"A határokat addig őrizzük, ameddig terrorfenyegetettség van"

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy nem sajtónyilvános fórum előtt kérdésre válaszolva újságíróknak azt mondta: "mi is úgy gondoljuk, hogy nem ez a legjobb megoldás. A legjobb megoldás a görög határnak az őrizete, de most pillanatnyilag ez egy kiváló megoldás, hogy megoltalmazzuk a magyar embereket, a közbiztonságot, fenntartsuk a törvények uralmát a határon" - hangsúlyozta. 

Bakondi György leszögezte: amíg a tömeges illegális migrációra meg nem születik valamilyen megoldás, illetőleg mindaddig, amíg a terrorista sejteket föl nem számolják, és meg nem szűnik a terrorfenyegetettség, addig ezek az intézkedések biztos, hogy érvényben maradnak.

Az eddigi intézkedésekről szólva hangsúlyozta: fontos volt a kerítés építése, de fontos volt a jogszabályváltoztatás is, azért, hogy aki nem a legális határátkelőn, hanem a kerítésnél akar Magyarország területére belépni engedély nélkül, az tudja, hogy ezért büntetés jár.

Ezzel együtt szigorították az embercsempészest büntetési tételét - tette hozzá, megjegyezve: jelenleg is 1640 embercsempész ellen folyik büntetőeljárás, ami "borzasztóan magas", mert korábban évente 400-500 szokott lenni.

A főtanácsadó, fontosnak nevezte azt is, hogy a határok védelmét megfelelő létszámú élő erővel tudják ellátni. E tekintetben példaértékűnek nevezte a V4 országok együttműködését, amelynek keretében az Európai Unióban egyedülálló módon a V4 országok közösen, lengyel, cseh és szlovák határrendészek a magyar rendőrség és a honvédség erőivel együtt őrzik a magyar államhatárt.

Witzmann Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: a magyar emberek nem kérnek a betelepítési kvótákból, ez az egyre gyarapodó aláírásokból is kitűnik. Hozzátette: választókerületében a bevándorlási kvóta elleni aláírásgyűjtő ívet több mint 13 ezren írták alá.

Az Európában kialakult áldatlan állapotok, a migránsváltság, és ez az egész lehetetlen helyzet óriási terhet ró a kontinensre, gazdasági, politikai és társadalmi értelemben is, és ezért a felelősök elsősorban az európai uniós vezetők - jelentette ki a kormánypárti politikus.

Úgy fogalmazott: "a betelepítési kvóták bevezetésének a terve nem csupán egy hiba, hanem egyfajta bátorítás és meghívó is a migránsok számára - a bevándorlók és az embercsempészek számára egyaránt -, és növeli a veszélyt is, hiszen így akár terroristák és bűnözők is nagyszámban a kontinensre érkezhetnek".

Szerző

Már megint Zugló - Hajléktalanügyi cselekvési terv készült

Publikálás dátuma
2015.11.26. 21:17
Népszava fotó - Illusztráció
Hajléktalanügyi koncepciót és cselekvési tervet fogadott el a Zuglói Önkormányzat képviselő-testülete. A nagy többséggel jóváhagyott előterjesztés célja a hajléktalanság radikális csökkentése, a fedél nélküliek rehabilitálása és a közterületen élés megelőzése - tudatja az MTI-hez eljuttatott közleményében a kerület alpolgármestere, kiemelve: az önkormányzat felelősséget érez a lakhatási szegénységben élő polgárai iránt, ezért fontos célként tűzte ki, hogy jelentősen csökkentse az utcán élők számát. 

A kötelező feladaton, a nappali melegedő fenntartásán túl az önkormányzat már korábban önként vállalta az utcai szociális munka és az éjszakai menedékhely biztosítását. A most elfogadott koncepció és cselekvési terv konkrét és megvalósítható lépéseket tartalmaz. Rövid távon önkormányzati forrásból már az idei télre megduplázza az utcai szociális szolgálat kapacitását, erősíti a járőrszolgálatot, hosszabb távon pedig olyan intézményi férőhelyek kialakítását célozza, amelyek jobban illeszkednek a hajléktalan emberek igényeihez, ezért nem lesz szükség rendpárti eszközökre ahhoz, hogy igénybe vegyék azokat. Zugló vezetése a koncepció és a cselekvési terv elfogadásával a szociális ellátórendszer fejlesztését, a civil szervezetekkel való együttműködést tűzte ki célul, mert az utcán élők értelmetlen és embertelen hatósági vegzálása helyett ezek a lépések adhatnak választ a problémára. Megvalósításával kevesebb ember lesz kénytelen emberhez méltó hajlék nélkül élni az életét Zuglóban.

A testület ugyanakkor elutasította azt a fideszes előterjesztést, amely az életvitelszerű közterületi tartózkodást jogellenessé nyilvánította volna.

Szabó Rebeka, alpolgármester

Szerző

Nyomon

Publikálás dátuma
2015.11.26. 20:53

Pápai Gábor rajza.

Szerző