Előfizetés

Pintér új nevet adna a tököli börtönnek

 A tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete nevének megváltoztatását javasolja a belügyminiszter arra hivatkozva, hogy ott a felnőtt korú elítéltek száma már jóval meghaladja a fiatalkorúakét.

Pintér Sándor kormányzati portálon közzétett rendelettervezete az intézet a Tököli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet nevet venné fel. Mint írta, az intézet gyakorlata nem felel meg a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló szabályozásnak. Az ugyanis kimondja, hogy csak a büntetés-végrehajtási intézet működése érdekében lehet felnőtt korúakat elhelyezni a fiatalkorúak bv-intézetében.

A tököli intézet kapacitása nagyobb, mint ahány fiatalkorút elhelyeznek ott, miközben a többi intézet túlzsúfolt - jegyezte meg a tárcavezető, aki arra is kitért: a hatályos szabályozás lehetőséget ad arra, hogy a fiatalkorúakat ne csak önálló intézetben lehessen elhelyezni, hanem a felnőttek intézete külön épületében vagy épületszárnyában is.

Tóbiás Orbán leváltásáról beszélt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az Európai Unió intézményei esetenként gátat szabhatnak a magyar kormány "zabolátlanságának", de az új demokratikus jogállami berendezkedést csak a baloldal valósíthatja meg.

Tóbiás József szerdán Budapesten úgy fogalmazott: "Orbán Viktor rendszerének leváltása mi feladatunk és felelősségünk". Magyarországon mély demokráciakrízis alakult ki az elmúlt 5 évben. A baloldalnak nemcsak a demokratikus ellensúlyt kell képeznie a Fidesszel szemben, hanem a kialakult demokratikus deficitet is fel kell számolnia - hangoztatta a Közjogi reformok Magyarországon 2010 után: a demokrácia fejlesztése vagy lebontása? című, a Friedrich Ebert Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány által szervezett konferencián.

Herta Däubler-Gmelin, aki 1998-2002 között volt német igazságügyi miniszter, arról beszélt, hogy bátorítani kell az állampolgárokat arra, hogy jogsérelem esetén éljenek a számukra rendelkezésre álló eszközökkel, ne csak a magyar bírósághoz forduljanak, hanem a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

A TEK közölte a terrorkészültség szintjét

Publikálás dátuma
2015.11.25. 12:10

A múlt pénteken hatályba lépett új terrorkészültségi intézkedéseket tartalmazó jogszabály alapján Magyarországon jelenleg a közepes készültségi szintet jelentő, 3-as fokozat van érvényben. Ez megfelel a korábban használt B fokozatnak.

A Terrorelhárítási Központ szerdán azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozatot kell irányadónak tekinteni. Ez - mint írták - megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett "B" fokozatnak.

A Magyar Közlöny múlt csütörtöki számában jelent meg a kormányhatározat, amelyben újraszabályozták a terrorfenyegetettség alapján elrendelhető fokozatokat. Az 1-től 4-ig terjedő skálán, az 1-es jelenti a legmagasabb készültséget. A 3-as (közepes) fokozat akkor rendelhető el, ha az ellenőrzött vagy részben ellenőrzött információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak vagy az EU, illetve a NATO tagállamában, vagy a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, amelynek hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető.