Előfizetés

Káosz a fővárosban: rabolnak, fosztogatnak, alig van áram

Egyre kevesebb időre, már csak napi négy órára kapcsolják be az áramszolgáltatást a krími főváros, Szimferopol lakásaiban azóta, hogy hat napja megszakadt a villamosenergia-szállítás az ukrajnai Herszon megyéből a félszigetre.

A város oroszbarát vezetője, Hennagyij Baharjev pénteken közölte, hogy jelenleg tíz óránkénti áramszünet után már csak két órára kapcsolják vissza az áramot a város lakásaiban. Azután, hogy a múlt hétvégén ismeretlenek megrongálták a Krímbe vezető ukrajnai villamosvezetékeket, az első napokban még napi 12 óra áramszolgáltatást tudtak biztosítani, azaz négyóránként kapcsolták ki, illetve be az áramot. Ezután a napi áramszolgáltatást előbb hat órára csökkentették, de most már mindössze négy órára tudják biztosítani. 

Helyszíni sajtójelentések szerint a krímiek sötétedésig igyekeznek hazaérni, mert a közvilágítás nélküli, sötét utcákon elharapóztak az utcai rablások és bolti fosztogatások. Közben az áramkimaradások miatt hiánycikk lett a kenyér, és gyertyákhoz is egyre nehezebben és drágábban lehet hozzájutni. A benzinkutaknál hosszú sorok kígyóznak, főként az áramgenerátorokat működtető üzemanyagért. Az orosz energetikai minisztérium előrejelzése szerint a benzinből már csak 18 napra elegendő készlet van a félszigeten. 

Volodimir Demcsisin ukrán energetikai miniszter pénteken a kijevi parlamentben kijelentette, hogy a szakembereknek három napra van szükségük a Krím energiaellátásának helyreállítására. A miniszter szavai szerint a munkálatokat azonban addig nem kezdhetik el, amíg a fegyveres erők nem adnak rá engedélyt. A tűzszerészeknek ugyanis át kell vizsgálniuk a villamos vezetékek környékét, nincsenek-e újabb robbanószerkezetek, és csak ha biztonságos, akkor engedhetik be a javítóbrigádokat a területre. 

Az Ukrenergo ukrán állami energetikai vállalat pénteken közölte: a nap folyamán tárgyalnak a Krímet blokád alatt tartó aktivistákkal, és megpróbálnak megegyezni velük arról, hogy engedjék oda a szerelőket az egyik megrongálódott vezetékhez, amelyet mindössze három óra alatt helyre lehetne állítani.  Demcsisin emlékeztetett arra, hogy a Krímbe irányuló ukrán villamosenergia-szállítás megszakadása miatt Oroszországból és a Moszkva-barát szakadárok által megszállva tartott Donyec-medencei területekről nem kap szenet Ukrajna. A villamoserőművek ellátására jelenleg egy hónapra elegendő, több mint egymillió tonna szénkészlettel rendelkezik az ország. Ezen kívül december első felében még 250 ezer tonna szén érkezik a Dél-afrikai Köztársaságból, így a teljes készlet már 45-50 napra elegendő. Hangsúlyozta, hogy ennyi idő alatt megoldható újabb szénszállítmányok behozatala a Dél-afrikai Köztársaságból vagy más külföldi államból.

Tragédia! Megölték a világbajnok bokszolót

Publikálás dátuma
2015.11.27. 10:42
Forrás: Facebook
Rablótámadás áldozatává vált a korábbi a cirkálósúlyú bokszvilágbajnok, O' Neil Bell. A sportoló épp leszállt egy atlantai buszról, amikor több lövés is eltalálta a felsőtestén, és olyan súlyosan megsérült, hogy már a helyszínen életét veszítette.

A támadók egy másik embert is megsebesítettek, akit a csípőjén talált el a lövés, őt kórházban ápolják. A jamaicai születésű Bell a 2000-es évek közepén volt profi karrierje csúcsán, ugyanis az említett időszak alatt birtokolta a WBC, a WBA és az IBF világbajnoki címét is.

Utolsó mérkőzését 2011-ben vívta, amikor technikai KO-val győzött Rico Cason ellen. Bell pályafutása során 27 győzelmet aratott (ebből 25-öt KO-val), emellett 4 veresége és 1 döntetlenje volt - emlékeztet az Origo.

A Debrecent fogadja a Fradi

A listavezető Ferencváros az augusztus óta veretlen Debrecent fogadja a labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójának rangadóján.

 A zöld-fehérek az előző fordulóban több mint egy év után kaptak ki az élvonalban: az MTK elleni örökrangadón Torghelle Sándor gólja döntött, Thomas Doll együttese így - a klub történetének második leghosszabb sorozatára pontot téve - 34 veretlenül megvívott bajnoki után hagyta el vesztesen a pályát. A Ferencváros százszázalékos hazai mérleggel fogadja a negyedik Debrecent, amely legutóbb a hetedik fordulóban, augusztus 30-án a Videoton otthonában kapott ki.

A második helyen álló Paks sorozatban hatodik győzelmét arathatja, ráadásul ahhoz a Diósgyőrhöz látogat, amely legutóbbi három találkozóját elveszítette. Csertői Aurél együttese remek formában van, az elmúlt nyolc fordulóban hat győzelem mellett két döntetlent játszott. A Haladás ezúttal az Újpestet látja vendégül, a lila-fehérek hármas győzelmi szériával a hátuk mögött lépnek pályára a Rohonci úton, és ha újra nyernek, akkor pontszámban be is fogják a szombathelyieket.

A 17. forduló programja:

szombat
Vasas-Puskás Akadémia 15.30, v.: Vad II.
Budapest Honvéd-Békéscsaba 1912 Előre 15.30, v.: Szabó Zs.
Szombathelyi-Swietelsky Haladás - Újpest FC 15.30, v.: Solymosi
Diósgyőri VTK-Paksi FC 15.30, v.: Farkas Á.
Videoton FC-MTK Budapest 15.30, v.: Bognár
Ferencváros - DVSC-TEVA 18.00, v.: Kassai   
 

A tabella:
 1.  Ferencváros              15 13  1  1  32- 7  40 pont
 2.  Paksi FC                 15  8  4  3  23-12  28
 3.  MTK Budapest             15  7  4  4  20-14  25
 4.  DVSC-TEVA                15  6  6  3  22-14  24
 5.  Szombathelyi-Swietelsky Haladás 15 6  6 3  12-12  24
 6.  Videoton FC              15  7  -  8  18-17  21
 7.  Újpest FC                15  5  6  4  20-17  21
 8.  Budapest Honvéd          15  4  5  6  17-20  17
 9.  Diósgyőri VTK            15  4  3  8  15-26  15
10.  Puskás Akadémia          15  2  6  7  17-23  12
11.  Békéscsaba 1912 Előre    15  3  2 10  14-34  11
12.  Vasas                    15  3  1 11  10-24  10

A 15. fordulót elhalasztották, a mérkőzéseket december 1-jén és 2-án játsszák le.