Hackerek bukkantak az ISIS számláira

Egy hackercsoport bizonyítékokat talált arra, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet bitcoin nevű digitális valutát is használ annak érdekében, hogy láthatatlanul bonyolítsa le pénzügyleteit és finanszírozza magát - közölte szerdán a Fox News amerikai hírtelevízió.

A GhostSec (Ghost Security Group, vagyis Kísértet Biztonsági Csoportot) nevű hackercsoport azt állítja, hogy több olyan bitcoinszámlára bukkant, amely a terrorszervezeté, és egyikükön hárommillió dolláros összeg volt virtuális valutában. A "hacktivisták" a Kronos Advisory nevű nemzetbiztonsági tanácsadó cég társalapítóját, Michael K. Smitht értesítették erről, miután kormányilletékesek nem szenteltek kiemelt figyelmet ennek.

A hackercsoport szerint az Iszlám Állam a törvénytelen forrásokból származó bevételeinek 1-3 százalékát - 4,7-15,6 millió dollárt - virtuális valutában tartja. A Fox News idézi az amerikai pénzügyminisztérium becslését, amely szerint az Irak és Szíria nagy részét uraló terrorszervezetnek évente 468-520 millió dollár bevétele származik elsősorban törvénytelen olajügyletekből, fosztogatásokból, zsarolásokból, önkéntes adományokból és váltságdíjakból. A GhostSec bejelentése néhány nappal az után látott napvilágot, hogy egy másik, nem kevésbé ismert nemzetközi hackercsoport, az Anonymus háborút hirdetett a terrorszervezet ellen a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek miatt.

Már korábban felmerült a gyanú, hogy az Iszlám Állam bitcoinokat is használ pénzügyei lebonyolításához, hogy a hatóságok ne tudják nyomon követni pénzmozgásait. A bitcoin csak virtuálisan létezik, a szabályozatlan digitális pénz egy fajtája. A virtuális devizával való kereskedelmet sehol sem szabályozzák, egy kormány sem ismerte el ezeket legális fizetőeszközként, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, használatukat szinte lehetetlen nyomon követni.

A bitcoint többnyire hagyományos valutáért vásárolják - általában dollárért, euróért, fontért és yenért - közvetlenül egy másik személytől vagy internetes platformokon, majd ezt követően bekerül egy úgynevezett digitális pénztárcába, és bizonyos termékek, illetve szolgáltatások megvásárlására használják, vagy visszaváltják hagyományos valutává. A bitcoin értéke ezeken a platformokon a kereslet-kínálathoz igazodva változik.

Szerző
Témák
hacker bitcoin

Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról

Publikálás dátuma
2015.11.26. 10:32
Fotó: Népszava
Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója tegnap eltűnt az Interpol körözési listájáról, ahová két éve horvát korrupciós vádak miatt került fel - írja a Népszabadság.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója már nem szerepel az Interpol körözési listáján. A lap kutatásai arra engednek következtetni, hogy a törlésre tegnap került sor. Azon az internetcímen, ahol eddig szerepelt, „identity unknown”, vagyis „kiléte ismeretlen” felirat található, de az Interpol-oldalon másutt se fedezték fel az adatlapot.

Az Interpol-intézkedést a beszámoló szerint nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a zágrábi bíróság döntése értelmében épp tegnap engedték ki a börtönből az állítólagosan megvesztegetett felet, Ivo Sanadert. Rá ugyanis elsőfokon és jogerősen is börtönbüntetést szabtak ki, többek között a Hernádi-féle lefizetést is igaznak találva.

A horvát Alkotmánybíróság azonban négy hónapja visszadobta az ügyet első fokra, többek között felróva Sanader érdemi védekezési jogainak sérelmét. Mivel a Hernádi ellen kiadott elfogatóparancs alapját többek között az Ivo Sanader ellen hozott első fokú zágrábi ítélet képezte, a Népszabadságnak szakértők azt mondták, nem kizárt, hogy ennek jogerős eltörlése megsemmisítette az ügyészségi körözés hivatkozási alapját.

Szerző

Külföldre megy? Most váltson valutát!

Publikálás dátuma
2015.11.26. 09:09
FOTÓ: Thinkstock
Erősödött kissé a főbb devizákkal szemben a jen kivételével a forint csütörtökre virradóra a nemzetközi devizakereskedelemben.

Reggel hét órakor az eurót 312,07 forinton jegyezték az előző esti 312,36 forint után, a dollár jegyzése 293,71 forintra csökkent 294,22 forintról, a svájci franké pedig 287,38 forintra 288,11-ről. A japán jen árfolyama 2,3964 forintra emelkedett az előző esti 2,3934 forintról. Az euró árfolyama alig változott, a szerda esti 1,0617 dollár után csütörtök reggel 1,0620 dolláron állt.

Szerző
Témák
forint valuta