Legalább holtukban tisztességgel - Azonosították a hűtőkocsis menekülteket

Publikálás dátuma
2015.11.26. 16:32
Fotó: Abid Katib/Getty Images
 Igaz, egy kivétellel, de már azonosították azokat a menekült-áldozatokat, akik az ausztriai A4-es autópályán hagyott járműben haltak meg augusztus végén - közölte a burgenlandi rendőrség csütörtökön.

A 71 menekülő közül 29-en Irakból érkeztek, de az áldozatok között van 21 afganisztáni, 15 szíriai és öt iráni. A menekültek között utazott két afganisztáni család is, egy házaspár három gyerekkel és azok unokatestvére, valamint egy háromfős család is együtt volt a nagy furgonban. A rendőrség tájékoztatása szerint több menekült között közeli rokonsági viszony is fennállt.

A legtöbb halottat már hazaszállították, öt holttest még a bécsi Orvostudományi Egyetem Igazságügyi Intézetében van, tizenöt áldozatot Ausztriában temettek el. Az orvosszakértői vizsgálat hivatalos szakvéleménye alapján a menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak.

A műszaki körülményeket vizsgáló szakértői vélemény szerint a hűtőkocsi légmentesen záródott, a belső térbe nem jutott be friss levegő.  A boncolási jegyzőkönyv megállapította, hogy egy menekültnek sem volt esélye a túlélésre, hiszen a hűtőkocsiban csupán fél órára elegendő levegő volt.

Johann Fuchs a kismartoni (Eisenstadt) ügyészség illetékesének közlése szerint ezzel az ausztriai nyomozati szakasz lezárult, azonban az elkövető csoporttal kapcsolatos háttérinformációk gyűjtése továbbra is zajlik majd.

A magyarországi Legfőbb Ügyészség november 4-i közlése szerint a magyar hatóságok átveszik Ausztriától a tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását. Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

Az A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek volt.

Szerző

Egy kézbe venné a közbeszerzést a főváros

A központi közbeszerző szervezet megalapításáról is dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés, amely várhatóan több mint ötven előterjesztést tárgyal majd meg.

A Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett előterjesztés elfogadásával a testület január elsejével alapíthatja meg - a fővárosi közbeszerzések koordinációja, egységes lebonyolítása és minőségbiztosítása elősegítése érdekében - az új egyszemélyes gazdasági társaságot Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft. néven. A társaság törzstőkéjét hárommillió forintban határozza meg a javaslat.

A cég ügyvezetőjének Kádár Attilát javasolják, aki a munkájáért havonta 900 ezer forintot kapna. A társaság az ügyvezetővel együtt 23 dolgozóval - átmenetileg a Főpolgármesteri Hivatal épületében - kezdheti majd meg működését. A cég létrehozásához 245 millió forintos működési forrást biztosítanának. Az első, átmeneti időszakban a kft. az önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal közbeszerzési feladatait látja majd el. A társaságnak és a fővárosi intézményeknek ebben az időszakban feladatuk lesz a fővárosi egységes közbeszerzési rendszer kidolgozása is.

Az önkormányzat, valamint a Főpolgármesteri Hivatal a társasággal közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül szerződést köt majd a közbeszerzési feladatok ellátására. Ezt követően, a cég látja majd el az önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint az összes érintett és bevonható intézmény közbeszerzési feladatait. A fővárosi önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal esetében a 100 millió forintos értékhatárt elérő vagy meghaladó közbeszerzéseket a cég bonyolítja majd le. A fővároshoz tartozó cégek esetében az értékhatár 300 millió forint lesz.

A szervezet végzi majd a nem általa lebonyolított beszerzések, szerződések és szerződésmódosítások indokoltságának vizsgálatát, minőségbiztosítását, szabályosságának ellenőrzését és tanúsítását is.

Szerző

A TEK-akció körüli ellentmondások tisztázását sürgeti az MSZP

Tegnap óta hiába várja a közvélemény, hogy tisztázza a Terrorelhárítási Központ a hétvégi akciója körüli ellentmondásokat- figyelmeztet közleményében a Nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke.

Hajdu János a párizsi merényletek után különösen nem teheti meg, hogy homályban hagyja, mi történt az elmúlt napokban a TEK által elfogott személyekkel kapcsolatban és mi az oka a sajtóban megjelent súlyos ellentmondásoknak.

Felszólítjuk a TEK-et, hogy haladéktalanul és a nyilvánosság előtt tisztázzák a mindannyiunk biztonságát érintő kérdéseket! Minden olyan perc, amelyben a magyar emberek bizonytalanságban maradnak, aláássa a magyar terrorelhárítási és nemzetbiztonsági szolgálatokba vetett bizalmat.

Molnár Zsolt,
a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke

Szerző
Témák
Molnár Zsolt TEK