöp Gergely elmondta, hogy nem tudnak utazókat fogadni öt magyar-ukrán átkelőhelyen - barabás-mezőkaszonyi, lónya-haranglábi, tiszabecs-tiszaújlaki, beregsurány-asztélyi, záhony-csapi -, valamint a magyar-román vállaj-csanálosi határállomáson. A hatóságok a hat átkelőn csak az európai uniós tagországok állampolgárait tudják kiléptetni.

Az őrnagy hozzátette: a szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán, a rendőrség az utazók türelmét és megértését kéri az informatikai probléma miatt. Fülöp Gergely megjegyezte, hogy a belépő személyforgalomban a beregsurány-asztélyi és a záhony-csapi határállomáson már többórás várakozás alakult ki.

Szerző

Pogácsás támogatást ígért a "migráns sújtotta" településeknek

Sok önkormányzatot érintett az illegális bevándorlás, a migránshelyzet kezelésében részt vevő települések támogatást kaphatnak - közölte a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Pogácsás Tibor elmondta: egyeztettek az önkormányzatokkal, megnézték a leadott igényeiket, és folyamatban vannak a kifizetések. Megemlítette, hogy több olyan település, amelyet érintett a bevándorlás "első frontja", a lakosság megnyugtatása érdekében pénzt kapott arra, hogy fejlessze a biztonsági kameráinak rendszerét.

Az államtitkár szerint a kvótarendszer bevezetése esetén az önkormányzatok szembesülnének közvetlenül annak hatásával. A települések azonban nincsenek erre felkészülve, nincsenek olyan lakások, amelyekben teljesen eltérő kultúrájú embereket tömegesen el tudnának helyezni. Pogácsás Tibor bízik abban, hogy erre nem is lesz szükség, ugyanis nem lát megoldást a migránsok tartós befogadására. Megjegyezte, hogy már az ideiglenes befogadóállomásokkal szemben is sok ellenérzés van a lakosságban.

Az önkormányzati államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány minden eszközzel fellép a kötelező betelepítési kvóta ellen. Ez ugyanis igazságtalan, eredménytelen, a migránsok akaratával ellentétes, és azt az unió jogalkotási rendjét felrúgva próbálják ráerőltetni az országokra - fogalmazott.

Szerző

Koszorúzással emlékeztek a Gulág áldozataira - Fotó

Publikálás dátuma
2015.11.25. 09:53
Máthé Áron MTI Fotó: Máthé Zoltán
Néma főhajtással és koszorúzással tisztelegtek szerda reggel, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján Budapesten, a Gulág áldozatainak emlékkövénél.

Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszédében hangsúlyozta: ez a nap nem csak az emlékezés, hanem a hazatérés napja is. Mint felidézte: 1953-ban ezen a napon tért haza 1500 politikai elítélt a Szovjetunióból. Világossá tették, hogy a "földi pokolból is van visszaút" - hangsúlyozta. Az elnökhelyettes szerint kötelességünk igazságot kell szolgáltatni a halottaknak, magyar elődeinknek. Ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy bár sokan meghaltak, de "mi magyarok közösségként túléltük".

Szerző
Frissítve: 2015.11.25. 10:27