Kósa beárazta a "migránsokat"

Publikálás dátuma
2015.11.27. 19:14
Fotó: Kósa Lajos/Facebook
Havonta 130 ezer forintjába kerül az országnak egy "migráns" ellátása, ami elviselhetetlen terhet jelent a magyar költségvetés számára  - ezt Kósa Lajos mondta. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy a migránsáradat alapjaiban veszélyezteti az európai munkahelyeket, az európai szociális rendszert és az európai kultúrát - adta hírül az MTI.

Németországban nem csökkentik a menekülteknek járó minimálbért. Noha gazdasági szakemberek azt javasolták, hogy a 8 euró 50 centes kötelező órabért csökkentsék a képzetlen menekültek esetében, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter és alkancellár gazdasági szempontból ugyan megalapozottnak nevezte az ötletet, erkölcsi szempontból viszont elfogadhatatlannak.

Szerző

Schiffer: megvan a pénz a béremelésre, csak ellopják

Amikor a kormány azt állítja, hogy nincs elég fedezet a közalkalmazotti minimálbér megemelésére vagy a szociális ágazatban dolgozók béremelésére, nyilvánvalóan nem mond igazat - jelentette ki Szombathelyen Schiffer András, az LMP társelnöke.

Megvan a pénz a béremelésre, csak ellopják, amikor offshore lovagok kiviszik az országból, és ellopják, amikor a haveroknak adókedvezményeket adnak - jelentette ki a szombathelyi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján az LMP-s politikus.  A közszférában dolgozók harmada, 220 ezer ember keres minimálbért, 50 milliárd forintba kerülne az, hogy a javadalmazásuk elérje a létminimumot. További 220 ezer munkavállaló fogja a közszférában nyolcadik éve ugyanazt a bért kapni, vagyis a bérük reálértéke nyolc év alatt a negyedével csökkent amiatt, hogy a közalkalmazotti bértábla és a köztisztviselői illetményalap egyaránt be van fagyasztva - mondta Schiffer András.

Az LMP társelnöke hozzátette: a pedagógus-béremelésből kimaradtak a nevelést és oktatást segítő munkatársak, nem kaptak több pénzt az önkormányzati tisztviselők, a kulturális intézmények dolgozói, valamint azok a rendvédelmi dolgozók sem, akik nem szolgálati viszonyban állnak, csupán alkalmazottak. A párt becslése szerint körülbelül 500 milliárd forintot igényelne a közszféra azonnali béremelése, ehhez képest a bérintézkedések a 2016-os költségvetésben összesen 220 milliárd forintot tesznek ki. Schiffer emlékeztetett: éppen Szombathelyen mutatták be májusban azt, hogy meglenne a fedezet az 500 milliárd forintos béremelésre, sőt jutna több pénz az egészségügyre és oktatásra is.  Megismételte: elsőként a legkevesebbet keresők jövedelmét emelnék a létminimum szintjére, valamint adómentessé tennék a minimálbért, ami 21 ezer forint jövedelememelést jelentene az érintetteknek.

 Pártja véleménye szerint meg kellene alkotni egy új közalkalmazotti bértáblát, mégpedig úgy, hogy a garantált illetmény egyetlen fizetési fokozatban se legyen kevesebb a minimálbérnél, valamint kötelezővé tennék a köztulajdonban álló cégek munkavállalói esetében az éves bérajánlások szerinti béremelést. Harmadrészt valódi ágazati béremelésekre, nem bérkiegészítésre és életpályamodellekre volna szükség. Mindez az egészségügyben 80-100 milliárd forintos, a pedagógusoknál 10-15 milliárd forintos, a pedagógiai és gyógypedagógiai szakasszisztenseknél 10 milliárdos, a felsőoktatásban és a kulturális ágazatban dolgozóknál újabb 10-10 milliárdos, a szociális szektorban 30-35 milliárdos, a köztisztviselőknél és kormánytisztviselőknél 40 milliárd forintos többletforrást igényelne - sorolta. Ha hozzászámoljuk a minimálbér emelését is, akkor számításaik szerint 280-300 milliárd forint költségvetési ráfordításra lenne szükség - összegzett Schiffer András. Szerinte ha ez a béremelés nem történik meg, az tovább növeli például az egészségügyi szakemberek kivándorlását, amely már így is súlyos helyzetet idézett elő, hiszen egy minapi hír szerint az egészségügyből már most tíz kórháznyi orvos és szakszemélyzet hiányzik.

Szerző

Felavatták Kéthly Anna szobrát (fotók)

Publikálás dátuma
2015.11.27. 17:50
Fotók: Koszticsák Szilárd
Kövér László fideszes házelnök pénteken felavatta Kéthly Anna szociáldemokrata képviselő szobrát a fővárosi Kossuth tér melletti Olimpia parkban. Kövér úgy jellemezte Kéthly Annát, mint aki lelkében magyar, eszméiben szocialista, értékeiben demokrata, azaz magyar szociáldemokrata volt.

A házelnök szerint a politikus szobra bronzba öntött bizonyossága annak, hogy a XX. században nem volt lehetetlen a nemzeti gondolat és a baloldali politika összekapcsolódása, napjainkra azonban az európai és a magyar baloldal igazságteremtő ereje is halott - fogalmazott Kövér. A jelen viharos változásai a demokratikus keretek stabilitása szempontjából is komoly kihívásokat jelentenek, a nemzeti lét feltételeinek biztosításához pedig új politikai szintézisre van szükség. "Az erről való gondolkodásban pedig számításba kell vennünk a magyar szociáldemokrácia legjobb hagyományait, benne Kéthly Anna örökségét is" - fogalmazott Kövér.

(Örülünk annak, hogy Kéthly Anna szobrot kapott Budapesten, bár úgy gondoljuk, ő nagyon nem tudna örülni a szoboravató személyének, még kevésbé annak, amit mondott, s ami képvisel. Mindez felteteti velünk a kérdést: voltaképp, mi köze van a fideszes Kövérnek a baloldal története egyik legkiemelkedőbb személyiségéhez? - a szerk.)

Szerző